9.10.2018 10:33

Η απόλυτη μετάλλαξη!

Πως από εκεί που προεκλογικά καυτηρίαζαν τις απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους τώρα τις χαρακτηρίζουν «νόμιμο εργαλείο της Αυτοδιοίκησης» και αποκηρύσσουν τις δημοπρασίες έργων!

Σε χωματερή των καθαρών διαδικασιών δημοπράτησης δημοτικών έργων μετατρέπει τη ΔΙΑΝΟΧ η διοίκηση της, έχοντας προκαλέσει τη μήνη του τεχνικού κόσμου της Χίου, που απορεί για τη σιωπηρή συγκάλυψη όσων συμβαίνουν από τη διοίκηση του τοπικού ΤΕΕ.

Με μια πρωτοφανή για τα αυτοδιοικητικά ιστορικά απάντηση στον «π», με αφορμή ερώτημα που τέθηκε στην έντυπη έκδοση του την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, Σωκ. Συριώδης, επιβεβαιώνει την πλήρη μετάλλαξη στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής στον τομέα των προκηρύξεων δημοτικών έργων και εμμέσως αποδέχεται ότι η διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ έχει εναγκαλιστεί συγκεκριμένο εργολάβο για το σύνολο των εργασιών στο ΧΥΤΑ τα δυο τελευταία χρόνια.

Από το «κατηγορώ» στο … «ζήτω»

Σημαία στον προεκλογικό αγώνα της «Πρωτοβουλίας» κατά της τότε δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη αποτέλεσε ο πυκνός αριθμός απευθείας αναθέσεων. Σ’ αυτές οι τότε υποψήφιοι εντόπιζαν περιθώρια στους τότε διοικούντες να «κάνουν παιχνίδι» και είχαν αναγάγει τη συγκεκριμένη πρακτική ως σημείο αιχμής της κριτικής τους.

Τέσσερα χρόνια μετά όχι απλά αποθεώνουν το εργαλείο των απευθείας αναθέσεων, αλλά, με βάση τη συλλογιστική του κ. Συριώδη, με τις ανοιχτές δημοπρασίες έργων «μοιράζονται δουλίτσες από ‘δω κι εκεί»!

Η προκλητική απάντηση

Με τον τίτλο «Quiz 2:  Ποιοί ψάχνουν απεγνωσμένα για κουμπάρους στα....σκουπίδια;» ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ απαντά στα ερωτήματα του «π», εγείροντας άλλα πολύ σοβαρότερα, που επιβάλλεται να απαντηθούν πια επίσημα από τους θεσμικούς φορείς του τεχνικού κόσμου του νησιού.

Στην απάντηση του αναφέρει:

«Με αφορμή ένα ανυπόγραφο δημοσίευμα στην εφημερίδα πολίτης με τίτλο «Quiz», επιτρέψτε μου να λύσω εγώ αυτόν τον όχι και τόσο δύσκολο γρίφο.  Σκοπός της διοίκησης της ΔΙΑΝΟΧ είναι η εύρυθμη και η ασφαλής λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς και η σωματική ακεραιότητα και υγεία των εργαζομένων, των οδηγών των απορριμματοφόρων καθώς και των κατοίκων των γύρω περιοχών.  Δεύτερος στόχος ήταν η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί με επίπονες προσπάθειες.

Θα ήταν ευχής έργον η διοίκηση να κρίνεται με βάση το έργο της και κατά πόσο οι εργολάβοι  που συνεργάζεται διεκπαιραιώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Τα τέσσερα αυτά χρόνια υπήρξαν πολλοί εργολάβοι που διαχειρίστηκαν τον χώρο. Κουμπάρος δεν έγινα με κανέναν, ούτε έχω κάποιον τρίτοξάδερφο που να εργάστηκε ποτέ εκεί.   

Η αλήθεια είναι ότι μου δημιουργήθηκαν κάποιες εύλογες απορίες, διαβάζοντας το άρθρο σας. Μήπως τελικά το όλο ζήτημα έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη εταιρεία και τους εταίρους της, με τους οποίους δημοσιογράφος της εφημερίδας διατηρεί ιδιαίτερη φιλική σχέση;  Η συγκεκριμένη εταιρία έχει μάλιστα υπάρξει εργολάβος στα ΧΥΤΑ και στον τομέα της Ανακύκλωσης, με ιδιαίτερα προβληματική παρουσία.  

Δεν γνωρίζω αν βουίζει κάτι στα Νοτιοχωρα, πέρα από τους κηφήνες στα μελίσσια.  Αυτό που γνωρίζω μετά βεβαιότητας, είναι ότι βουίζει όλη η Χίος από την εμπάθεια και τη λάσπη που ρίχνει η εφημερίδα σας στη δημοτική αρχή.   

Όσο θα βρίσκομαι στη διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, που να μην έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις, να μου επιβάλει πως θα κάνω την δουλειά που μου ανέθεσαν οι δημότες της Χίου, μέσω του δημάρχου. Ούτε θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία της «δημοπρασίας» έργων για να μοιράζω δουλίτσες από εδώ και από εκεί.  Αυτές οι πρακτικές έφεραν την Χώρα σε οικονομικό μαρασμό και στα μνημόνια.  Η απευθείας ανάθεση είναι ένα νόμιμο εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να θέτει τους όρους των συνεργατών της, ειδικά όταν πρόκειται για ένα νευραλγικό και ευαίσθητο χώρο όπως τον ΧΥΤΑ, και η έλλειψη εμπειρίας των εμπλεκομένων μπορεί να κοστίσει από υλικές ζημιές που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, μέχρι και σε ανθρώπινες ζωές.  Με αυτή τη βάση θα μπορούσε κάποιος να το κρίνει ως και ανήθικο να μας κατηγορείτε για μεροληψία.  

Αφήστε μας λοιπόν να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και μην προσπαθείτε να εφευρίσκετε προβλήματα που υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας των «εργολάβων»  που υποστηρίζετε.

Εγώ προσωπικά, προτιμώ να κρατήσω τη διαπίστωση του Γερμανού έπαρχου Gerhard Bauer, ειδικού εμπειρογνώμονα του ΕΓΣ, που επισκέφτηκε το ΧΥΤΑ μας την επόμενη του συνεδρίου για την ενεργειακή αξιοποίηση.  Ο κ. Bauer έπλεξε το εγκώμιο για τη λειτουργία και καθαριότητα του ΧΥΤΑ μας και τον κατέταξε ως έναν από τους καλύτερους στην Ελλάδα.

Ας ψάξετε λοιπόν αλλού για λαυράκια! Μπορεί λοιπόν να ασχολούμαι με τα απορρίμματα τα τελευταία 4 χρόνια αλλά είμαι καθαρός, όπως υπήρξε και ο πρότερος βίος μου, πριν ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

Τα φώτα της Διαύγειας

Οι πρωτοφανείς προτροπές του κ. Συριώδη στο δημοσιογραφικό έργο για το πώς πρέπει να κρίνεται το έργο του έχουν την εύκολη ερμηνεία τους. Μια απλή διερεύνηση των αποφάσεων της ΔΙΑΝΟΧ τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύπτει το πλέγμα μέσω του οποίου συστηματικά γίνεται η απευθείας ανάθεση όλων των εργασιών στο ΧΥΤΑ σε προνομιακό εργολάβο της διοίκησης, λες και δεν υπάρχουν άλλοι στη Χίο.

Οι αποκαλύψεις όμως του έντυπου «π» της προσεχούς Παρασκευής ξεσκεπάζουν συνολικά πώς μια συγκεκριμένη ομάδα μηχανικών και εργοληπτών συνεργάζεται τον τελευταίο καιρό στο Δήμο. Στην ομάδα αυτή κυρίαρχο ρόλο έχουν οι … κουμπάροι, όχι του κ. Συριώδη, αλλά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξηγήσει ο ίδιος τις εκλεκτές επιλογές.

Περισσότερα στον «π» της Παρασκευής.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ