5.6.2017 10:54

Ανάγκη κτιριακής επέκτασης για το Μουσείου του «Φάρου»

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ, πρέπει να βρεθεί χώρος σωστής στέγασης και ανάδειξης

Οι παραλαβές συνεχίζονται στο Μουσείο Μικρασιατικών κειμηλίων του Φάρου Βαρβασίου.

«Έχουμε γεμίσει, δεν μας χωράει πια, πρέπει να το επεκτείνουμε», μας λένε η πρόεδρος Γεωργία Χούλη και αδελφή της  η Έφορος του Βεστιαρίου Καίτη Χούλη.

Ανοίγουν τις κούτες, είναι γεμάτες παλιές φορεσιές, κυρίως παιδικά ρούχα και εσώρουχα από βαπτίσεις και άλλες καθημερινές χρήσεις. Η πρόεδρος, η Έφορος και η Γενική Γραμματέας Χρυσάνθη Ροδάκη αρχίζουν να τα ελέγχουν και να τα τακτοποιούν.

 

Ξεχωρίζει ο τρόπος που τα χειρίζεται η Καίτη

«Τα χαϊδεύει, δεν τα πιάνει, πήρε το ταλέντο της γιαγιάς μας, αυτή ράβει όλα τα παραδοσιακά μας φορέματα», εξηγεί η Γεωργία

Στην αρχή ξεκίνησαν  συγκρατημένα, αλλά ο κόσμος μας στηρίζει δίνει ακόμη πολύτιμο υλικό, που προέρχεται από τις κληρονομιές που έχουν αποκτήσει. Μας τα παράδωσαν και εμείς έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε στην επόμενες γενιές», τονίζει η πρόεδρος.

Ενθύμια καρδιάς, όλα. Παλιές φωτογραφίες των Χαμένων Πατρίδων, των ανθρώπων τους, έγγραφα, ιστορικά χειρόγραφα από τον Τσεσμέ και  την Κάτω Παναγιά, εκκλησιαστικά και οικιακά σκεύη, ιερά άμφια, βαρύτιμο νυφικό, κεντήματα, βιβλία και περιοδικά σχετικά με τη Μικρά Ασία.

Πολύτιμα αντικείμενα, διάχυτο παντού το άρωμα της ναφθαλίνης και του σεντουκιού που ήταν «φυλαγμένα».

Ξεχωρίζουν το άγαλμα που ονομάζουν  «Το προσφυγάκι». «Είναι το τελευταίο κομμάτι που ήλθε στη Χίο, το έφερε ο Αρχαιολόγος Κώστας Κουρουνιώτης. Είναι ένα μικρό βοσκόπουλο, αλλά επειδή ταξίδεψε και αυτό από τη Μικρά Ασία στη Χίο, το λέμε προσφυγάκι» μας ενημερώνει η Καίτη.

Ο  ασημένιος δίσκος  από την Ανδριανούπολη, που απεικονίζει τον Προφήτη Ηλία, αντίγραφο από το Μουσείο Μπενάκη, το παλιό χειροποίητο λάβαρο του συλλόγου.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν  οι φωτογραφικές μηχανές  τα προσωπικά επαγγελματικά αντικείμενα  και οι φωτογραφίες ντοκουμέντα του περίφημου φωτογράφου Περικλή Παπαχατζιδάκη.  Χιωτομικρασιάτη αποκαλούσε ο Ανδρέας Αξιωτάκης τον ιστοριοδίφη  που είχε γεννηθεί στην Κάτω Παναγιά.  Λίγο πριν αναχωρήσει για το μεγάλο ταξίδι, επέλεξε να δωρίσει την τεράστια  συλλογή του στο Μουσείο Μπενάκη, αφού εδώ αδιαφόρησαν.

«Το πολύτιμο αρχείο του δωρίθηκε στο Μουσείο Μπενάκη και εμείς θεωρήσαμε σωστό να έχουμε κάτι από αυτόν. Σε μεγάλη ηλικία ακόμη, όταν ερχόταν στη Χίο μας επισκεπτόταν και μας άνοιγε δρόμους με τις ενέργειες του. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτά τα αντικείμενα», προσθέτει.

 

Ιστορικό

Το πρώτο μουσείο στεγάστηκε σε οίκημα στην οδό Κρήνης.  Στο νέο κτίριο του Φάρου στην οδό Καραμανή εγκαταστάθηκε το 1983.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ