11.7.2014 13:27

Στρατηγικές καινοτομίας για την ανάπτυξη

  Εκεί που κυρίως θα κριθεί η εκλεγμένη περιφερειακή αρχή στον τομέα της παραγωγής και της ανάπτυξης και κατ΄ επέκταση της κατά το δυνατόν αντιμετώπισης της ανεργίας, είναι η ικανότητα σχεδίασης, εφαρμογής και επιτυχημένης υλοποίησης αξιόπιστων και αποτελεσματικών στρατηγικών και προγραμμάτων τα οποία να υποστηρίζουν την μικρομεσαία επιχείρηση.
Είναι περίπου προφανές ότι το κυρίαρχο ζητούμενο των επομένων ετών είναι η παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν να τρώμε τις σάρκες μας με ανακύκλωση υπηρεσιών ο ένας προς τον άλλον, χωρίς παραγωγή νέου πλούτου. Πρέπει να αυξηθεί στα Νησιά μας η παραγωγή  του πρωτογενούς τομέα μαζί με την αύξηση και τη βελτίωση του τομέα της μεταποίησης. Με εφαρμογή νέων γνώσεων, νέων διαδικασιών και με τη βοήθεια της τεχνολογίας (μηχανολογικής και ψηφιακής).  Είναι ένα πεδίο στο οποίο τα Νησιά μας Χίος, Ψαρά και Οινούσσες μπορούν να διακριθούν. Γνωρίζουμε ότι «μεγαλόπνοα» σχέδια του παρελθόντος για  «βιομηχανική» παραγωγή(!) ακολούθησαν….άλλους δρόμους. Δυνατότητα ανάταξης του κυριολεκτικά δραματικού παρόντος βρίσκεται κυρίως –εκτός βέβαια της ναυτοσύνης και του τουρισμού(;) – στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.
Επιγραμματικά:
• Επιλογή των τομέων δυναμικής δράσεως όπου μπορούν να εφαρμοστούν καινοτόμες ιδέες – δράσεις - projects (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, μεταποίηση)
• Ευρύτατη κοινοποίηση, λεπτομερής επεξήγηση και αποδοχή από ολόκληρη την κοινωνία και τους παραγωγικούς ή άλλους φορείς αυτού του οράματος ανάπτυξης των Νησιών μας
• Δυναμική και ρεαλιστική στήριξη της σχεδίασης και της υλοποίησης από την Περιφέρεια με: α) καθορισμό προτεραιοτήτων για βήμα προς βήμα εφαρμογή των υλοποιήσιμων δράσεων - projects με ταυτόχρονη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, β) κινητοποίηση των αναγκαίων μηχανισμών στήριξης (δημόσιες υπηρεσίες, Τράπεζες, φορείς, πολίτες, προγράμματα Ε.Ε) για την εντός χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των δράσεων.
Επί χρόνια ακούμε για έργα υποδομής στη Χίο μας αλλά δεν τα είδαμε να ολοκληρώνονται. Τουλάχιστον τα 4-5 πολύ ουσιώδη. Νερό, αεροδρόμιο, λιμάνια, δρόμοι, τελωνείο. Τα λεφτά από την Ε.Ε. πήγαν αλλού. Τώρα, η χρηματοδότηση για έργα υποδομής είναι ελάχιστη. Ζητούμενο το πώς θα ολοκληρωθούν.
Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τις δυνατότητες στον τομέα πρωτογενούς παραγωγής ο οποίος προσφέρει σίγουρο  πλούτο και δημιουργεί γερές βάσεις με προστιθέμενη αξία.  Διότι είναι γνωστό ότι η μεν ναυτοσύνη δεν είναι για όλους, ο δε τουρισμός θέλει ακόμα πολύ δουλειά  σε υποδομές και κατάρτιση προσωπικού για να αποτελέσει ουσιώδες, κυρίαρχο και στέρεο εισόδημα για τα Νησιά μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε, εδώ και καιρό, έναν «οδηγό» 114 σελίδων για την περιφερειακή πολιτική με τον τίτλο « Στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση». Πήρε την κωδική ονομασία RISSS ή RIS3  από την ξενόγλωσση ονομασία του. Πρόκειται για μία αναλυτική μελέτη –πρόταση  οκτώ επιστημόνων η οποία αφορά την περιφερειακή πολιτική, πολύ χρήσιμη κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο για την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Η Ε.Ε. μας προκαλεί να αναζητήσουμε τους δρόμους της «έξυπνης εξειδίκευσης», με σχέδια και δράσεις καινοτομίας. Επιχειρηματικές προτάσεις που ενεργοποιούν μοναδικά χαρακτηριστικά, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες του τόπου μας. Και τα σχέδια αυτά έχουν καλή χρηματοδοτική υποστήριξη εφόσον είναι αξιόπιστα και σωστά προγραμματισμένα. Η Περιφέρεια έχει αρκετές  καινοτόμες ιδέες- projects και θα προσκαλέσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και τους φορείς οι οποίοι διαθέτουν  πάθος και όραμα, να συμμετάσχουν. Και θα σταθεί δυναμικά δίπλα τους. Πρωτίστως για το δικό τους καλό αλλά και του τόπου μας γενικότερα. Πολύ περισσότερο μάλιστα εάν οι ενδιαφερόμενοι έχουν  εξειδικευμένες γνώσεις ή δεξιότητες. Εξάλλου, ο Χιώτης, ο Ψαριανός και ο Αιγνουσιώτης από πάντα είχαν «θηλυκό» μυαλό επιχειρηματικότητας που δημιουργούσε  νέους κερδοφόρους δρόμους.
Ας σημειωθεί επί πλέον με ιδιαίτερη έμφαση ότι η ανεργία (των ατόμων όλων των επιπέδων μόρφωσης) δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

 

Υ.Γ. Στατιστικό δεδομένο για ερμηνεία από τους αναγνώστες : Κατά τη διάρκεια της κρίσης τα μεν φαγάδικα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15% ενώ τα café  κατά 20% (!!). Κατά τα άλλα το 60% περίπου των παραγωγικών χωραφιών της Χίου παραμένουν χέρσα!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ