Ειδήσεις

17/7/15 10:33

τελ. ενημ.: 20/7/15 10:25

Στο κενό η προσπάθεια Μήτσουρα να φιμώσει Αυτοδιοίκηση και Τύπο

ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ – ΑΜΠΑΖΗ ΚΑΙ «πολίτη» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η υπόθεση είχε … τελεσιδικήσει στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. Ποτέ δεν παρασύρθηκε από τον ποταμό των δημοσιευμάτων του κ. Β. Μήτσουρα, ιδιοκτήτη του blog chiospress και εκ των ιδρυτικών στελεχών της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΑΚΜΗ».

Εδώ και λίγες μέρες η υπόθεση κλείνει και από το μέτωπο της Δικαιοσύνης. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου απορρίπτεται ως αβάσιμη η αγωγή που κατέθεσε τρισυπόστατα ο κ. Β. Μήτσουρας, (αυτοπροσώπως, ως ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ακμή» και ως chiospress) κατά του επικεφαλής της ΛΑ.Σ., Μαρ. Σκούφαλου, του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γ. Αμπαζή και του έντυπου και ηλεκτρονικού «πολίτη». Στο σύνολο τους οι κατηγορούμενοι είχαν συμβάλλει καθοριστικά να ξεσκεπαστούν οι μεθοδεύσεις παράδοσης από την προηγούμενη δημοτική αρχή κρίσιμων τομέων της δημοτικής πολιτικής σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση παντός σκοπού, που αντιστρατεύονταν τη φιλοσοφία της κοινωνικής οικονομίας και λειτουργούσε ως πλυντήριο αθρόων προσλήψεων χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία.

Αρχικά με μπαράζ δημοσιευμάτων και στη συνέχεια με ένδικα μέσα, που είχαν φτάσει μέχρι και στην προσαγωγή του Μ. Σκούφαλου στην Αστυνομία, ο κ. Μήτσουρας επιχείρησε να εκφοβίσει και να φιμώσει την άσκηση της αυτοδίκαιης κριτικής, έργο και των δημοτικών παρατάξεων και του Τύπου.

Με την αγωγή του, ισχυριζόμενος ότι συκοφαντήθηκε, αιτούνταν συνολικά το ποσό των 70.000 ευρώ. Η Δικαιοσύνη απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται η κοινοποίηση του σκεπτικού της απόφασης.

ΟΜΟΘΥΜΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ -  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Ν. ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

(εκδότης «π»)

«Από την πρώτη στιγμή αδυνατούσαμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν ένα Μέσο Ενημέρωσης να διώκεται από κάποιον που, εννοείται, ότι προασπίζεται την διακίνηση των απόψεων. Ο «π» ουδέποτε απέκρυψε τις απόψεις της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ακμή» και του κ. Μήτσουρα. Στοιχειοθέτησε όμως στο ρεπορτάζ του γιατί η σύναψη επαναλαμβανόμενων συμβάσεων με το Δήμο Χίου προκαλούσε την κοινωνία, κατεδάφιζε κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Η Δικαιοσύνη άκουσε, μελέτησε και αποφάνθηκε. Προασπίστηκε το δικαίωμα στη μαχητική δημοσιογραφία, στην ουσία ενστερνίστηκε όσα νωρίτερα είχε κατανοήσει και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο και ολόκληρη η κοινωνία της Χίου.

Οφείλω να ευχαριστήσω για την καθαρή διατύπωση των θέσεων μας το δικηγόρο Γ. Σαπλαούρα και να ελπίσουμε ότι το πάθημα του κ. Μήτσουρα θα αποτελέσει μάθημα για όσους αλεξιπτωτιστές του χώρου επιδιώκουν να παραδώσουν μαθήματα δημοσιογραφίας στους επαγγελματίες, καταφεύγοντας όχι στην επιχειρηματολογία αλλά  στον εκφοβισμό δια των αγωγών.»

 

Μ. ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

(επικεφαλής ΛΑ.Σ.)

«Η απόφαση αποτελεί πλήρη δικαίωση για τη ΛΑΣ, γιατί δεν πέρασε η λάσπη και η τρομοκρατία του κ. Μήτσουρα και της Chios Press. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας με την αγωγή του, που στρεφόταν εναντίον εμού προσωπικά ως δημοτικού συμβούλου, γιατί με την ιδιότητά μου αυτή και ως εκπρόσωπος της ΛΑΣ μαζί με το στέλεχος του ΚΚΕ Γ. Αμπαζή, που με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα ως προέδρου της ΑΔΕΔΥ και των Δασκάλων, αποκαλύψαμε τον ρόλο των ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π αλλά και τον προνομιακό τρόπο και μεταχείριση που ήθελε να έχει ο ίδιος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, συνάπτοντας απευθείας αναθέσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ που προΐστατο, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ, διώκοντας και τον ιδιοκτήτη του «π» γιατί η εφημερίδα δημοσιογραφικά κάλυπτε το θέμα, ζητούσε 70.000 ευρώ από τον καθένα μας ενώ την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα του μας παρουσίαζε υβριστές και συκοφάντες.

Θεωρούμε ότι πήρε και από την Ελληνική Δικαιοσύνη την απάντηση που αρμόζει. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία ότι η ΛΑΣ και το ΚΚΕ δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας σε αυτή την κατεύθυνση μέσα στις δύσκολές συνθήκες που δημιουργεί το μνημόνιο 3 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς συνεχίζεται και ο συγκεκριμένος αγώνας, μιας κι έχουμε και ποινικά δικαστήρια από τον εν λόγω κύριο, ωστόσο, όπως λέει ο ποιητής, «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που μας συμπαραστάθηκαν και συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται».

 

ΚΛ. ΧΡΥΣΗΣ

(Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χίου)

«Σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήθελα να χαιρετίσω την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται των κατηγοριών ο Δημοτικός Σύμβουλος κι Επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος καθώς και ο κ. Γ. Αμπαζής. Χαιρετίζω επίσης την αθώωση του «π» και ελπίζω στο μέλλον να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά».

 

ΣΤ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ

(δημοτικός σύμβουλος)

«Η Δικαιοσύνη πραγματοποίησε το αυτονόητο. Διαφύλαξε την ελευθερία του λόγου τόσο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και για τους μετέχοντες στα συλλογικά όργανα.

Η απόφαση αυτή είναι οδηγός, που αποτρέπει οποιονδήποτε κακόβουλο να προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία της δημόσιας διατύπωσης της άποψης».

 

Γ. ΣΤΕΒΗΣ

(δημοσιογράφος)

«Η αθώωση και των δημοσιογράφων αλλά και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης είναι μία επιβεβαίωση σε ότι αφορά στον Τύπο ότι δεν μπορεί να τίθενται φραγμοί στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, πέρα των κανόνων δεοντολογίας, και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να οδηγούνται δημοσιογράφοι στο δικαστήριο γιατί ασκούν κριτική σε δημόσια πράγματα».

 

ΧΡΥΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

(δημοσιογράφος)

«Είναι μία σημαντική απόφαση, δικαίωση για τη θέση της εφημερίδας, που διώχτηκε άδικα αλλά και γενικότερα για τα τοπικά ΜΜΕ. Ενθαρρύνει την ελευθεροτυπία σε μία περίοδο που πολλοί, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, προσπαθούν να επιβάλλουν φίμωτρο στην ελεύθερη ενημέρωση αλλά και την κριτική».

 

Γ. ΠΑΓΟΥΔΗΣ

(δημοσιογράφος)

«Η ελευθεροτυπία νίκησε ακόμα μία φορά. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της. Δεν θα ήταν δυνατόν άλλωστε η δημοσιογραφική προσέγγιση μίας ανοιχτής διαμάχης μεταξύ πολιτικών προσώπων και επιχειρηματία να αποτελεί αντικείμενο δίωξης μίας εφημερίδας, που απλά έκανε πολύ καλά τη δουλειά της». 

Δείτε επίσης