19.5.2020 7:24

«Δεν ήταν ρεαλιστικές οι υπερδομές των 7.000 ατόμων στα νησιά»

«Το 2023 δεν θα συζητάμε για αεροδρόμιο, φράγμα και δικαστικό μέγαρο γιατί θα έχουν γίνει», η δήλωση Μηταράκη στους δημοσιογράφους της διακαναλικής συνέντευξης

Χιλιάδες προβολές μέσω διαδικτύου συγκέντρωσε η διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε Αλήθεια, Πατρίδα και Πολίτη και που προβλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας τόσο στις τοπικές τηλεοράσεις όσο και μέσω διαδικτύου ζωντανά από το Politischios.gr.

Η συνέντευξη του Νότη Μηταράκη ξεκίνησε με τον ίδιο να απαριθμεί τις προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος, όπως η αύξηση των ροών, η τουρκικά προκλητικότητα στα σύνορα αλλά και η κρίση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επιτυχία ότι τον Μάιο οι ροές ήταν μειωμένες κατά 97%.

«Δεν ήταν ρεαλιστικές οι υπερδομές»

Ερωτώμενος για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης ο κ. Μηταράκης για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι ο σχεδιασμός για υπερδομές των 5.000 ή των 7.000 ατόμων εκ των υστέρων δεν αποδείχθηκαν ως ρεαλιστικές αφού αυτός ο σχεδιασμός έγινε στη βάση των αυξημένων ροών του β’ εξαμήνου του 2019.

«Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δομές, αλλά πολύ μικρότερες απ’ ότι νομίζαμε ότι χρειαζόμαστε το Νοέμβριο», ανέφερε ο Υπουργός και προσέθεσε ότι η όποια δομή θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και μακριά από αστικό ιστό.

«Ήταν λάθος η βιαιότητα των ΜΑΤ»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και ερωτώμενος από τον «π» για τις καταστροφές των ΜΑΤ στα Μεστά και τον ξυλοδαρμό πολιτών ο Νότης Μηταράκης εξέφρασε την «πραγματική λύπη» του λέγοντας ότι αυτή είναι μία πιο βαθιά φράση από ένα τυπικό συγγνώμη.

«Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε η κατάσταση και ξέφυγε πολύ άσχημα.  Και για αυτό έχω εκφράσει μια πραγματική λύπη, η οποία είναι μια πιο βαθιά φράση από ένα τυπικό συγγνώμη, γιατί αυτά που είδα με πληγώσανε απόλυτα και οι σκηνές στα Μεστά, που ήταν απαράδεκτες», ανέφερε.

Υπερβολή από τους μηχανικούς η δέσμευση των 620 στρεμμάτων

Αναφερόμενος στην επίταξη της έκτασης στο Αίπος, ο Υπουργός Μετανάστευσης, επεσήμανε ότι επρόκειτο για απόφαση των μηχανικών να υπερδεσμεύσουν μία έκταση περιμετρική «επειδή δεν είχανε κάνει χωματουργικό έλεγχο και δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένοι που ακριβώς θα ήταν το βέλτιστο σημείο». Μάλιστα προσέθεσε ότι έκανε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει λάθη του παρελθόντος όπως το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταστήσει δομή στον παραγωγικό ιστό των Μαστιχοχωρίων, στο αεροδρόμιο των Ολύμπων.

Τα σενάρια για τη ΒΙ.ΑΛ. και τη νέα δομή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις του Νότη Μηταράκη για το που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα μικρότερο κέντρο, λέγοντας ότι οι επιλογές είναι να παραμείνει η ΒΙ.ΑΛ. όπως την ξέρουμε σήμερα, ή να δημιουργηθεί μία ελεγχόμενη ΒΙ.ΑΛ. σε άλλο σημείο μακριά από κατοικημένες περιοχές με χωρητικότητα 3.000- 3.500 άτομα. 

«Η πραγματικότητα είναι  ότι έντονα έχω ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο  αντιπρόταση.  Μέχρι στιγμής, επειδή όλοι φοβούνται το πολιτικό κόστος και αυτό το λέω ευθέως, και πολλοί λαϊκίζουν ακραία, επίσης το λέω ευθέως, δεν επιλέγουν μία λύση και θέλουν να φορτώσουν στους Χαλκούσους τη διατήρηση της ΒΙΑΛ», προσέθεσε.

Καμία εντολή στην εκτιμήτρια

Παράλληλα ερωτώμενος για το θέμα της ανάθεσης σε εκτιμήτρια γεωτεμαχίων στα νησιά του Αιγαίου, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι αυτή αφορά τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και όχι τη Χίο.

«Όταν γίνεται ένας διαγωνισμός στο δημόσιο, κάνουμε για όλα τα νησιά μία φορά, μία διαδικασία. Δεν έχουμε ενεργοποιήσει τη διαδικασία στη Χίο. Δεν ψάχνει κάτι στη Χίο η εκτιμήτρια και δεν θα ψάξει», ανέφερε.

Όλοι φορτώνουν το πρόβλημα στους Χαλκούσους

Λίγο αργότερα ο Υπ. Μετανάστευσης, εστιάζοντας στο ζήτημα της αποσυμφόρησης επεσήμανε ότι δεν μπορεί το πρόβλημα να συνεχίζει να φορτώνεται στους κατοίκους του Χαλκειούς. «Αυτή τη στιγμή αντί να έχουμε 6.600 στη ΒΙ.ΑΛ. έχουμε 4.900 και στόχος μας είναι να φθάσουμε περί τα 2.000 άτομα. Όμως τότε δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να μιλάμε για παραμονή της δομής στο Χαλκειός», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση προτεραιότητα έχει η Σάμος, η Κως και η Λέρος.

Οι δημοσκοπήσεις

Ερωτώμενος για το γεγονός ότι το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί βασικό αγκάθι για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι: «Η αποδοχή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό τον Ιανουάριο ήταν 16%. Τον Απρίλιο είναι  40%. Παραμένει χαμηλά, αλλά είναι  40%. Οι θετικές απόψεις στα νησιά του Αιγαίου ότι η κυβέρνηση  τους τελευταίους 4 μήνες έχει  βελτιώσει την κατάσταση, είναι  θετικές. Ο κόσμος πλέον πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει και αντιμετωπίζεται».

Η μίσθωση των πλοίων και η δομή καραντίνας

Ένα από τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης ήταν η δημιουργία δομής καραντίνας στο νησί, με τον Υπ. Μετανάστευσης να σημειώνει ότι ο στρατός έχει αναλάβει τις εργασίες του κτιρίου στη Λευκωνιά ενώ την διαχείριση και την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων την έχει αναλάβει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα εξήγησε ότι έχει αποταθεί στους ξενοδόχους της Χίου για ενοικίαση των ξενοδοχείων ως δομών καραντίνας αλλά όλοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

«Πρέπει να μας αφήσετε να κάνουμε και τη δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και όχι να λέμε βαρύγδουπες δηλώσεις για να πάρουμε like στο Facebook», είπε ο Νότης Μηταράκης και συνέχισε χαρακτηρίζοντας ως μη υλοποιήσιμη την πρόταση για μίσθωση πλοίων.

«Κάποιοι προτείνανε να πάμε σε πλοία.  Ισχυρίστηκαν κάποιοι ότι μπορούν να μας φέρουν και προσφορές. Εγώ προσφορά δεν έχω λάβει, εγώ ζήτησα όμως προσφορά και είναι 50.000 την ημέρα.  Δηλαδή το κόστος που έχω για 7 μήνες θα πρέπει να το πληρώσω σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων σε μια μέρα.  Στόχος του Υπουργείου μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.  Στόχος του Υπουργείου μας είναι να μην έχουμε ροές. Στόχος του Υπουργείου μας είναι να έχουμε λιγότερους στα νησιά.  Στόχος του Υπουργείου μας είναι να κάνουμε ταχύτερα το άσυλο. Όλα αυτά τα κάνουμε», είπε.

Τα έργα στη Χίο και το προεκλογικό φυλλάδιο

Ο Νότης Μηταράκης εκτός των άλλων μετέφερε την κάθετη πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος στη Χίο το 2023, λέγοντας ότι στο επόμενο προεκλογικό φυλλάδιο δεν θέλει να υπάρχει το αεροδρόμιο, το φράγμα και το δικαστικό μέγαρο, λέγοντας ότι αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα.

Νησιωτικός Φ.Π.Α. και ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτώμενος για τον νησιωτικό Φ.Π.Α. και την αποσύνδεσή του από το μεταναστευτικό ο Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προ διαπραγμάτευσης, ο Τσίπρας έκανε τον ήρωα και έλεγε ότι εγώ δεν δέχομαι τίποτα και είχε στείλει μια επιστολή στην επιτροπή το Μάιο του ’15 με μια ελάχιστη αντιπρόταση της Ελλάδος στις απαιτήσεις τότε των δανειστών, σε αυτά που έδινε ήταν η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.  Η επιστολή Τσίπρα υπάρχει, έχει δημοσιευτεί».

Η σχέση με τους συνοποψήφιους και η ΝΟΔΕ Χίου

Από το επίκεντρο των ερωτήσεων δεν ξέφυγαν οι σχέσεις του ίδιου με τους συνοψήφιους του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. αλλά και η μηδενική δραστηριότητα της ΝΟΔΕ Χίου.

«Έχω μια συστηματική επικοινωνία με πάρα πολύ κόσμο στη Χίο και θεσμικούς και φίλους σε καθημερινή βάση και με όσους έχουν θεσμική ευθύνη επικοινωνούμε. Στα δύσκολα συνήθως μένεις μόνος. Στα δύσκολα, δύσκολα κάποιος βγαίνει να μοιραστεί το βάρος, αλλά δεν με ενοχλεί αυτό», δήλωσε.

Κριτική σε δημοτικές παρατάξεις και επιτροπές

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης ο Νότης Μηταράκης κλήθηκε από τον «π» να σχολιάσει τη στάση των δημοτικών παρατάξεων και των επιτροπών κατοίκων.

«Δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 παρατάξεις. Δηλαδή ουσιαστικά στην πράξη υπάρχουν πολύ λιγότερες. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φοράνε το καπέλο της ευθύνης, άνθρωποι που φοράνε το καπέλο του λαϊκισμού και άνθρωποι που φοράνε το καπέλο μιας σεβαστής αριστερής ιδεολογίας ανοιχτών συνόρων. Εγώ τρεις παρατάξεις βλέπω», δήλωσε και συνέχισε: «Η επιτροπή αιρετών και κατοίκων είναι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κυρίου Τριαντάφυλλου και η Παγχιακή που είπατε είναι δημοτική παράταξη η οποία έχει κατέβει και έχει πάρει νομίζω 11% και είναι η 4η παράταξη».

«Ο κάθε ένας στο δημόσιο διάλογο έχει να προσφέρει. Αυτό που εμένα δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ενώ ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις ότι δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτές. Γιατί χρειάζεται να έχουν δυο επίπεδα δημοτικών παρατάξεων, τις θεσμοθετημένες και τις μη θεσμοθετημένες.  Αυτό δεν καταλαβαίνω.  Δηλαδή αν συμφωνούν κάποιες δημοτικές παρατάξεις σε μια πολιτική διαφορετική γιατί δεν αποφασίζουν επίσημα να δημιουργήσουν μια ενιαία δημοτική παράταξη αντιπολιτευόμενη, αυτοί όλοι που περιγράψατε, και γιατί νιώθουν την ανάγκη να είναι κάποιοι και στις δυο επιτροπές, κάποιος στη μια», ανέφερε.  

«Ες αεί η φύλαξη των συνόρων»

Τέλος ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων λέγοντας ότι είναι συνταγματική υποχρέωση η φύλαξή τους.

«Θα συνεχίσουμε στα σύνορα για πάντα.  Τα σύνορά μας έχουμε συνταγματική υποχρέωση να τα προστατεύουμε. Και αυτά τα σύνορα για εμάς είναι ιερά και δεν αφήνουμε κανέναν να εισέρχεται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ούτε στα χερσαία. Αυτό ξέρω ότι κάποιοι πολιτικά διαφωνούν.  Εμείς έχουμε μια ευθύνη και όταν ορκιστήκαμε στην Κυβέρνηση ορκιστήκαμε να προασπίζουμε το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.  Για αυτό το γενικό συμφέρον δουλεύουμε.  Ούτε για το κόμμα, ούτε μόνο για το χωριό μας, για το γενικό συμφέρον».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ