7.11.2016 10:03

Πανηγυρικοί Λόγοι : Τρεις θεμελιώδεις κανόνες τους

    Με αφορμή τον εγερθέντα θόρυβο από εκφωνηθέντα προ ημερών   πανηγυρικό λόγο, κρίνουμε σκόπιμο, προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, να παραθέσουμε τους τρεις πρώτους από τους θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν την εκφώνηση  πανηγυρικού, όπως τους διδάξαμε και στις πανεπιστημιακές μας παραδόσεις  και περιέχονται και στο βιβλίο μας «Στρατηγική Επικοινωνίας», σελ. 301 :

    « i. Ο ομιλητής που θα αναλάβει να εκφωνήσει έναν πανηγυρικό πρέπει να πιστεύει στη σημασία του γεγονότος στο οποίο θα αναφερθεί. να δονείται μάλιστα από  την εθνική συγκίνηση και να πάλλεται από τα συναισθήματα που αυτό το γεγονός προκαλεί, ώστε να τα μεταδώσει και στο ακροατήριό του. Αν τούτο δεν συμβαίνει, είναι προτιμότερο να μην αναλάβει την εκφώνησή του.

    ii. Αν ο ομιλητής λόγω ιδεολογικών τοποθετήσεων, κοσμοθεωρίας ή βιοθεωρίας δεν συμφωνεί με την εκφώνηση του λόγου, πάλι πρέπει να μην αναλάβει την εκφώνησή του. Σε αντίθετη περίπτωση, ή θα υποκριθεί και θα πει πράγματα τα οποία δεν πιστεύει, ή θα πει αυτά που πιστεύει, πλην όμως η μεγάλη μερίδα του ακροατηρίου θα διαφωνήσει με αυτά  ή εν πάση περιπτώσει θα ενοχληθεί, διότι ούτε ο χώρος ούτε και η περίσταση είναι κατάλληλα για τέτοιες αμφισβητήσεις, επιφυλάξεις ή αρνήσεις. (΄Οταν γίνεται τελετή για να τιμηθεί λ.χ. η Εθνική Αντίσταση ή ο Ανδρέας Συγγρός, είναι παραλογισμός να δηλώσει και να προσπαθήσει ο ομιλητής να τεκμηριώσει ότι δεν έπρεπε να αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση ή να οφείλεται στον Συγγρό ευγνωμοσύνη από τους ΄Ελληνες).

    iii.Δεν αναλαμβάνει αυτόκλητα ο ομιλητής να λύσει θέματα για τα οποία η ιστορική έρευνα δεν έχει δώσει οριστική απάντηση ή η λαϊκή συνείδηση τα έχει εκτιμήσει και κατατάξει με το δικό της τρόπο αξιολογικά. Δεν υπεισέρχεται λ.χ. σε θέματα του τύπου: «αν η ήταν η Ελληνική Επανάσταση ταξική ή εθνική», «αν η Ελλάδα έπρεπε ή όχι να λάβει μέρος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», «αν ο Μεταξάς είπε συνειδητά το ΟΧΙ ή εξαναγκάστηκε από τα πράγματα να ενεργήσει παρά τις πεποιθήσεις του» κ.τ.ό. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσει τη δυσφορία του ακροατηρίου στην αρχή, την ενόχληση και την αγανάκτηση στη συνέχεια, θα το διχάσει και γενικά  θα δηλητηριάσει το πνεύμα της εορτής».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ