10.10.2018 7:51

Σημαντική απώλεια για τα γράμματα της Χίου ο θάνατος του Στ. Φασουλάκη

Σε ηλικία 85 ετών άφησε χθες την τελευταία του πνοή ο καθηγητής Στέργιος Φασουλάκης, ένας από τους πιο πιστούς μελετητές των θησαυρών της Βιβλιοθήκης Κοραή. Είχε γεννηθεί στους Βαβύλους το 1933 και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων.  

Για δέκα(10) χρόνια δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση (1959-1974). Το 1969 μετά από εξετάσεις στο Ι.Κ.Υ. κέρδισε μια υποτροφία. Την αξιοποίησε για να κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο από το 1969 έως το 1972. Κατά τη διάρκεια αυτών εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Όταν το 1974 προκηρύχθηκε θέση στο Ε.Κ.Π.Α., διδάκτορας πλέον, τη διεκδίκησε και προσλήφθηκε ως Επιμελητής πρώτα, Επίκουρος Καθηγητής έπειτα...κ.ο.κ. στην έδρα της Ιστορίας Μέσων και Νεότερων χρόνων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία δίδαξε πάνω από 25 χρόνια.

Παράλληλα δίδαξε: α)  στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως (1973-1978) θεωρητικά και μεθοδολογικά προβλήματα της Ιστορίας και  β) για δύο, επίσης, ακαδημαϊκά χρόνια (1979 και 1980) – αντίστοιχα των σχολικών – στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου πηγαινοερχόταν, για να μπορεί ν’ ανταποκριθεί και στις ανάγκες του Ε.Κ.Π.Α.

Εργάστηκε ερευνητικά στο Λονδίνο, στην Οξφόρδη καθώς και στο Κεντ της Αγγλίας, στο Παρίσι της Γαλλίας, στην Αθήνα, στα Χανιά και, βέβαια, στη Χίο.

Μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις του και δημοσίευσε πλήθος μελετών για τις σχέσεις μεταξύ του ελληνικού κόσμου και των κρατών της Δυτικής Ευρώπης κατά το Μεσαίωνα και τους Νέους χρόνους. Ασχολήθηκε επίσης με το Νεοελληνικό Διαφωτισμό και κυρίως με τον Αδαμάντιο Κοραή.  Εξέδωσε ανέκδοτε επιστολές του Κοραή που τις έστελλε σε σπουδαίους ανθρώπους της εποχής του, Έλληνες και Ευρωπαίους. Μεγάλη είναι η προσφορά του στη μελέτη και επανέκδοση έργων του Αδαμ. Κοραή με εισαγωγή και φροντίδα δική του (Μάλιστα τα Άτακτα του Κοραή, όπως και άλλα έργα του επανεκδόθηκαν στη Χίο, στο τυπογραφείο των αφών Παληού, στο «Άλφα Πι»).

Ως επιστημονικός σύμβουλος εργάστηκε επίσης επί έξι(6) χρόνια στο εβδομαδιαίο περιοδικό – ένθετο - της Ελευθεροτυπίας που είχε τίτλο: «Ε Ιστορικά».

Με άδεια της κας Αμάντου, χήρας του αοιδίμου Κων/νου Αμάντου, ανέλαβε το βάρος να συνεχίσει την έκδοση των «Χιακών Χρονικών». Από το 1975 εκδόθηκαν ως το 1989 συνολικά 14 τόμοι. Περιέχουν μελέτες για ιστορικά θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας (γράμματα, προσωπικές ιστορίες, εμπορικές δραστηριότητες, οργάνωση επί τουρκοκρατίας κ.ά. θέματα).  

Έργα του Στέργιου Φασουλάκη.

  1.  Άτακτα, τόμοι Α,Β,Γ,Δ,Ε1 επιμέλεια – εισαγωγή, έκδοση Άλφα Πι (1991 έως 2012).
  2. Άρθρο του δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά του Συνεδρίου «Κοραής και Χίος», Χίος 11 έως 15 Μαϊ 1983 
  3. Αδαμ. Κοραής, βίος και έργα, Μ.Ι.Ε.Τ., (ο Ανδρ. Μάμουκας και το Κοραϊκό έργο), Αθήνα 1989.
  4. Εισαγωγή στις χιακές σπουδές: βιβλιογραφικός οδηγός, Ανέμη, ψηφιακή βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών, 1992.
  5. Αριστεύς Φρίξος, Ταξίδια εις Χίον, (αφήγημα – πίνακες), επιμέλεια Στέρ. Φασουλάκη (Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου, Χίος 2002).
  6. Είχε την επιμέλεια  στην επανέκδοση της Χιακής Λαογραφίας του , Στυλ. Βίου, έκδοση Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου.
  7. Επίσης είχε την επιμέλεια: Στυλ. Βίου, Χιακά σκωπτικά ανέκδοτα και παραδόσεις, επιμέλεια Στέρ. Φασουλάκη, (Χίος, Άλφα Πι 2006).
  8. Φασουλάκης Στέργιος, Τέσσερα κι ένα βότσαλα στη λίμνη. Επιφυλλίδες παιδείας. Εικονογράφηση Νίκος Γιαλούρης, (Χίος, Άλφα Πι, 2007).
  9. Φασουλάκης Στέργιος, Μαρτοπούλουδα. Υπερόριες επιφυλλίδες με εικονογράφηση Νίκου Γιαλούρη, επίσης(1η έκδοση Χίος, Άλφα Πι 2007).

10.  Συμμετέχει στο συλλογικό τεύχος: Η Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «Όχι»! που κοινοποιήθηκε – διανεμήθηκε με την Ελευθεροτυπία 26-10-2007.

11.  Επιμελείται την έκδοση του επίσης συλλογικού έργου: Ιστορικές φυσιογνωμίες και λογοτεχνικοί χαρακτήρες, αφηγήματα (Χίος, Άλφα Πι,  2007).

12.  Συμμετέχει με άρθρο του στο συλλογικό έργο: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το σφαγείο πενήντα (50) εκατομμυρίων ανθρώπων, Ελευθεροτυπίας «Ιστορικά», 07-09-2008, που διανεμήθηκε δωρεάν.

13.  Δημοσίευσε τα «Ελληνοευρωπαϊκά, έξι(6) ιστορικές μελέτες», (1η έκδοση Χίος,   Άλφα Πι, 2010).

14.  Μία ακόμη μελέτη του με τίτλο: «Μια ασυμπλήρωτη βιβλιοθηκονομική προσπάθεια του Νικόλαου Πολίτη» δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του διεθνούς Συνεδρίου που είχε θέμα: Ο Νικόλαος Πολίτης και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 2012).

……………………………………………………………………………………………………………………..

* Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του αείμνηστου καθηγητή προέρχεται από ομιλία του κ. Γ. Κωνσταντινίδη σε εκδήλωση προς τιμήν του πριν 2 χρόνια..

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ