Άποψη

14/11/17 10:52

τελ. ενημ.: 14/11/17 13:14

Πήγαν Τσίπρα και γύρισαν Φώφη

Το μέλλον της κεντροαριστεράς ας μην το προδικάσουμε. Κυρίως γιατί το εγχείρημα που θα προκύψει, «το πείραμα», αν θέλετε, συνύπαρξης διαφορετικών κομμάτων υπό μία ενιαία ηγεσία θα χρειαστεί το χρόνο του για να αποδώσει σε δυναμική και σε προσέλκυση ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτών.

Χωρίς να θέλω να φανώ πεσιμιστής, δεν το βλέπω να τσουλάει... Και δεν το βλέπω γιατί στις κάλπες της Κυριακής επέστρεψαν να ψηφίσουν Φώφη ή Ανδρουλάκη, εκείνοι που πριν δύο χρόνια πήγαν τρέχοντας να ψηφίσουν Τσίπρα. Δεν τους βγήκε το «πείραμα» ΣΥΡΙΖΑ και τώρα... πίσω στο μαντρί, που τουλάχιστον γνωρίζονται και μεταξύ τους.

Όσοι πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα της κάλπης προφανώς δεν μπορούν να δουν πέραν από την μύτη τους και αυτό είναι κατανοητό. Χαίρονται για το πρόσκαιρο και αγνοούν το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Και δεν αντιλαμβάνονται, βεβαίως, ότι αυτή  η «νέα» πορεία που ξεκινά δεν είναι πορεία ΠΑΣΟΚ αλλά πορεία νέων σχημάτων και νέων στελεχών, που μακάρι να μην αφήσουν τα πράγματα να ξαναγίνουν... ΠΑΣΟΚ.

Τώρα λοιπόν είναι η μεγάλη πρόκληση. Ή βάζουν το κεφάλι κάτω και σχεδιάζουν τη νέα ιδεολογική τους γραμμή, παράλληλα με το αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο τους για την χώρα ή πολύ σύντομα το νέο αυτό «σχήμα πολιτικών δυναμένων» θα διαλυθεί εις τα εξ’ ων συνετέθη και θα βρεθεί όχι απλά εκτός κοινοβουλευτισμού, αλλά θα περάσει στην ιστορία.

Ο νέος φορέας όσο βάζει μπροστά «ΠΑΣΟΚ» τόσο κινδυνεύει να ξαναστείλει πίσω τον κόσμο στον Τσίπρα. Όσο προτάσσει ωστόσο και εκφράζει συνολικά τα κόμματα που μετέχουν, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να βρεθεί και πάλι κάποια στιγμή κάπου μεταξύ 3ου και 4ου κόμματος στο κοινοβούλιο. Γιατί για 2ο... το βλέπω πολύ χλωμό.