Πολιτισμός

13/11/17 10:58

τελ. ενημ.: 20/2/18 18:54

Ηφαίστειο έμπνευσης

«ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» Η ΧΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Τ. ΤΣΑΡΔΑΚΑ

Τον εμπνέει το απέραντο γαλάζιο και η ηρεμία της παραλίας της Αγ. Φωτιάς. Εκεί  βρίσκει ερεθίσματα να γράφει. Έχει μεγαλώσει στην  Πάτρα, αλλά έχει ζήσει αρκετούς χειμώνες εδώ. Οι γονείς του κάθονται όλο το καλοκαίρι στην Αγία  Φωτιά και ο ίδιος έρχεται με κάθε ευκαιρία.

Το γένος Πατελίδα η γιαγιά του Ιουλία Τσαρδάκα, αυτός ο πατρικός κλάδος της οικογένειας ήλθε από τον Τσεσμέ. 

Ο 39χρονος Χιώτης συγγραφέας και σκηνοθέτης Τηλέμαχος Τσαρδάκας μας έθελξε και εντυπωσίασε  με την παράσταση «Η μικρή που επιμένει».

Βασικά δηλώνει συγγραφέας και από εκεί ξεκινά και η σχέση του με το θέατρο. Αυτό είναι το πρώτο παιδικό κείμενο που κάνει στο θέατρο, το οποίο έχει εκδοθεί και σε βιβλίο.

Παράσταση και βιβλίο που απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά, με κείμενο που μυρίζει φρεσκάδα, ωραίες ερμηνείες και ευρηματικότητα σκηνοθεσίας,  Έχει συνειδητοποιήσει ότι οι Χιώτες δεν εκδηλώνονται εύκολα και ήταν μια μικρή έκπληξη γι’ αυτόν οι αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια και στο τέλος της παραστάσεων.

«Το χειροκρότημα στο τέλος ήταν πραγματικό, κερδίσαμε και μας κέρδισε το θεατρικό κοινό της Χίου. Χάρηκα πολύ που ήλθε αυτή η παράσταση στο νησί», επισημαίνει.

Το σκυλί του Ωρίωνα

Έχει παιχθεί άλλο ένα έργο του στη Χίο, το οποίο είχε σκηνοθετήσει μια άλλη Χιώτισσα σκηνοθέτης, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, με καταγωγή από τα Μεστά. Λεγόταν «Το σκυλί του Ωρίωνα» και είχε  παιχτεί  το 2015 στο θέατρο Καστρομηνά. Το «Κορίτσι που επιμένει», όμως, είναι η πρώτη παράσταση στη Χίο που έχει γράψει και υπογράψει σκηνοθετικά ο ίδιος.

Αφήγηση

Ηθοποιία, τραγούδι, πρόζα, ακροβατικά, κουκλοθέατρο, αρχαία κωμωδία, σωματικό θέατρο.

«Είναι ένα έργο αφήγησης,  μια παράσταση μουσικού θεάτρου που χρησιμοποιεί μεικτές τεχνικές για να δείξει αυτό που θέλει να πει, είναι ένα έργο αφήγησης. Η βασική γραμμή είναι ότι πατάει πάνω στο θέατρο δρόμου. Είναι σε μια τελείως άδεια σκηνή, όπου έρχονται οι ηθοποιοί, φέρνουν τα πράγματα που χρησιμοποιούν, τις αιώρες, τα σκοινιά, τις κλωστές. Δεν είναι μια παράσταση με στημένο σκηνικό, αλλά φαίνεται πλούσια, με πολλές εικόνες, αλλαγές καταστάσεων.»

Οντισιόν

Δουλεύει πάντα με οντισιόν. Όλοι οι ηθοποιοί επιλέγονται με βάση το έτοιμο σενάριο και τη μουσική.

«Είχαμε συγκεκριμένες απαιτήσεις, θέλαμε ηθοποιούς μουσικού θεάτρου με γνώσεις θεατρικής κινησιολογίας, να τραγουδάνε πάρα πολύ καλά γιατί έχει πολλά τραγούδια, να διαβάζουν παρτιτούρα, να είναι και μουσικοί. Για να βρεθούν ηθοποιοί με αυτά τα προσόντα θέλει πολύ ψάξιμο. Πολλές οντισιόν βγήκαν άγονες και κάποια στιγμή βρήκαμε αυτούς που θέλαμε. Πρέπει οι τέσσερις βασικές φωνές να έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες γιατί το έργο είναι γραμμένο για σοπράνο, alto,  βαρύτονο και  τενόρο», επισημαίνει.

Αθήνα

Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο «Άβατο» στο Γκάζι στην Αθήνα.

Ξεκίνησε στα μέσα του Οκτώβρη και πάει πάρα πολύ καλά. Χαρακτηρίζεται από τους θεατρολόγους ως μια παράσταση που ξεκινάει την πορεία της με καλές προοπτικές.

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης θέλει να ανεβάσει στην πατρίδα του και άλλες παραστάσεις.