Πολιτική

10/10/17 13:26

τελ. ενημ.: 11/10/17 10:24

Φτερό στον άνεμο η Τουρκική Λίρα μετά τον διπλωματικό «πόλεμο» με τις Η.Π.Α.

ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 2,5% ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ

Τεράστια μεταβλητότητα και σοβαρές απώλειες έως και άνω του 2,5% καταγράφει η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά τον διπλωματικό «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και την εκατέρωθεν αναστολή των εκδόσεων visa.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK. Εξάλλου η Άγκυρα ασκεί πιέσεις, μάταια μέχρι σήμερα, στην Ουάσινγκτον για να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα, τον οποίο κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πάνω από 240 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν έχει καταδικάσει την απόπειρα επιβολής στρατιωτικής χούντας και αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Χθες μάλιστα οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα προσωρινής κράτησης άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι απώλειες

Συγκεκριμένα, η λίρα διαπραγματεύεται στα 0,2701 δολάρια με απώλειες 2,35%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και τα 0,2639 δολάρια.

Έτσι, το τουρκικό νόμισμα οδεύει ολοταχώς προς την έβδομη διαδοχική ημέρα απωλειών, που είναι το χειρότερο αρνητικό σερί από τον Μάιο του 2016. Η κλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, συμπίπτει χρονικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών εν τω μέσω προσδοκιών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Την ίδια στιγμή, απώλειες της τάξης του 3,60% καταγράφει ο δείκτης XU100 στο τουρκικό χρηματιστήριο, ο οποίος προσωρινά έπεσε και κάτω από τις 100.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 21 Ιουνίου. Οι δύο μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, οι Akbank TAS και Turkiye Garanti Bankasi AS, υποχωρούν κατά περίπου 4%, ενώ στο 11% φτάνουν οι απώλειες για τη μετοχή της Turkish Airlines, που αναμένεται να πληγεί σφόδρα από το «πάγωμα» στις εκδόσεις βίζα ανάμεσα στις δύο χώρες.

(πηγή: ΑΠΕ – www.liberal.gr)

 

Φτερνίζεται η γειτόνισσα, κρυώνει η αγορά μας

 

Την υπό διαφορετικές συνθήκες ικανοποίηση των νησιωτών για τα χτυπήματα στην τουρκική οικονομία έχει διαδεχτεί η ανησυχία, τουλάχιστον στην αγορά του νησιού μας. Η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση του τουρισμού μας από την Τουρκία μεταδίδει αυτόματα τις συνέπειες από την τουρκική οικονομία - και κατά συνέπεια την αγοραστική δύναμη των Τούρκων εν δυνάμει επισκεπτών - στη συνολική αγορά του νησιού μας.

Παράγοντες του τουριστικού κλάδου χαρακτηρίζουν ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η κάμψη στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας σημειώνεται αρχές φθινοπώρου, περίοδο κατά την οποία χειμάζει και ο ρυθμός των επισκέψεων από τα έναντι παράλια. «Αν συνέβαινε την περίοδο του καλοκαιριού θα είχε επίδραση», υποστηρίζουν, ελπίζοντας ότι με την παρέλευση των μηνών η κατάσταση θα έχει επανέλθει σε ισορροπημένα επίπεδα.

Ωστόσο με ανοιχτό το ενδεχόμενο σοβαρών εξελίξεων στο Κουρδικό και με τις ΗΠΑ να έχουν χαράξει καθαρή γραμμή υποστήριξης των Κούρδων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σταδιακή επιδείνωση της διπλωματικής σχέσης των δυο χωρών με αντίκτυπο και στην οικονομική πορεία της Τουρκίας. Με την οικονομία του νησιού μας τελικού αποδέκτη των εξελίξεων.