Ειδήσεις

6/3/12 17:19

τελ. ενημ.: 7/3/12 14:55

Κακοδιαχείριση 700.573 ευρώ

• ΗΘΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕΝΗΣ – ΠΑΠΑΛΗΟΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Στο ύψος των 700.573 ευρώ οριοθέτησαν το έλλειμμα(;) του πρώην Δήμου Ομηρούπολης οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Β. Αιγαίου, έπειτα από πολυετή έλεγχο στα ταμεία του Δήμου, για την περίοδο 1999 έως 2006, δηλαδή επί δημοτικών αρχών Μ. Μεννή, Αρ. Ζαννίκου και Δημ. Παπαληού.

Οι ελεγκτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκαν, καταλόγισαν το ποσό των 114.440 ευρώ στο Μάρκο Μεννή, 117.00 ευρώ στον Δημήτρη Παπαληό ενώ τα υπόλοιπα καλούνται να τα καλύψουν ο ταμίας του τότε Δήμου, Γιάννης Μεννής, και η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας Αριέττα Δήμου.

Εξοντωτικό την ίδια ώρα είναι το ποσό των προσαυξήσεων, αφού υπερβαίνει ακόμα και το αρχικό ποσό του ελλείμματος, φθάνοντας τις 799.321 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι μαζί καλούνται, κατά περίπτωση, να καταβάλλουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 1.499.894 ευρώ.

Σημαντικό παρόλα αυτά πρέπει να θεωρηθεί ότι στο σχετικό πόρισμα οι Ελεγκτές αναφέρουν ότι γνωρίζουν τη διαδρομή των χρημάτων που τώρα αναζητούνται, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο κατάχρησης, υπεξαίρεσης, δόλου ή να κατέληξαν στις τσέπες των εμπλεκομένων.

Πάντως αν και πολλοί προσδοκούσαν να βγάλουν «λαυράκι», ο θησαυρός όπως αποδείχθηκε ήταν άνθρακας κι αυτό γιατί κατ’ επανάληψη στο πόρισμα γίνεται λόγος για λανθασμένες γραφειοκρατικές πράξεις που οδήγησαν στο συγκεκριμένο πλασματικό έλλειμμα.

Δ. Παπαληός: «Επιτέλους δικαίωση»

Για αποκατάσταση της αλήθειας, έκανε λόγο σήμερα το πρωί ο πρώην δήμαρχος Ομηρούπολης και νυν δημοτικός σύμβουλος Χίου Δ. Παπαληός μιλώντας στο politischios.gr, τονίζοντας παράλληλα ότι κατέρρευσαν τα λασπώδη επιχειρήματα όσων προσπάθησαν να εμφανίσουν τους εμπλεκόμενους ως πολιτικούς απατεώνες.

«Η Ομηρούπολη και η Χίος ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι ο Παπαληός. Σήμερα, με την παράδοση του πορίσματος, οι ελεγκτές έρχονται να με ρωτήσουν γιατί πλήρωσα μικροεργολάβο για έργο που είχε εκτελέσει και παρέμενε απλήρωτος. Το έκανα και δεν το μετάνιως,α γιατί δεν μπορούσα να στραγγαλίσω οικονομικά έναν άνθρωπο. Αποδεδειγμένα λοιπόν αυτές οι 117.000 ευρώ πήγαν σε αυτόν τον άνθρωπο,  ο οποίος έχει και την απόδειξη παραλαβής των χρημάτων. Μιλάμε για ένα έργο που είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων και ήταν εγκεκριμένο και από το ίδιο Υπουργείο που σήμερα αναζητά ευθύνες για δικές του ελλείψεις», τόνισε ο κ. Παπαληός.

Μ. Μεννής: «Μας πολέμησαν αλλά δικαιωθήκαμε»

Στην περίπτωση πάντως του πρώην δημάρχου Ομηρούπολης και Χίου, Μ. Μεννή, η αδυναμία του κράτους να διευθετήσει γραφειοκρατικά ζητήματα γίνεται πλέον εμφανής και αυτό γιατί το ΥΠ. ΕΣ. έρχεται να ζητήσει ευθύνες για μία διοικητική πράξη λογιστικού χαρακτήρα που έγινε το 1989.

Συγκεκριμένα, εκείνη τη χρονιά ο Μ. Μεννής έδωσε εντολή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Προμηθευτικής προκειμένου να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες του Αίπους. Δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1999, το ίδιο το Υπουργείο, παρά τις συνεχιζόμενες ερωτήσεις από το 1989 για το πώς πρέπει να εκτελεστεί η λογιστική πράξη της αύξησης του κεφαλαίου της εταιρίας, ακόμα αναζητούσε τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτή.

Τελικά, με καθυστέρηση δεκαετίας, το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά στο Μ. Μεννή ότι θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή αποτελούμενη από τις τρεις παρατάξεις που απάρτιζαν εκείνη την χρονική περίοδο το Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης, προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση αυτή.

Πέρα όμως από το τυπικό της υπόθεσης, το ουσιαστικό της μέρος αφορά την επικύρωση του ορθού τρόπου δράσης της τότε δημοτικής αρχής Μεννή τόσο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εφόσον τότε μας είχαν πει ότι όλα είναι εντάξει, έρχονται 22 χρόνια μετά να ζητήσουν ευθύνες και χρήματα, τη στιγμή που εκείνοι οι κύριοι μας είχαν υποδείξει τον τρόπο δράσης», διερωτάται ο κ. Μεννής.

Παράλληλα ο ίδιος δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση ορισμένων πολιτικών στελεχών και παραγόντων του τόπου, που, όπως είπε, μεθόδευσαν αυτή την κατάσταση σε βάρος τους.

«Πήγαν να μας εξοντώσουν και πολιτικά και ηθικά. Οι ελεγκτές έλεγαν ότι κάποιοι είχαν καθημερινό ενδιαφέρον για την πορεία των ερευνών. Ρωτήστε λοιπόν αυτούς του κυρίους ποιος τους έπαιρνε καθημερινά τηλέφωνο και θα πάρετε την απάντηση για το ποιος μεθόδευσε όλη αυτή τη νοσηρή κατάσταση σε βάρος μας», κατέληξε ο κ. Μεννής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ήδη έχουν προσφύγει κατά του πορίσματος στο 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους προκειμένου να δικαιωθούν.