11.9.2015 21:40

Έτσι υποδέχθηκε η Χίος τον Οικουμενικό Πατριάρχη [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΦΙΧΘΗ ΣΤΗ ΧΙΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ Ο ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με τιμές αρχηγού κράτους και παρουσία όλων των αρχών του νησιού αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υποδέχθηκε η Χίος τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας κ.κ. Βαρθολομαίο 18 χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη τον Αύγουστο του 1997.

Η υποδοχή

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη στη Χίο στις λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής με το ιδιωτικό αεροσκάφος του ιδιοκτήτη της Aegean Oil και άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Δημήτρη Μελισσανίδη, κατευθείαν από την Κωνσταντινούπολη. Κατά την άφιξή του τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, το σύνολο των αρχών του νησιού ενώ τιμές απέδωσε άγημα της 96 ΑΔΤΕ.

Τον Πατριάρχη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος, ο Πανοσιολογιότατος Μ. Αρχιδιάκονος κ. Ανδρέου καθώς και ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και εφημέριος Σμύρνης π. Κύριλλος Συκής ενώ κατά την άφιξή του στη Χίο προστέθηκαν στη συνοδεία του οι Μητροπολίτες Βελγίου κ. Αθηναγόρας και Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος.

Η άφιξη στην πλατεία Βουνακίου

Η συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη έφθασε στην πλατεία περίπου μισή ώρα νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένη η τελετή υποδοχής με αποτέλεσμα σε αυτό το μισάωρο ο κ. Βαρθολομαίος να μεταβεί στο ξενοδοχείο «Χανδρής» όπου θα αποτελέσει και την έδρα του για τις επόμενες 4 ημέρες.

Στις 17:45 το απόγευμα εν μέσω χειροκροτημάτων και παρουσία του κλήρου και του λαού της Χίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής στην Πλατεία Βουνακίου με τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού να προσφωνεί την Α.Θ.Π. κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη να αντιφωνεί.

Τόσο ο κ. Βουρνούς όσο και ο κ.κ. Βαρθολομαίος στα μηνύματά τους αναφέρθηκαν στους ιδιαίτερους δεσμούς της Χίου με την Κωνσταντινούπολη στεκούμενοι κυρίως στο γεγονός ότι το νησί έχει αναδείξει αρκετούς Πατριάρχες.

Μετά το πέρας της τελετής ο Παναγιώτατος κατευθύνθηκε προς τους Σύριους Πρόσφυγες που διαμένουν στον Δημοτικό Κήπο Χίου δωρίζοντάς τους δέματα με είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μίλησε στη γλώσσα τους.

Η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό

Η πατριαρχική πομπή από την κεντρική πλατεία, διαμέσου της Απλωταριάς κι εν μέσω εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου κατευθύνθηκε προς τον Μητροπολιτικό Ναό προκειμένου να τελεστεί η προγραμματισμένη Δοξολογία.

Στο μήνυμα της προσφώνησής του ο Μητροπολίτης Μάρκος ανέφερε ότι η Χίο υποδέχεται τον διάδοχο των Χίων Πατριαρχών Ιωακείμ Β΄και Δ’ καθώς του Κωνσταντίνου του Ε’ ενώ τόνισε ότι ο Χιακός Λαός συναισθάνεται και εκτιμά τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Οικομενικού Πατριάρχη στην Αγιοτόκο Χίο.

«Ἡ σεπτή, εὐλογηµένη καὶ κεχαριτωµένη παρουσία Ὑµῶν, Παναγιώτατε, τονώνει τὴν πίστιν τοῦ χιακοῦ Λαοῦ, τοῦ ἐγγύς καὶ τοῦ μακράν, ἰδιαίτατα τῶν ἐν θαλάσςῃ πλεόντων Χίων, καὶ τὴν ἀφοσίωσιν αὐτοῦ εἰς τὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν καὶ τὸ πάνσεπτον Οἰκουµενικὸν ἡµῶν Πατριαρχεῖον καὶ ἀναζωογονεῖ τὴν ἀγάπην καὶ τὸν σεβασµὸν πρὸς τὸν Πατριάρχην του. Ἡ προσγενοµένη ἡµῖν τιµὴ εἶναι ὑψίστη καὶ ἡ ἡµέρα αὕτη ἱστορικὴ καὶ µεγάλη, ἡ ὁποία θὰ ἐντυπωθῇ εἰς τὰς καρδίας πάντων ἡµῶν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Χίου.  

Η γνωριμία με τις αρχές του τόπου

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, ολοκληρώθηκε με την άφιξη της συνοδείας του στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου όπου ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να γνωριστεί με τις αρχές του τόπου. 

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ