12.12.2017 11:20

Πρόταση νόμου για τη διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά από το «Κίνημα Αλλαγής»

ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Ισχυρές συμμαχίες εντός του Κοινοβουλίου αποκτά, ελάχιστες μέρες πριν την οριστική κατάργηση του, η πρόταση διατήρησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά. Μετά την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ., η κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει και την πρώτη κοινή δράση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στο πλαίσιο του «Κινήματος Αλλαγής».

Ως πρώτη κοινοβουλευτική ενέργεια ο υπό σύσταση πολιτικός φορέας κατέθεσε Πρόταση Νόμου που αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση δύο μείζονος σημασίας προβλημάτων για την ελληνική κοινωνία που προκάλεσαν οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: τους πλειστηριασμούς της προστασίας της α΄ κατοικίας και της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.

Ειδικότερα με το άρθρο 2 προτείνεται η παράταση για ένα χρόνο του μειωμένου κατά 30% συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών αυτών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα λόγω του μεταναστευτικού.

Η αιτιολογική έκθεση

 «Για τα νησιά του Αιγαίου το ειδικό αυτό καθεστώς δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο αλλά αντίθετα αποτελεί αντιστάθμισμα  για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που απορρέουν από τη  νησιωτικότητα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα» ,αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η οποία βασίζει το σκεπτικό της στη μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Λέσβου το  Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

«Επίσης, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP)), τεκμηριώνεται η σημασία που έχουν οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ενώ σύμφωνα με την Οδηγία του Συμβουλίου αριθ.2006/112/ΕΚ οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής», αναφέρεται, χρησιμοποιώντας επιχειρηματολογία των ίδιων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Καθαρή αναφορά

Στην ίδια αιτιολογική έκθεση το «Κίνημα Αλλαγής» σημειώνει την επιβάρυνση των νησιών από τις συνέπειες της πρόχειρης διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, συνδέοντας ευθέως το αίτημα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ και με το προσφυγικό.

Επιτροπή Εργασίας για τη νησιωτικότητα

Με την 2η παράγραφο του προτεινόμενου άρθρου προβλέπεται η άμεση συγκρότηση μη αμειβόμενης επιτροπής εργασίας, η οποία  εντός τριμήνου θα επεξεργαστεί μέτρα και προτάσεις στήριξης για όλο το νησιωτικό χώρο, σε εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος για την νησιωτικότητα, η οποία θα υποβάλει το πόρισμα της προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3μηνών.

Η επιτροπή θα προεδρεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και σε αυτή προτείνεται να συμμετέχουν 3 εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, 2 εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και από 1 εκπρόσωπος:

  • των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο,
  • της κάθε μιας από τις Περιφέρειες των νησιωτικών περιοχών,
  • των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και των Επιμελητήριων των νησιών.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ