Ζωή

5/10/17 12:34

τελ. ενημ.: 23/2/18 9:50

Ο Στέλιος Μελέκος καινοτομεί επαγγελματικά και εξαγάγει την επιστήμη του εκτός Χίου

ΟΤΑΝ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ … ΕΞΑΓΕΤΑΙ

Η επαγγελματική εξέλιξη του γυμναστή Στέλιου Μελέκου  και ιδιοκτήτη των  γυμναστηρίων   Melekos Health Club  στη Χίο, την Aργυρούπολη Αθηνών και τη Λευκάδα (franchize), δικαιώνει αυτούς  που υποστηρίζουν ότι οι επαγγελματίες  πρέπει να τολμούν να επενδύουν ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές.

Όταν άρχισε η οικονομική κρίση οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου άρχισαν να επενδύουν σε παλιές τεχνολογίες γιατί ήταν πολύ φθηνές και δημιουργούσαν γυμναστήρια με μικρό κόστος.

Αυτός έκανε ακριβώς το αντίθετο. Επένδυσε όλα τα χρήματα στη δουλειά του γιατί πιστεύει στην αλήθεια, που δεν κρύβεται.

Συνεργασίες

Αρχικά έκανε συνεργασίες στο εξωτερικό με μεγάλα εργοστάσια, τα οποία έκαναν ειδικό εξοπλισμό για αυτόν με τις δικές του προδιαγραφές.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η τεχνολογία και δεν μπορούσε να επενδύσει σε Ελληνικές εταιρείες.  Αυτό έγινε από τη Χίο και αυτή τη στιγμή έχει εξοπλισμό που δεν υπάρχει αλλού στην υπόλοιπη χώρα.

Κάποιοι συνάδελφοι του που είδαν τί κάνει, ήλθαν στη Χίο, είδαν  τις εγκαταστάσεις, τη δουλειά του και του πρότειναν πιεστικά να «εξαγάγει» τις μεθόδους και την τεχνολογία του στην Αθήνα.

Δέχτηκε την πρόταση τους και τόλμησε να επεκταθεί εκτός νησιού. Μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας το γυμναστήριο της Αθήνας έχει 3.800 ενεργά μέλη.  Παρ’ όλα αυτά δεν μένει στάσιμος, εξελίσσεται και με βάση διεθνείς έρευνες πιστεύει ό,τι σε λίγα χρόνια οι top εταιρείες στον κόσμο θα έχουν εξαφανιστεί και τη θέση τους θα πάρουν αυτές που τώρα επενδύουν σωστά.

Όραμα

Το όραμα του ήταν να βοηθήσει τους συνανθρώπους του να ωφεληθούν από αυτά που ένοιωθε ο ίδιος μέσα από τη γυμναστική.                    

Δεν αποδεχόταν  τον τρόπο με τον οποίο  χειριζόταν την επιστήμη της γυμναστικής οι περισσότεροι συνάδελφοι του. Απορρίπτει την πρακτική με την οποία η γυμναστική χρησιμοποιείται ως μέσον για να αλλάξει κάποιος το σώμα του. «Είναι άδικο για τη γυμναστική», υποστηρίζει. Πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσον για να νοιώθει κάποιος καλά, αυτό δέχεται μόνο.                        

«Η γυμναστική είναι επιστήμη και γι’ αυτό διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Διαφορετικά θα ανοίγαμε το Internet, θα αντιγράφαμε ασκήσεις, θα τις κάναμε και όλα θα ήταν καλά. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί κάποιος να είναι υπέρβαρος και να είναι πολύ καλά γυμνασμένος. Δεν έχει σημασία σε τι σωματική κατάσταση είμαστε. Αυτό που έχει σημασία είναι να απολαμβάνουμε τα πραγματικά οφέλη που προσφέρει η άσκηση και για να το κάνει κάποιος πρέπει να καταλάβει τι είναι η άσκηση.                 

Η γυμναστική πρέπει να είναι μια μορφή δραστηριότητας που θα την κάνουν όλοι γιατί θα τους κάνει πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους, πιο ευτυχισμένους και αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ζούμε σε καλύτερη κοινωνία», υποστηρίζει.

Σύγχρονοι χώροι

Το πρώτο πράγμα στο οποίο έδωσε έμφαση είναι ότι για να κάνει κάποιος σωστά γυμναστική θα πρέπει πρώτα απ’ όλα η εκγύμναση να προσφέρεται σε χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, για να τον κάνουν να νοιώθει ωραία στο περιβάλλον που ασκείται. Πρέπει ο αθλούμενος να εμπνέεται από το χώρο που γυμνάζεται και όχι απλά να συμβιβάζεται. «Όταν ξεκίνησα ξόδεψα όλες τις οικονομίες μου για να φτιάξω ένα χώρο που θα κάλυπτε τις σωστές προδιαγραφές. Εκείνη την εποχή τα γυμναστήρια ασχολιόντουσαν μόνο  με την εκγύμναση και εγώ μπήκα στη διαδικασία να φτιάξω ένα χώρο που έδωσα έμφαση στο να γυμνάζεται ο οποιοσδήποτε σωστά.»

Καινοτομία - έρευνα

Το δεύτερο που για εκείνον έχει τεράστια σημασία είναι η καινοτομία και η έρευνα. Έδωσε πολύ μεγάλη σημασία, αφιέρωσε  χιλιάδες ώρες και αυτή τη στιγμή είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει τεχνολογίες που πάνω απ’ όλα παρέχουν στον ασκούμενο ασφάλεια και κυρίως αποτελεσματικότερη  άσκηση.

Το κινητό

Για την εξυπηρέτηση των μελών  χρησιμοποιεί την εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου, όπου ο κάθε ασκούμενος  μπορεί πλέον  να έχει πλήρη εικόνα του προσωπικού του προπονητικού προγράμματος, της προόδου της φυσικής του κατάστασης, της διατροφής και του διατροφικού του μοντέλου, της υποστήριξης του από το γυμναστήριο, την επικοινωνία του με τον προσωπικό του γυμναστή που τον καθοδηγεί ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες του.

«Όλα αυτά είναι στην παλάμη του χεριού του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο. Θεωρώ ότι με το συνδυασμό των καινοτομιών και τον ιδανικό χώρο έχουμε βοηθήσει πάρα πολύ στο να δημιουργηθούν καλύτερες παροχές υπηρεσιών στα μέλη μας και να κάνουμε πιο προσιτή τη γυμναστική στο ευρύ κοινό».

Εξειδίκευση

Παράλληλα έδωσε τεράστια  έμφαση και στην εξειδίκευση. Γι’ αυτό φρόντισε  οι συνεργάτες του να είναι πτυχιούχοι, οι περισσότεροι με μεταπτυχιακά, οι οποίοι συνεχώς εκπαιδεύονται και ενημερώνονται στις εξελίξεις της επιστήμης της γυμναστικής.

Μεσαία αγορά

Το τέταρτο στοιχείο που έδωσε έμφαση ήταν να τα προσφέρει όλα αυτά σε ένα κόστος που θα μπορέσει να τα αγοράσει η κοινωνία, να μην αποτελούν πλεονέκτημα λίγων.                                           

Το όραμα του ήταν η μεσαία αγορά, που είναι και το ουσιαστικότερο κομμάτι της κοινωνίας μας, να επιστρέψει εκεί που ανήκει και να έχει το θάρρος να κοιτάξει και παραπάνω.

Νέα τμήματα                             

Φέτος συνεργάζεται με την παγκοσμίου φήμης εταιρεία  Therabant,  η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του  fitness  με τη γυμναστική με λάστιχα,  η οποία είναι σημαντικότατη γιατί το λάστιχο δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Για πρώτη φορά στη Χίο και την Ελλάδα χρησιμοποιεί το σύστημα SLX,  ένα ειδικό λάστιχο με το οποίο ο ασκούμενος έχει απεριόριστες   επιλογές ασκήσεων, γυμνάζεται πολύ αποτελεσματικά όλο το σώμα, χωρίς επιβαρύνσεις και με απόλυτη ασφάλεια.

Πρόγραμμα Paunt

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο  club  της Αθήνας και πολύ σύντομα και στη Χίο,  εφαρμόζει το πρόγραμμα Paunt, με τις μπαγκέτες των ντράμερ. Οι ασκούμενοι τις  χρησιμοποιούν  ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής,  γυμνάζονται και ψυχαγωγούνται ταυτόχρονα.

Perfect sliming

Η σημαντικότερη καινοτομία που θεωρεί ότι εφαρμόζει από φέτος είναι η μέθοδος  Perfect sliming, με την οποία οι ασκούμενοι χάνουν βάρος συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου.

Τα τελευταία 17 χρόνια έγινε στη Χίο μια έρευνα με 74.000 μετρήσεις, η οποία απέδειξε κάτι πολύ σημαντικό. Αν δεν αλλάξει η αιτία που δημιουργεί το περιττό λίπος, ακόμη και αν εξαφανιστεί περιοδικά, μετά από λίγο καιρό επιστρέφει πολλαπλάσιο, δηλαδή παίρνουν πολύ περισσότερα κιλά από αυτά που έχασαν.

«Με αυτή τη μέθοδο δίνουμε έμφαση στο να εξαφανίσουμε την αιτία που το δημιουργεί.             Όταν ο χρήστης μας ζητήσει να χάσει κιλά εμείς αφενός τον βοηθάμε με ένα ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο, αλλά το συνδυάζουμε με ένα πρόγραμμα καύσεων που υποστηρίζεται  ανάλογα με τις ανάγκες του από μηχανήματα far ih frarret.  Χρησιμοποιούμε τη συχνότητα των 906 Νανομέτρων η οποία εφαρμόζεται στις διαθερμίες της φυσικοθεραπείας με την παράλληλη αερόβια άσκηση ήπιας έντασης ή με στατικό μηχάνημα ηλεκτροδιέγερσης.                                                             Με αυτή τη διαδικασία βοηθάμε τον ασκούμενο να απαλλαγεί από τα συμπτώματα».                                         Η αιτία θεραπεύεται μέσα από την παρακολούθηση, με την οποία βρίσκουν τα αίτια, εντοπίζουν τις εσφαλμένες συνήθειες και τις καταπολεμάνε με τη διαδικασία της ανταμοιβής. Δηλαδή  βρίσκουν γιατί κανείς τρώει χωρίς να έχει την ανάγκη να φάει. «Αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια λίπους, δημιουργεί ένα νέο άνθρωπο. Μετά είναι πάντα έτσι και το ωραιότερο είναι ότι νοιώθει ότι πάντα ήταν εκεί. Θέλει λίγο χρόνο, αλλά η μεγαλύτερη ευτυχία που νοιώθει ένας δάσκαλος, είναι ότι αλλάζει τη ζωή του μαθητή του».

 

 

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

Η τέχνη του χορού είναι το μεγάλο του μεράκι, μαζί με την επιστήμη της γυμναστικής. Έκανε τον κύκλο του ατομικά και στο γυμναστήριο, την τελευταία δεκαετία αφιερώθηκε στη γυμναστική επιστήμη, αλλά είναι στις άμεσες προτεραιότητες του  να ασχοληθεί πάλι και ο ίδιος. Αυτή στη στιγμή το γυμναστήριο των Αθηνών είναι το μόνο που έχει τμήμα Ελληνικών χορών.

«Οι Ελληνικοί χοροί έχουν το χαρακτηριστικό των πολλών ρυθμών, σε αντίθεση με τους λίγους που έχουν άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτός που τους ακούει για να τους ερμηνεύσει να πρέπει να προσαρμοστεί στο άκουσμα και με τη μελωδία  δημιουργεί το συναίσθημα να εκφράσει πάνω σε αυτό το μουσικό μοτίβο το προσωπικό του  ύφος, διατηρώντας όμως  την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Εδώ είναι η μαγεία.  Είναι όπως οι τοπικοί διάλεκτοι των περιοχών, αυτό δεν υπάρχει σε άλλο μέρος στον πλανήτη μας.

Ο Καλαματιανός παρομοιάζεται από τον Όμηρο σαν ένα βράχο που κυλάει από το βουνό και συμπαρασέρνει  στο πέρασμα του τα πάντα. Τα μέτρα, οι μελωδίες και οι ρυθμοί μας έχουν δημιουργηθεί από την αρχαία Ελλάδα, έχουν περάσει στη ζωή μας, αλλά εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, αντί να τα εκτιμήσουμε και να τα εφαρμόσουμε, ακούμε και χορεύουμε ανοησίες».

Στο γυμναστήριο της Χίου διατηρεί τμήμα Ελληνικών χορών και σύντομα μας επιφυλάσσει νέα που θα κάνουν αίσθηση.