Ζωή

12/3/19 10:38

τελ. ενημ.: 12/3/19 15:18

Ο ρουκετοπόλεμος δεν έχει ανάγκη από πατέρα

Τρεις πρωτεργάτες του Συλλόγου Βρονταδουσιακών Εθίμων μιλούν στον «π» για τον ρουκετοπόλεμο και τα έθιμα του Βροντάδου

Όταν πριν από τρία χρόνια ο ρουκετοπόλεμος από εντυπωσιακό έθιμο μετατράπηκε σε μήλον της έριδος ανάμεσα σε δήμο, ρουκετατζήδες και περιοίκους και τελικά προκάλεσε για πρώτη φορά στην ιστορία του τη ματαίωση του, τότε μια «παρέα» ανθρώπων αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δράσουν ομαδικά και να δημιουργήσουν τον σύλλογο Βρονταδουσιακών Εθίμων.

«Το 2016 δεν έπεσαν ρουκέτες από καθαρή επιλογή των ρουκετατζήδων

Ο Ηλίας Γεωργούλας, ο Γιάννης Φύκαρης και ο Παναγιώτης Φλάμος, εκτός από ρουκετατζήδες από «κούνια», είναι οι άνθρωποι που το Πάσχα του 2016, μαζί με αρκετούς ακόμη ρουκετατζήδες  υπό την ασφυκτική πίεση των εξωδίκων, της έλλειψης συνεννόησης με δημοτική αρχή, εμπλεκόμενους στον τουρισμό και περιοίκους, έλαβαν τη γενναία απόφαση να μην ρίξουν ούτε μία ρουκέτα για να προστατέψουν  όπως οι ίδιοι λένε το έθιμο. « Όταν το 2016 δεν ρίξαμε από επιλογή μας ρουκέτες υπήρχε πολύ  βαρύ πένθος στον Βροντάδο. Εκεί λοιπόν που καθόμασταν το Μ. Σάββατο συναποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση και να οργανώσουμε σωστά τον ρουκετοπόλεμο. Ήταν το έθιμο μας, το γνωρίζαμε εκ των έσω, ξέραμε τις ανάγκες τους, τις ελλείψεις του, τα προβλήματά του. Κανένας φορέας ή δήμος δεν γνώριζε καλύτερα από εμάς. Χρειαζόμασταν όμως οργάνωση. Συστήσαμε τον σύλλογο με 40 ιδρυτικά μέλη και μέσα σε τρεις μήνες φτάσαμε τα 350», αναφέρει  ο Γιάννης Φύκαρης. Στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου υπάρχει εκπροσώπηση και των δύο ενοριών αλλά και των περιοίκων. « Έγιναν εκλογές και αναδείχτηκε το ΔΣ το οποίο αποτελείται από τον Ηλία,  εμένα, τον Γιάννη , τον Ανδρέα τον Βουρλίδη και από τους περιοίκους είναι ο  Γιάννης ο  Κισσάνης», εξηγεί ο Παναγιώτης Φλάμος.

Ο διάλογος ήταν το μυστικό της επιτυχίας

Πρώτη δουλειά των μελών του ΔΣ του  συλλόγου ήταν να επισκεφτούν  όλα τα σπίτια των κατοίκων που πλήττονται από τον ρουκετοπόλεμο και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα και τις ενστάσεις που είχαν. « Πήγαμε σπίτι σπίτι. Ακούσαμε με προσοχή τα παράπονά τους, τις ανησυχίες τους, τον θυμό τους. Κάναμε άπειρες συζητήσεις και τελικά καταλήξαμε ότι όλοι πλην ενός επιθυμούν τη συνέχιση του εθίμου αλλά με μέτρο. Το πρόβλημά τους δεν ήταν οι ρουκέτες  αλλά η επόμενη ημέρα, που κανένας μας κανένας δεν έδινε σημασία για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι άνθρωποι είχαν δίκιο», υπογραμμίζει ο Ηλίας Γεωργούλας επισημαίνοντας ότι με πολύ κόπο κέρδισαν την εμπιστοσύνη των περισσοτέρων κατοίκων διότι δεν επέδειξαν αδιαφορία και όσα είχαν υποσχεθεί τα έπραξαν. « Οι άνθρωποι είδαν ότι δεν υπάρχει δόλος. Από την πρώτη χρονιά που ο σύλλογος συντόνισε την κατάσταση, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν άμεσα, την επόμενη ημέρα οι δρόμοι ήταν καθαροί, επισκεφτήκαμε τα σπίτια να καταγράψουμε τις ζημιές, κάποιες τις αποκαταστήσαμε την ίδια ώρα και γενικά υπήρχε μια οργάνωση».

Μειώθηκαν οι ρουκέτες-μειώθηκαν και οι ζημιές

Το στοίχημα για τα μέλη του Συλλόγου Βρονταδουσιακών εθίμων ήταν μεγάλο, κυρίως την πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ο Ρουκετοπόλεμος με τη δική τους ευθύνη. «  Δεν το παίζουμε ήρωες, ούτε αυτός είναι ο ρόλος μας. Απλά κατανοήσαμε ότι όλα ήταν θέμα διάθεσης, διαλόγου και σωστής οργάνωσης. Πλησιάσαμε διάφορους άλλους συλλόγους και φορείς για να συμβάλλουν οικονομικά στην αποκατάσταση των ζημιών και προς έκπληξή μας κανένας δεν αρνήθηκε πλην του Συλλόγου των Ξενοδόχων. Εμείς έχουμε κάποια έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις που κάνουμε, συμβάλλει το Επιμελητήριο με συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών, συμβάλλει ο δήμος με τις περιφράξεις των σπιτιών, ο σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων, ο σύλλογος ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, ο εμπορικός σύλλογος, ο ΟΕΒΕ, ομογενείς και ο Σ.Ι.Κ.Υ.Ε.Χ. Να ξέρετε ότι από τότε που περιορίστηκε ο αριθμός των ρουκετών στις 10000-12.0000 περιορίστηκε και ο αριθμός των ζημιών»,  εξηγεί ο Γιάννης Φύκαρης.

Φέτος ο αριθμός των ρουκετών θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι και τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν και να συζητούν ακόμη και νέα περισσότερα ενισχυμένα μέτρα περίφραξης όπως και μελλοντική τοποθέτηση συστήματος καταγραφής στόχων. « Αναζητούμε νέα υλικά για την περίφραξη που να είναι ακόμη μεγαλύτερης αντοχής για να περιορίσουμε και άλλο τις ζημιές. Ακόμη αναζητούμε χορηγούς για να μας χρηματοδοτήσουν μελέτη περίφραξης. Σκεφτόμαστε να εφοδιαστούμε με ένα σύστημα καταγραφής στόχων στα δύο καμπαναριά και να διεξάγουμε διαγωνισμό για το ποιος κατάφερε να στοχεύσει περισσότερες φορές. Τέλος έχουμε στο μυαλό μας και διαγωνισμό φωτογραφίας με συμμετοχή φωτογράφων πανελλήνιας και διεθνούς φήμης. Ιδέες έχουμε πολλές αλλά χρειαζόμαστε χρόνο και χρήμα για να τις υλοποιήσουμε», επισημαίνει ο Ηλίας Γεωργούλας.

Η ρουκέτα είναι σαν τη μαγειρική… θέλει καλή διάθεση

Η προετοιμασία των ρουκετών αποτελεί ιεροτελεστία για τους ρουκετατζήδες, οι οποίοι συμμετέχουν με χαρά σε αυτή. « Εάν δεν έχεις καλή διάθεση η ρουκέτα δεν πετυχαίνει. Για όλους εμάς ο Ρουκετοπόλεμος δεν είναι οι δύο ώρες ρίψεις των ρουκετών. Για εμάς αξία έχει η προετοιμασία. Δεν είναι αγγαρεία, είναι στο DNA κάθε Βρονταδούση, είναι  το έθιμό μας, η ξεκούρασή μας. Και αυτό το έχουμε μεταδώσει και στα παιδιά μας. Για αυτό και τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να είμαστε μόνο Βρονταδούσοι στην προετοιμασία και τη ρίψη.  Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο Ρουκετοπόλεμος δεν μπαίνει σε καλούπια. Εμείς που τον ζούμε και τον βιώνουμε κάθε χρόνο  γνωρίζουμε τα λάθη που έγιναν και φροντίζουμε στο βαθμό που μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους. », καταλήγει ο Παναγιώτης Φλάμος.

Κλείδωνας και Εισόδια Θεοτόκου

Ο Βροντάδος δεν έχει μόνο τον ρουκετοπόλεμο αλλά παράλληλα πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα που ο Σύλλογος προσπαθεί να διατηρήσει και να στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί. « Συμμετέχουμε στο έθιμο της προβολής των Εισοδίων της Θεοτόκου που πραγματοποιεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Εριεθιανής. Χρηματοδοτήσαμε εξολοκλήρου το φυλλάδιο καταγραφής των εθίμων  της γειτονιάς που πραγματοποίησαν  οι μαθητές του δημοτικού και  χαιρόμαστε που τα παιδιά έχουν διάθεση και μεράκι να συνεχίσουν τα έθιμα του Βροντάδου. Συνάμα θα βοηθήσουμε στην αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στις 23 Ιουνίου  και τέλος προσπαθούμε να βρούμε τα χρήματα για να κάνουμε ψηφιακή καταγραφή των εθίμων και να εκδώσουμε το σπουδαίο βιβλίο της Στέλλας Τσιροπινά με όλη την ιστορία του Ρουκετοπόλεμου»,   καταλήγει ο Ηλίας Γεωργούλας, σημειώνοντας ότι ο σύλλογος σχεδιάζει άμεσα να δημιουργήσει ένα δίκτυο επαγγελματιών που θα φροντίζει για την αποκατάσταση των ζημιών του Ρουκετοπόλεμου άμεσα. 

 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση