14.12.2017 18:09

Μία βραδιά μουσικής δωματίου και ένα κυριακάτικο μουσικό πρωινό στο Ομήρειο

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος» είπε ο Νίτσε, και ο Δεκέμβριος στα Ομηρείου Έργα κινείται σε μουσικά μονοπάτια. Το Σάββατο, 16/12 στις 8:30 μμ. το Πνευματικό μας Κέντρο φιλοξενεί το Δημήτρη Σέμση, βιολί, και την Δήμητρα Μαντζουράτου, πιάνο, σε μία ιδιαίτερα ξεχωριστή μουσική βραδιά. Θα ερμηνεύσουν έργα του 19ου και 20ου αιώνα και το πρόγραμμα που θα ακούσουμε είναι:

Alfred Schnittke: Σουίτα σε παλιό στυλ

  • Pastorale
  • Ballet
  • Minuet
  • Fugue
  • Pantomime

Henri Wieniawski: Polonaise Brillante, op. 21

Jules Massenet: Méditation (Thaïs)

Antonín Dvořák, Σονατίνα op. 100 σε σολ μείζονα, για πιάνο και βιολί

  • Allegro risoluto
  • Larghetto – Poco più mosso – Tempo I
  • Scherzo, Molto vivace – Trio
  • Finale, Allegro molto – Molto tranquillo – Tempo I – Molto tranquillo – Tempo I

Johan Svendsen: Romance, op. 26

Μίκης Θεοδωράκης, Σονατίνα No 1, για βιολί και πιάνο

  • Vivo
  • Largo
  • Allegro

Στις 17/12, στις 11 το πρωί, θα απολαύσουμε ένα ευχάριστο μουσικό κυριακάτικο πρωινό, με συντροφιά τους ήχους του βιολιού και του πιάνου και με μία διάθεση εξερεύνησης, διερεύνησης και ανάλυσης. Πώς ξεκινάμε; Για να δημιουργηθεί ένα μουσικό έργο χρειάζεται στην αρχή μία καλή κεντρική ιδέα (όχι απαραίτητα μουσική). Για να το δείξουμε και να το κατανοήσουμε αυτό, θα «κομματιάσουμε» μερικά έργα και θα τα ξανα-συναρμολογήσουμε, αποκαλύπτοντας ίσως την σημαντικότερη μουσική φόρμα της κλασσικής και ρομαντικής περιόδου της μουσικής, αυτήν της φόρμας «Σονάτα». Και η πρωινή μας μουσική βόλτα θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό παραμύθι, γεμάτο φαντασία και ευαισθησία!

Οι δυο εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:

Ο Δημήτρης Σέμσης γεννήθηκε στο Μόναχο το 1959. Κατάγεται από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί τον έμαθε ο  πατέρας του Μιχάλης Σέμσης, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Οττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Επί δύο χρόνια ήταν μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό την διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μία δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου “Ελληνική Καμεράτα” που ίδρυσε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εξάρχων της “Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής” της οποίας είναι και συνιδρυτής, από την ίδρυση της μέχρι τον Ιούνιο του 1997.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Τουρκία, Ρουμανία και Βέλγιο. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και σε όλη την Ελλάδα απ’ την Θράκη μέχρι την Κρήτη καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με  σκοπό την γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασσική μουσική. Είναι ιδρυτικό μέλος του Τρίο “Opus I” με το οποίο παρουσιάζει πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγητής βιολιού στο ωδείο Ορφείο. Από τον Ιανουάριο 1999 ήταν Εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο 2003 οπότε και κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Το 2011 ανέλαβε την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση της ορχήστρας νέων του συλλόγου “οι Φίλοι της Μουσικής” Camerata junior της οποίας τα δύο τμήματα (παιδικό και εφηβικό)  διευθύνει και διδάσκει σε εβδομαδιαίες δοκιμές και με την οποία παρουσίασε προγράμματα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τον Πύργο Βασιλίσσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, το πνευματικό κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού αλλά και σε σχολεία και νοσοκομεία.

Ο Δημήτρης Σέμσης παίζει με βιολί κατασκευασμένο από τον Λορέντζο Στοριόνι στην Κρεμόνα το 1794.

Η Δήμητρα Μαντζουράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο (τάξη Αναστασίας Κουναλάκη). Το 1997 πήρε δίπλωμα πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο, χρυσό μετάλλιο εξαιρετικής ιδιοφυΐας και χρηματικό έπαθλο εις μνήμην Τουρνάισεν (τάξη Μπέττυς Γαϊτάνου). Ακολούθως, μετά από τριετείς σπουδές στο Koninklijk Conservatorium Brussel στο Βέλγιο,  (τάξη Daniel Blumenthal) και με  υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πιάνο. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει ως ερμηνεύτρια σε Master Classes των M. Tirimo, N. Petrov, F. Wibaut, P. Badura - Skoda, B.Ringeissen, D. Pollack και έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος τα καλοκαιρινά μαθήματα στην Ακαδημία Mozarteum του Salzburg (τάξη S. Dorensky και τάξη J. Lateiner). Από τo 2008 έως το 2012 συμμετείχε στο Διεθνές Forum για φλάουτο και πιάνο που διοργανώθηκε στο Diekirch του Λουξεμβούργου. Έχει δώσει συναυλίες  ως σολίστ και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων, έργα Ελλήνων συνθετών, αρκετά από τα οποία σε πρώτη εκτέλεση. Διδάσκει πιάνο στο μουσικό σχολείο Ιλίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ