11.8.2017 12:19

Ένας καθρέφτης για τα αρχοντικά του Κάμπου

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ το βιβλίο «Οι θησαυροί του Κάμπου» του Ευάγγελου Κοτατή.

Ένας καθρέφτης για τα αρχοντικά του Κάμπου

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ το βιβλίο «Οι θησαυροί του Κάμπου» του Ευάγγελου Κοτατή.

 

 Σε ιστορικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τον Κάμπο θα αναδειχθεί το βιβλίο «Οι θησαυροί του Κάμπου», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «αλφα πι» και κοσμεί ήδη τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

 «Οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν να ασχοληθώ με την καταγραφή των κτημάτων του Κάμπου και στη συνέχεια με τη συγγραφή του βιβλίου,  είναι η καταγωγή και το οικογενειακό μου περιβάλλον», τονίζει ο συγγραφέαςΕυαγ. Κοτατής στον πρόλογο του.

«Οι καλύτεροι κτιστάδες πέτρας σε όλο τον κόσμο κατάγονται από τα Θυμιανά, τόπο καταγωγής μου. Ο πατέρας μου Νικόλαος, ως εργολάβος, είχε ασχοληθεί με την κατασκευή, επισκευή και αναπαλαίωση τέτοιων κτιρίων. Αρκετοί πρόγονοι της  μητέρας μου ΚατερίναςΑθανασάκηΚοτατή υπήρξαν ανεστάτες, δηλαδή επιστάτες παλαιών αρχοντικών.Αυτοί είναι και οι λόγοι που με οδήγησαν να σπουδάσω Σχεδιαστής Δομικών έργων στη Θεσσαλονίκη και να συνεχίσω με σπουδές στην αρχιτεκτονική,  στο πανεπιστήμιο DeMontfort,  στο Λέστερ της Αγγλίας».

Στο ίδιο πανεπιστήμιο παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία  το 2004, με θέμα « Η αρχιτεκτονική του Κάμπου μέσα από τα μάτια των δύο αρχιτεκτόνων Δ. Πικιώνη και ArnoldSmith και του πιο ισχυρού άνδρα του νησιού του Λόρδου Φίλλιπου Π. Αργέντη.»

«Στόχος του έργου είναι η διάδοση, η διαφύλαξη και η προώθηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο Κάμπος ήταν για μένα ένας παιδότοπος, όπου έπαιζα κάθε φορά  που επισκεπτόμουνα τα ξαδέρφια μου, στο παλιό κτήμα της οικογένειας Μηταράκη και οι παπούδες των εξαδέλφων μου το είχαν αναλάβει ως επιστάτες. Έτσι, είχα την ευκαιρία να εξερευνώ αυτό και τα τριγύρω κτίρια παίζοντας με τα ξαδέλφια μου το παιχνίδι του εξερευνητή».

Από τότε, δεν έπαψε να πηγαίνει σε αυτά τα κτίρια,  θαυμάζοντας τα άλλοτε από μέσα και άλλοτε απέξω, αφού στα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Στην τελευταία τάξη του σχολείου, πριν αρχίσει το μάθημα, πήγαινα σχεδόν κάθε πρωί έξω από ένα συγκεκριμένο κτίριο και καθόμουν στα πέτρινα πεζούλια του, σε ένα μικρό προαύλιουποδοχής που ήταν έξω από τη σιδερένια αυλόπορτα. Ήταν το γνωστό Μαχαιριάδικο, ένα από τα αγαπημένα μου κτίρια. Περίμενα ότι μια μέρα κάποιος θα μου ανοίξει την πελώρια εξώπορτα και θα με βάλλει μέσα να το δώ από κοντά, να δω τη μεγάλη του αυλή με το μάγγανο, τη στέρνα αλλά και τα δωμάτια στο εσωτερικό του, όπως και έγινε».

Οι παιδικές αναμνήσεις  και η λατρεία αυτών των κτιρίων τον οδήγησαν να σπουδάσει αρχιτεκτονική και στη συνέχεια να καταγράψει την ιστορία τους και να μας την παρουσιάσει τόσο εμπεριστατωμένα και γλαφυρά.

Το πόνημα θα παρουσιαστεί στις 25 Αυγούστου στις 20:00 στο Ίδρυμα «Μ. Τσάκος».

ΜΟΤΟ

«Στόχος του έργου είναι η διάδοση, η διαφύλαξη και η προώθηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ