Βρέθηκε να διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία. Το νησί του ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο προσφυγικό. Γνωρίζοντας καλά την Ευρώπη και αναγνωρίζοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αποφάσισε να πει το «ναι» και να στηρίξει την προσπάθεια της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτοντας υποψηφιότητα ως Ευρωβουλευτής.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο politischios.gr μιλά για όλα τα ανοιχτά ζητήματα και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη σε σειρά σημαντικών ζητημάτων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΦΥΚΑΡΗ
--Κύριε Αγγελόπουλε, το 2019 είναι μια χρονιά με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το κόμμα σας, τη Νέα Δημοκρατία;
Για μένα είναι ξεκάθαρο: Σε μια εποχή όπως η σημερινή, με τις ακραίες φωνές απ’ τη μία και το λαϊκισμό απ’ την άλλη να διεκδικούν πολιτικό ρόλο δυσανάλογα μεγαλύτερο απ’ αυτόν που τους αναλογεί, η Νέα Δημοκρατία πιστεύω ότι καταθέτει την πιο νηφάλια, σαφή, ρεαλιστική και εθνικά ωφέλιμη άποψη.
Δεν υπόσχεται ανέφικτα πράγματα ή “μαγικές λύσεις”, αλλά μια πολιτική πρόταση, για την ανόρθωση της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, τις ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη που είναι βασισμένη στη λογική, τον πραγματισμό, τη διεθνή εμπειρία και τις εφαρμόσιμες πρακτικές που αποδίδουν.
Είναι μια πρόταση που στοχεύει στο αύριο, χωρίς κάποιο απ’ αυτά τα στοιχεία που οδήγησαν τον κόσμο είτε να απομακρυνθεί από την πολιτική είτε να υποκύψει σε φρούδες υποσχέσεις. Και στις τρεις αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας, πιστεύω ότι το μήνυμα του πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας θα αγκαλιαστεί θερμά από τους ψηφοφόρους.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, είπα στην παρουσίαση των υποψήφιων Ευρωβουλευτών από τη ΝΔ, είπα ότι πρέπει να δώσουν το σύνθημα για την πιο αναγκαία και απαραίτητη πολιτική αλλαγή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Το πιστεύω ακράδαντα: Ο τόπος χρειάζεται ευρεία και ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και στις βουλευτικές. Και να σας πω κάτι: Το να υπάρξει ταυτόχρονα, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αυτοδιοικητικές αρχές με παρόμοιες αντιλήψεις και αξίες και μεγάλη εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή από καταρτισμένους, έμπειρους και γνήσια ευρωπαϊστές ευρωβουλευτές, όπως είναι της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα κι αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη.
-Είστε ο μόνος αυτοδιοικητικός στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Και μάλιστα από ένα νησί που δέχθηκε και ακόμη δέχεται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Θεωρείτε ότι εμπεριέχει κάποιο συμβολισμό αυτό;
Νομίζω, ναι. Η πρότασή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριληφθώ σ’ αυτό, πέρα από προσωπική τιμή θεωρώ ότι αντανακλά και στα όσα κατάφεραν οι τοπικές κοινωνίες του δικού μου νησιού, αλλά της Χίου, της Λέσβου, της Κω και της Λέρου πάνω στο μείζον, διεθνές θέμα του προσφυγικού / μεταναστευτικού. Έδειξαν πρωτοφανή ανθρωπισμό και αλληλεγγύη και διαφήμισαν τη χώρα και τον πολιτισμό της, που άλλωστε, είναι ιδρυτικός πολιτισμός και του ευρωπαϊκού.
Θεωρώ, όμως ότι έχει και μια διπλή πρακτική σημασία. Απ’ τη μία τη βιωματική, εμπειρική γνώση που, δυστυχώς, με τον πιο δύσκολο τρόπο αποκόμισαν οι δημοτικές αρχές του ΒΑ Αιγαίου γύρω από το προσφυγικό / μεταναστευτικό και η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μεταφερθεί από πρώτο χέρι στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Γνωρίζετε καλά ότι σε συνεργασία με τους Δημάρχους Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου -με τους οποίους, σημειωτέον, δεν είχαμε κοινή πολιτική προέλευση ή θέσεις - αντιμετωπίσαμε από κοινού το ζήτημα αυτό όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη, εντός χώρας και διεθνοποιώντας το στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι σημαντικό εφόδιο ώστε να διεκδικήσουμε από την Ε.Ε. λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, που να εξασφαλίζουν και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ανθρωπιστική αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, με βάση όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, όμως υπάρχει και κάτι ακόμη: Η καλύτερη, αμεσότερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών έχει ήδη γίνει παραδεκτή ως αναγκαιότητα, σε γενικές γραμμές και σε επίπεδο αρχής, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σχεδόν το 70% των ευρωπαϊκών πολιτικών εναπόκεινται στους Δήμους και τις Περιφέρειες για την υλοποίησή τους . Την ίδια στιγμή όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, βασικό κύτταρο της δημοκρατίας, με άμεση γνώση των αναγκών, των προβλημάτων, αλλά και των προσδοκιών των πολιτών και, επίσης, με υψηλό επίπεδο λογοδοσίας στην κοινωνία, δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών.
Πρόκειται για μεθοδολογικό σφάλμα και διαρθρωτικό έλλειμμα της Ε.Ε. και αυτή η στρέβλωση υπάρχει η διάθεση και πρόθεση να διορθωθεί.
Από το 2014 εκπροσωπώ την ΚΕΔΕ στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έναν ισχυρότατο θεσμό, που απαρτίζεται από 648 αιρετούς και αντιπροσωπεύει 200.000 αρχές Τοπικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης των 47 κρατών μελών. Η ολομέλεια του Κογκρέσου με εξέλεξε Αντιπρόεδρό του το 2016 και ξανά τον Οκτώβριο του 2018.
Το έργο που συντελείται εκεί είναι πολύ σοβαρό και εδράζεται σε όσα προβλέπει ο Χάρτης Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου, ο οποίος ορίζει εκ προοιμίου τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ένα από τα θεμέλια κάθε δημοκρατικού καθεστώτος και, παράλληλα, θεωρεί ότι, 1ον: η αποκεντρωμένη διοίκηση είναι σαφέστερα πιο αποτελεσματική, αλλά και, 2ον: ότι το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στη διαχείριση των δημοσίων ζητημάτων μπορεί να ασκείται πολύ καλύτερα και, βέβαια, πολύ πιο άμεσα σε τοπικό επίπεδο και όχι από την κεντρική εξουσία.
Η σχετική συζήτηση για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να προωθηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και θεωρώ ότι στην υποψηφιότητά μου ενυπάρχει και αυτή η πραγματικότητα. Είναι άλλωστε πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών μου εφόσον οι ψηφοφόροι με προτιμήσουν στις 26 Μαΐου.
Μιλάτε για ατζέντα διεκδικήσεων από μεριάς σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως, για τον πολύ κόσμο οι Ευρωεκλογές αφορούν μια συνήθως “χαλαρή” ή και “τιμωρητική” ψήφο.
Βεβαίως και υπάρχει τέτοια ατζέντα. Εκτός από το προσφυγικό / μεταναστευτικό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιλαμβάνει επίσης ένα νέο σχέδιο για τον τουρισμό, ένα νέο σχέδιο για την πρωτογενή, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και μια διεκδίκηση ετών τώρα, για την πλήρη εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών για τη νησιωτικότητα, μεταξύ τους και των μόνιμα χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ, που εφαρμόζονται παντού αλλού στην Ε.Ε. ... εκτός από την Ελλάδα, που είναι η κατεξοχήν νησιωτική χώρα-μέλος της!
Όσο για την άποψη ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι περίπου “διακοσμητικός” θεσμός, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Το γνωρίζω προσωπικά:
Έχω εργαστεί σ’ αυτό επί τριάμισι χρόνια, ως επιστημονικός συνεργάτες σε τρεις διαφορετικές σημαντικές επιτροπές. Έχω περάσει εννιά χρόνια ως νομικός σύμβουλος στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Λόγω του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και για τα ζητήματα της νησιωτικότητας έχω έλθει και είμαι ακόμη σε πολύ στενή επαφή με τα ευρωπαϊκά πράγματα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μόνον “διακοσμητικός” δεν είναι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου.
Η παρούσα, 8η περίοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέλαβε νομοθετικές αποφάσεις που άλλαξαν σημαντικά τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα όλων των Ευρωπαίων, όπως π.χ. τα μέτρα κατά της αλόγιστης χρήσης πλαστικής σακούλας, το άνοιγμα της αγοράς πληρωμών μέσω διαδικτύου, το τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής, το νέο καθεστώς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τις διαδικτυακές αγορές χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς και πολλά άλλα.
Και ο ρόλος του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευρυνθεί την ερχόμενη πενταετία, αφού οφείλει να υπερασπιστεί κι αυτόν τον ίδιο τον ιδεολογικό πυρήνα της σύστασης και ύπαρξης της Ενωμένης Ευρώπης,
Η Ε.Ε. Οφείλει να έλθει πιο κοντά στον πολίτη, να πολεμήσει τα αίτια που γεννούν τον σκεπτικισμό και τις ακραίες φωνές, να αναδείξει και πάλι το κοινωνικό της πρόσωπο, να καταπολεμήσει την ανεργία, να διασφαλίσει τα σύνορά της, να λάβει μέτρα για το δημογραφικό της μέλλον, να επενδύσει κι άλλο σε έρευνα και τεχνολογία και, βέβαια, να φροντίσει για την περιφερειακή της ανάπτυξη και να άρει τις ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου. .
Η χώρα μας δεν έχει το περιθώριο να εκπροσωπηθεί “χαλαρά” ή, λίγο πολύ, “αφανώς” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πενταετία 2019-2024. Πρέπει να εκπροσωπηθεί με τρόπο δυναμικό, από γνήσιους ευρωπαϊστές που θα μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να έχουν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο έντονη και ενεργό παρουσία με γνώση, προτάσεις και επιχειρήματα.
* Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος (https://mangelopoulos.gr) είναι δικηγόρος, εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Δήμαρχος Σάμου μέχρι την πρόσφατη παραίτησή του προκειμένου να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.