7.8.2018 10:55

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι ιστορία μεταναστεύσεων

• Τη ζωή των Ελλήνων προσφύγων στο Κάστρο της Χίου πραγματεύεται το νέο μυθιστόρημα της Ιωάννας Θεοδωράτου.

WHO IS WHO: Η Ιωάννα Θεοδωράτου σπούδασε νομική και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, τον «Αύγουστο Οίνο» και  «Στο Κάστρο που Στοιχειώσαμε» και ήδη ετοιμάζεται για το τρίτο.

 Περπατώντας στα στενά του Κάστρου και παρατηρώντας τις παρατημένες αχνισιές, γεννήθηκε η ιστορία του βιβλίου στο μυαλό μου.

 

Αντιμετωπίζει τον εαυτό της ως εν δυνάμει αναγνώστη για αυτό και φροντίζει ο τρόπος γραφής της να συνάδει με τον τρόπο ανάγνωσης και σκέψης της. Πρωτοσυνάντησαμε την Ιωάννα Θεοδωράτου το 2016  όταν μόλις είχε κυκλοφορήσει τον «Αύγουστο Οίνο», ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στη Χίο.

Δύο χρόνια μετά, η Ιωάννα εκδίδει το δεύτερο, ιστορικό αυτή τη φορά μυθιστόρημα,  με τίτλο «Στο Κάστρο που Στοιχειώσαμε», το οποίο πραγματεύεται τη ζωή των προσφύγων της Σμύρνης στο νησί μας και στον τρόπο που αυτοί αντιμετωπίστηκαν από τη Χιακή Κοινωνία. «Η επιλογή του θέματος του βιβλίου ήταν τυχαία παρότι όλοι πιστεύουν ότι επηρεάστηκα  από τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που έρχονταν και συνεχίζουν να έρχονται στη Χίο τα τελευταία δύο χρόνια. Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου καθώς περπατούσα μέσα στους δρόμους του Κάστρου. Ένα βράδυ, όπως περιηγούμουν στο Κάστρο, άρχισα να παρατηρώ διάφορες γωνιές του, τις γιαγιάδες που είχαν πιάσει λακιρντί, τις αχνισιές που ήταν λίγο παρατημένες και γενικά λεπτομέρειες που παλαιότερα δεν είχα δει. Έτσι άρχισε να πλάθεται στο μυαλό μου η ιστορία της Ελισσώς, η οποία είναι προϊόν μυθοπλασίας και στη συνέχεια πρόσθετα και άλλες δευτερεύουσες, παραλλαγμένες μεν αλλά στηριγμένες σε πραγματικά γεγονότα», αναφέρει η συγγραφέας.

Η Ιωάννα θυμάται ότι η συγκέντρωση των πληροφοριών μαζί με τη συγγραφή του βιβλίου διήρκησε περίπου δύο χρόνια, καθώς η ίδια δεν διαμένει μόνιμα στο νησί και τις έρευνες τις πραγματοποιούσε κατά τη διάρκεια των διακοπών της. «Πήρα συνεντεύξεις από πρόσφυγες και ενσωμάτωσα και ιστορίες που είχα ακούσει από τους παππούδες μου, που δεν είναι πρόσφυγες, όμως γνώριζαν και έβλεπαν τη ζωή των προσφύγων στο νησί».

Ο πόνος της προσφυγιάς είναι ίδιος

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η συγγραφέας, είναι ζητήματα  παλιά που συναντάμε από τη δημιουργία της ανθρωπότητας.

«Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία μεταναστεύσεων. Ομοιότητες από την προσφυγιά του τότε με του σήμερα σίγουρα υπάρχουν, απλά νομίζω ότι σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερος ευαισθητοποιημένος και βοηθάει. Την εποχή που έρχονταν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη, παρότι ήταν Έλληνες, αντιμετωπίστηκαν εχθρικά επειδή και η Ελλάδα ήταν μια χώρα φτωχή, με τεράστια οικονομικά προβλήματα, όπως και η Ελλάδα του σήμερα.  Βέβαια  μέσα από τις ιστορίες που κατέγραψα καταλαβαίνω ότι υπήρχαν και άνθρωποι που βοήθησαν τους πρόσφυγες», εξηγεί η Ιωάννα, προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες της Σμύρνης είχαν διαφορετική  κουλτούρα, ζούσαν σε αστικό πλούσιο περιβάλλον  και η νοοτροπία τους διέφερε από εκείνη των καταπονημένων Ελλήνων.

«Ένα τραγούδι θα σου γράψω να θυμάσαι…»

Στο βιβλίο φιλοξενούνται και τραγούδια που περιγράφουν τον πόνο και τον καημό των πρωταγωνιστών. Πρόκειται για συνθέσεις της μητέρας της Ιωάννας, που η συγγραφέας ενσωμάτωσε στην ιστορία της και μάλιστα το «ένα τραγούδι θα σου γράψω να θυμάσαι», μελοποιήθηκε από το μουσικό σχήμα «τεχνάσματα» και σύντομα θα κυκλοφορήσει και το videoclip.

«Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν το μοναδικό που η μητέρα μου έγραψε εμπνεόμενη από την ιστορία του βιβλίου. Τα υπόλοιπα ποιήματα-τραγούδια προϋπήρχαν και απλά τα πρόσθεσα στο βιβλίο μου».

«Γράφω μόνο στη Χίο»

Η Ιωάννα εμπνέεται προς το παρόν  από το νησί μας και γράφει τις  ιστορίες της μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών της. «Το τρίτο βιβλίο έχω ήδη αρχίσει να το γράφω αλλά αυτό δεν θα αναφέρεται στη Χίο αλλά σε κάποιο νησί των Δωδεκανήσων και θα είναι αστυνομικό θρίλερ».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ