31.5.2017 14:47

Ενισχύει τη θέση της στο φαρμακείο η μαστίχα

Η φετινή σοδειά μαστίχας υπολογίζεται στους 153 τόνους, μετά την περσινή φωτιά, που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στην παραγωγή όσο και στο πάγιο κεφάλαιο.

Η ζημιά της φετινής σεζόν μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, μόνο και μόνο γιατί μπήκαν στο παιχνίδι νέοι καλλιεργητές, που έσωσαν στην κυριολεξία την παρτίδα την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα από 6,7 τόνους που υπολογίζονταν αρχικά οι απώλειες σε σχέση με την περυσινή παραγωγή (155 τόνοι), να περιοριστούν τελικά σε μόνο 2 τόνους.

Τα πρώτα δείγματα είναι καλά και τον Ιούνιο οι παραγωγοί αναμένεται να μπουν και να κεντήσουν τα μαστιχόδεντρα. Παρόλα αυτά, οι καιρικές αλλαγές έχουν προκαλέσει αλλαγές και στην ίδια την παραγωγή, που πλέον έχει οριοθετηθεί μέχρι τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη, οπότε και γίνεται η συλλογή.

Σε κάθε περίπτωση, η ολική καταστροφή που υπέστησαν μαστιχόδεντρα, λόγω της φωτιάς σε Έλατα, Βέσα, Λιθί, Μεστά, Ολύμπι, από τη φωτιά του Ιουλίου του 2016, έχει βρει ένα μικρό αντίβαρο, λόγω της αύξησης της παραγωγής σε Νένητα και Καλαμωτή, δηλαδή στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, αλλά και από άλλες πηγές, η ανθρωπογεωγραφία της μαστίχας στο νησί έχει αλλάξει διότι:

1. Το προσφυγικό ζήτημα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό, με αποτέλεσμα αρκετοί που είχαν εγκαταλείψει τα χωράφια τους ή τα είχαν σε δεύτερη μοίρα, πλέον να αναζητούν σε αυτά μια πηγή εισοδήματος. Αυτή η αλλαγή φαίνεται περισσότερο στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

2. Έχουν μπει τα τελευταία χρόνια και αυξάνονται, εκτός από τους Αλβανούς εργάτες και οι Αλβανοί καλλιεργητές, οι οποίοι όμως χρειάζεται να βελτιωθούν ως προς τις μεθόδους συλλογής, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στα δέντρα.

Στα 15,3 εκατ. ο τζίρος

Ήδη, τη διανομή της κάψουλας για το φαρμακείο έχει αναλάβει η «Ίασις», ωστόσο, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα για τη χοληστερίνη και τον διαβήτη, με στόχο να γίνει ολοκληρωμένος φάκελος για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με τζίρο κοντά στα 15,3 εκατομμύρια ευρώ και μικρό τραπεζικό δανεισμό, η ΕΑΣ Χίου οριοθετεί τα επόμενα βήματά της και ήδη έχει συγκροτηθεί φάκελος προς την Περιφέρεια Αιγαίου, για χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Πλώρη για φυτώριο

Συζητήσεις υπάρχουν με φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να υλοποιηθεί το Κέντρο Έρευνας στην Καλλιμασιά και προς το παρόν είναι σε εξέλιξη προσπάθεια για φυτώριο με ταυτοποιημένο υλικό, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε οι παραγωγοί να μη χάνουν χρόνο και παραγωγή. Κι αυτό διότι, αν δεν υπάρχει πιστοποιημένο υλικό από το φυτώριο, υπάρχει ο κίνδυνος για μεγάλη απώλεια της παραγωγής, έως και 70%, για έναν νέο παραγωγό, που θέλει να ξεκινήσει. Πολύ περισσότερο που ένα μαστιχόδενδρο κάνει 7 έως 10 χρόνια για να δώσει καλή παραγωγή, η οποία κυμαίνεται από 125 έως 250 γραμμάρια, ανάλογα με το έδαφος κι εφόσον ευνοήσουν οι κλιματολογικές συνθήκες.

Πηγή: ypaithros.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ