17.8.2017 10:02

Προοπτικές ανάπτυξης της Καλλιμασιάς την επόμενη δεκαετία*

Αγαπητοί μου συγχωριανοί ήρθαμε εδώ σήμερα για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για το μέλλον του τόπου που αγαπάμε, της Καλλιμασιάς, την επόμενη δεκαετία. Σίγουρα, χωριανοί, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, μιας και η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 έχει επηρεάσει βαθύτατα την πατρίδα μας την Ελλάδα, τη Χίο και εν προκειμένω την Καλλιμασιά. Κι αυτό γιατί; Μα κυρίως λόγω του ότι βρεθήκαμε σαν κοινωνία, σαν οικονομία απροετοίμαστοι στο να αντιμετωπίσουμε και να σταθούμε επάξια στο δύσκολο διεθνές οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον των τελευταίων ετών. Η πατρίδα μας σταδιακά από το 1974 σταμάτησε να παράγει οτιδήποτε. Τα σφάλματα, ο λαθεμένος σχεδιασμός και η κάκιστη αξιοποίηση του πακτωλού Ευρωπαϊκών κονδυλίων από το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης (εικόνα των ψηφοφόρων τους ήταν) έχει καταστήσει τη χώρα μας ουραγό στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και το μεγαλύτερο τμήμα της γενιάς μου κι εκείνης που την ακολουθεί μετανάστες στο εξωτερικό.

Ας έρθουμε, όμως, στα του χωριού μας. Θεωρώ ότι οφείλουμε να είμαστε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Μπορούμε πιστεύω, όλοι μαζί, και οι Καλλιμασιώτες που κατοικούν στο χωριό, αλλά κι εκείνοι που δεν ζούμε σ’ αυτό, συνεργαζόμενοι να βάλουμε το λιθαράκι μας για να βγάλουμε το αγαπημένο μας χωριό από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, να το πάμε μπροστά, και το κυριότερο, να κρατήσουμε τη νέα γενιά στην Καλλιμασιά.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη προτεραιότητα θεωρώ για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και στην πλήρη εκμετάλλευση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει η μεγάλη σε έκταση αγροτική περιοχή της Καλλιμασιάς. Πλήρη εκμετάλλευση, με σύστημα και υπομονή, της μαστίχας, των ελαιόδεντρων κ.ά. και στο τομέα της μεταποίησης. Μου είναι αδιανόητο η Καλλιμασιά να παράγει λιγότερη μαστίχα από χωριά κατά πολύ μικρότερά της σε πληθυσμό. Μου είναι αδιανόητο οικονομικοί μετανάστες χωριών των Μαστιχοχωρίων με μηδενική προσωπική ιδιοκτησία να επιβιώνουν από την παραγωγή μαστίχας και χωριανοί να λένε ότι τους είναι οικονομικά ασύμφορη η επαγγελματική ενασχόληση με την παραγωγή μαστίχας. Θεωρώ ότι η αγκαλιά της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που ιδρύθηκε από το χωριανό μας, Γεώργιο Σταγκούλη μπορεί όλους να τους συμπεριλάβει.

Δεύτερον, η περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση των επινείων – παραλιών του χωριού (Άγιος Γιάννης, Μονωλιά, Άγιος Αιμιλιάνος και Βότοπος) είναι αναγκαίες. Σημαντικό ρόλο εδώ πρέπει να παίξουν επιχειρηματίες, χωριανοί και μη, που θα θελήσουν να επενδύσουν στην παρθένα σχεδόν τουριστικά περιοχή με δημιουργία καταστημάτων εστίασης, καφετεριών και ξενοδοχειακών μονάδων. Ώθηση μεγάλη στο εγχείρημα αυτό θα μπορέσει να δώσει η ενοποίηση αυτών των παραλιών μ’ ένα δρόμο. Κι εδώ βρίσκεται η αρωγή του Δήμου της Χίου και πολιτών που βάζουν εμπόδια.

  Τρίτον, το αξιολογότατο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς συνδεόμενο σ’ ένα τουριστικό δίκτυο με το Μουσείο της Μαστίχας στο Πυργί, αλλά και με τα υπόλοιπα μνημεία (Μονή Πλακιδιωτίσσης, Μνημείο Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Δ΄, Μύλοι Ανέμωνα, Βυζαντινός Ναός Αγίας Παρασκευής, Μάνα του νερού, Ελιά Λιβεράνι, χωριοκκλησιά) και μικρά μουσεία του χωριού μας (Μουσείο Φαρμακευτικής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Εκκλησιαστικό Μουσείο) μπορεί να αποτελέσει μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για την Καλλιμασιά. Ένα Λαογραφικό Μουσείο, όμως, που δεν θα πρέπει να συνεχίσει για πολύ χρονικό διάστημα ακόμα να βρίσκεται στα υπόγεια του Γυμνασίου Καλλιμασιάς. Πρέπει να βγει στο ‘’φως’’. Και αυτός θα είναι ο στόχος του Νομικού Προσώπου του Δήμου της Χίου για τα επόμενα χρόνια. Για να υλοποιηθεί, όμως, ο στόχος αυτός, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάδειξη του πλούσιου υλικού του Μουσείου στο ευρύ κοινό, χρειάζονται χρήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και, φυσικά, η ανεύρεση του κατάλληλου χώρου στέγασης του Μουσείου, εντός της Καλλιμασιάς εννοείται.

Τέλος, το παρελθόν μας έχει δείξει ότι το χωριό έχει δυνατότητες για ανάπτυξη των καταστημάτων εστίασης (Σαράντος) και καφετεριών (Ντιρλαντά), που λειτούργησαν επαγγελματικά άψογα και εξωστρεφώς, με συνέπεια την προσέλκυση πελατών απ’ όλο το νησί. Το χωριό των δύο πλατειών πλέον (πρωτοφανές για το νησί), γιατί να μην τα καταφέρει και τώρα, αρκεί να υπάρξει θέληση από τη νέα γενιά και να βρεθούν σωστοί επαγγελματίες, χωριανοί και μη, που να ‘’κοιτάνε μπροστά’’.

 

 

Ομιλία που εκφωνήθηκε την Τετάρτη 16 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς «η Πρόοδος»  στα πλαίσια της κεντρικής εκδήλωσης της 4ης Παγκαλλιμασιώτικης Συνάντησης 2017 με θέμα:  «Προοπτικές ανάπτυξης της Καλλιμασιάς την επόμενη δεκαετία».

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ