25.9.2017 9:56

Φταίει μόνο ο ... καλός μας ο καιρός για την εξαφάνιση των περδίκων;

• Στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αποδίδει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου τη λιγοστή θήρευση της πρώτης εξόδου

 

Με άδεια σακίδια επέστρεψαν από την πρώτη έξοδο για την πέρδικα οι περισσότεροι κυνηγοί και η αγωνία αν πρόκειται και για ένδειξη για τη συνέχεια της κυνηγετικής περιόδου απασχολεί ήδη όλα τα κυνηγετικά στέκια.

 «Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πέρδικες είναι υπερβολική. Δεν είναι ικανοί οι κυνηγοί να εξαφανίσουν το ενδημικό θήραμα. Για να το πει κάποιος αυτό θα πρέπει να κάνει καταγραφή σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού. Έχει γίνει κάτι τέτοιο;», διερωτάται ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, Γ. Μεννής.

«…στο πόδι και όχι στο φτερό»

Η πέρδικα είναι προστατευμένο θήραμα. Πραγματοποιούνται ετησίως σε ολόκληρη τη χώρα δράσεις για την ενδυνάμωσή του. Ωστόσο ο κ. Μεννής εικάζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο στο νησί μας με το συγκεκριμένο πτηνό, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε σήμερα. Είναι ζήτημα που μας πάει δεκαετίες πίσω», τονίζει. «Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται κανείς. Λόγω ζέστης την ημέρα την έναρξης, τα σκυλιά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά. Εξάλλου οι παλιοί κυνηγοί γνωρίζουν καλά ότι οι πέρδικες αυτή την εποχή είναι στο πόδι παρά στο φτερό».

Άρπαγες και λαθροθήρες εξαφανίζουν την πέρδικα

Κατά καιρούς γίνονται μελέτες από ειδικούς καθηγητές Πανεπιστημίων πάνω στην εξαφάνιση του θηράματος. Ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει την εξαφάνιση του θηράματος είναι η εγκατάλειψη γεωργικών καλλιεργειών, η υπερβόσκηση καθώς και ο κατακερματισμός των βιοτόπων. «Αν πάρουμε τη Βόρεια Χίο θα παρατηρήσουμε ότι στα χωριά υπάρχουν ελάχιστοι κάτοικοι πλην της Βολισσού και των Καρδαμύλων. Αυτό συνεπώς καταλήγει σε λιγότερες καλλιέργειες, άρα και λιγότερο θήραμα. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ στο νησί οι άρπαγες. Αλεπούδες και κουνάβια τρέφονται με πέρδικες και λαγούς», επισημαίνει ο κ. Μεννής.

Τα μέτρα

Ο κ. Μεννής αποκρούει τις πρώτες σκόρπιες σκέψεις για το αν θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία περιορισμού των εξόδων για την πέρδικα στην κυνηγετική περίοδο που διανύουμε. «Αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε  δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε ήδη κάνει. Σπορές και τοποθέτηση δεξαμενών. Φέτος φυτεύτηκαν 250 στρ. σιταριού και βίκου και τοποθετήθηκαν 30 δεξαμενές με νερό στο βόρειοδυτικό τμήμα του νησιού. Επίσης απελευθερώσαμε 500 πέρδικες, βάση του προγράμματος απελευθέρωσης, όπως ορίζει η Κυνηγετική Ομοσπονδία, και άλλες τόσες θα απελευθερωθούν μόλος ολοκληρωθεί η κυνηγετική περίοδος», ισχυρίζεται ο Γ. Μεννής για τα μέτρα που λαμβάνονται από το Σύλλογο, τα οποία εκτιμά ότι είναι αρκετά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου φάνηκε αισιόδοξος για την επόμενη έξοδο. «Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι ευκολότερο για τους κυνηγούς, καθώς θα βοηθήσει η κατάλληλη θερμοκρασία.»

Ανεξάρτητα πάντως από τη βασιμότητα για τον σημαντικό περιορισμό του πληθυσμού των περδίκων, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος η Χίος που ύμνησε διαχρονικά το πτηνό ακόμα και με τοπικά τραγούδια της ή το εξέθρεφε ως οικόσιτο στην Ελάτα, όπως περιγράφουν έκπληκτοι περιηγητές περασμένων αιώνων, είναι υπαρκτός και σταδιακά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης της «κυρίας των βουνών».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ