5.3.2020 17:11

Κορονοϊός : Ιστορίες φαντασίας

Σας παρουσιάζω παρακάτω μερικές σελίδες του βιβλίου του διάσημου συγγραφέα Dean Koontz "THEEYESOFDARKNESS". Το βιβλίο έχει πρώτη έκδοση το 1981 και επανεκδόθηκε το 1996.

Σαράντα χρόνια πριν από το σήμερα και η περιγραφή του κατά κανόνα μυθιστορήματος (sciencefiction) αντιπροσωπεύει αρκετά τη σημερινή κατάσταση διάδοσης του ιού. Αυτό που με οδήγησε στο να πάρω την πένα μου να γράψω αυτές τις σελίδες είναι ότι το σενάριο αναφέρει σε πολλά σημεία την πόλη Wuhan, στην οποία οι Κινέζοι έχουν το ερευνητικό τους κέντρο.Δε θα ήθελα να σχολιάσω το τι ερευνούν ή το τι παράγουν αλλά φαίνεται ότι ο συγγραφέας δεν πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι γράφοντας ένα βιβλίο το 1981, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το έτος 2020 (τεράστια σύμπτωση πραγματικά) ως έτος μετάδοσης του θανατηφόρου ιού Wuhan -400 (έτσι τον έχει ονομάσει) με θνητότητα 98%.

Ευτυχώς εδώ πέφτει έξω μιας που ο κορονοϊός έχει θνητότητα 2%.

Έτσι εξηγείται η ταχεία αντίδραση των Κινέζων ως προς την εξάπλωση του ιού. Υπήρχε δηλαδή σχέδιο έκτακτης ανάγκης,(contingencyplan) και ειδικότερα για την πόλη Wuhan. Ποιος θα πίστευε ότι μπορεί κάποια κοινωνία να φτιάξει νοσοκομείο σε δύο εβδομάδες; Έτσι εξηγείται και η εξαφάνιση του νέου γιατρού που ανακοίνωσε τη διάγνωση του ιού. Οι αρχές τον θεώρησαν προδότη και τον εξαφάνισαν. Δεν τον ξαναείδε ούτε πεθαμένο η μάνα του. Ας αφήσουμε όμως τις θεωρίες συνωμοσίας. Μπορείτε να μπείτε στο Google και να κατεβάσετε όλο το βιβλίο ή να βρείτε αρκετές πληροφορίες για τον συγγραφέα.

Ας πάμε τώρα στο χειρότερο σενάριο που παρακαλώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τις τοπικές αρχές και φυσικά από την κυβέρνηση.

Τι θα γίνει αν ο ιός μεταδοθεί στην Τουρκία, η οποία συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από τα Ευρωπαϊκά κράτη, για τέσσερις κυρίως λόγους:

  1. Συνορεύει προς ανατολάς με χώρες όπου είναι δύσκολα να ελεγχθεί είτε η μετακίνηση πληθυσμών, είτε να διαπιστωθεί η νόσος.
  2. Ήδη έκλεισε τα σύνορα με το Ιράν στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά ποιος ξέρει πόσοι προσβεβλημένοι από τον ιό έχουν περάσει ήδη μέσα στην Τουρκία;
  3. Το πιο ευπαθές και ταυτόχρονα δύσκολα να ελεγχθεί είναι το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αφού υπάρχουν χιλιάδες εβδομαδιαίες πτήσεις απ’ όλο τον κόσμο.
  4. Τέταρτο και χειρότερο, τι θα γίνει με τους εισερχόμενους μετανάστες;

Ήδη γνωρίζουμε το προφίλ της κυβέρνησης Ερντογάν και το πώς χρησιμοποιεί τους μετανάστες για εκβιασμό της Ευρώπης και κατά πολύ περισσότερο της Ελλάδας. Έχουν λοιπόν τους μετανάστες στα παράλια της Τουρκίας ατυχώς χωρίς υγειονομικό έλεγχο. Τι θα γίνει μετά από 5-10-14 μέρες εκκόλαψης του ιού που ένα μεγάλο μέρος από αυτούς θα έχει ήδη μεταφερθεί στα νησιά μας; Τι θα γίνει με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 7 χιλιάδων ψυχών ή και όλων των Χιωτών; Όλα αυτά είναι σοβαρά θέματα που ατυχώς προστίθενται στα προβλήματα του νησιού. Τι θα γίνει δηλαδή στους νεοεισερχόμενους; Θα μπαίνουν σε καραντίνα; Και που; Όλοι συμφωνούμε να σταματήσουν οι ροές, αλλά πώς; Ας βρεθεί κάποιος να μας πει!!Καλό θα είναι όταν ο Κος. Κικίλιας λέει ότι είμαστε απόλυτα προστατευμένοι, να σκέπτεται πρώτα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ