18.8.2018 10:23

ΠΑΜΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2018: Κέρδη,ζημίες και η απρέπεια αιρετών του Δήμου

Ένα δύσκολο εγχείρημα αποτολμήθηκε εν μέσω θέρους, πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και γενικής αδιαφορίας για τα κοινά.

Το φετινό Παμβρονταδουσιακό Συνέδριο, μετά από πολύμηνη κοπιαστική προσπάθεια αρκετών συμπολιτών, πέρασε ήδη στην ιστορία. Πραγματοποιήθηκε  το τριήμερο 10,11 και 12 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο της ΠΕΚΕΒ σύμφωνα με τον γενικό προγραμματισμό της Οργανωτικής Επιτροπής που είχε συγκροτήσει προς τούτο, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Γενική είναι η εκτίμηση ότι, παρά τα ό,ποια προβλήματα παρουσιάσθηκαν, η υλοποίηση του Συνεδρίου ήταν επιτυχής ως προς τις στοχεύσεις του.

Αν και τα οριστικά και επίσημα συμπεράσματα θα εξαχθούν εν καιρώ, αφού πρώτα μελετηθούν τα Πρακτικά και οι κατατεθείσες απόψεις και προτάσεις, ας μου επιτραπεί σήμερα να επιχειρήσω έναν πρώτο απολογισμό (καθαρά προσωπικό), καταγράφοντας ΚΕΡΔΗ και ΖΗΜΙΕΣ του Συνεδρίου.

Ως πρώτα ΚΕΡΔΗ, πρέπει ασφαλώς να καταγραφούν τα νέα συγγραφικά πονήματα των συνταξιούχων εκπαιδευτικών, συμπολιτών Γρηγόρη Σπανού και Ιάκωβου Μπριλή καθώς και η ηλεκτρονική καταγραφή (μέσω DVD), της εκατονταετούς πορείας του Βροντάδου, από την επανένωσή του το 1918 έως σήμερα, την οποίαν έφερε εις πέρας επιτυχώς ο συνταξιούχος τυπογράφος, πρώην Αντιδήμαρχος Βροντάδου, συμπολίτης Νίκος Γεωργούλης.

ΚΕΡΔΟΣ σημαντικό μπορεί να προκύψει μελλοντικά αν υλοποιηθεί επιτυχώς η εύστοχη πρόταση του Γυμνασιάρχη μας Αντώνη Νικολάου για την ανάγκη ίδρυσης Φορέα με μέλη αποφοίτους και φίλους των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Βροντάδου, σκοπός του οποίου θα είναι,-μεταξύ άλλων- η ηθική, επιστημονική, τεχνοκρατική και οικονομική στήριξη αυτών των Εκπαιδευτηρίων.

Πρόσθετα ΚΕΡΔΗ ασφαλώς θα προκύψουν επίσης αν, όλες οι ενδιαφέρουσες απόψεις, ιδέες και προτάσεις που ακούστηκαν από τους εισηγητές και αρκετούς συνέδρους, κωδικοποιηθούν και ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους Κρατικούς, Περιφερειακούς και Τοπικούς Φορείς.

Τέλος, ως ΚΕΡΔΟΣ όχι ασήμαντο, μπορεί και πρέπει να καταγραφεί το έμπρακτο ενδιαφέρον που έδειξαν-για μια ακόμη φορά-, άξια τέκνα του Βροντάδου που δρουν επιτυχώς, εντός ή εκτός Ελλάδος, ως επιστήμονες, πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες.

Από μια πρόχειρη (πολύ βιαστική) ματιά στις δηλώσεις συμμετοχής,που κατατέθηκεν στη Γραμματεία από συνέδρους (δυστυχώς όχι από όλους), προκύπτουν τα παρακάτω πρώτα συμπεράσματα:

α) Στις τρεις (3) θεματικές ενότητες και τις αντίστοιχες συνεδριάσεις (που αφορούσαν Παιδεία-Πολιτισμό-Αθλητισμό-Χωροταξία-Υποδομές-Πολιτισμικό και Φυσικό Περιβάλλον-Επαγγελματικό Προσανατολισμό νέων και η σχέση αυτού με την Ναυτιλία και τον Τουρισμό), έδωσαν αθροιστικά το παρόν 207 σύνεδροι (116 άνδρες και 91 γυναίκες).

β) Ηλικιακά, οι 140 ανήκουν στους μεσήλικες (31-65 ετών), οι 54 στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) και, δυστυχώς, μόλις 13 στους νέους (18-30 ετών).

γ) Ως προς την επαγγελματική κατάταξη, οι συνταξιούχοι αποτελούν την πλειοψηφία (67 άτομα), και ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (48), οι ελεύθεροι επαγγελματίες (35), οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (32), οι οικοκυρές (14), οι φοιτητές (6) και τέλος οι ναυτικοί (μόλις 5).

δ) Ως προς τον δηλωθέντα τόπο κύριας κατοικίας, 121 δήλωσαν τον Βροντάδο, 36 τη λοιπή Χίο, 47 την Αττική και μόλις 3 την αλλοδαπή.

Τα, ως άνω, πρώτα συμπεράσματα, εκτιμώ ότι, καταγράφουν και αναδεικνύουν σοβαρές παθογένειες και στρεβλώσεις της κοινωνίας του Βροντάδου, που μόνο ως ΖΗΜΙΑ πρέπει να εκληφθούν, η οποία, για να μη λάβει μόνιμα και απειλητικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους μας (από Αρχές και απλούς πολίτες) με τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Πρόσθετη ΖΗΜΙΑ-πάλι κατά την προσωπική μου εκτίμηση-πρέπει να θεωρηθεί η ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΣΤΑΣΗ των αιρετών (αφορά τους αιρετούς του Δήμου), η πλειοψηφία των οποίων δεν έκρινε πρέπον και αναγκαίο να δώσει -έστω για λίγο- το παρόν στο Συνέδριο.

Ακόμη και αν κάποιων η απουσία ήταν δικαιολογημένη; (άραγε ποιών;) είναι άξιον μνείας ότι, από τους 41 δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας, μόνο πέντε(5) έδωσαν το παρόν, και αυτοί ήταν οι Βρονταδούσοι Στρατής Γδύσης, Ματθαίος Φαφαλιός, Νίκος Νύκτας, Αντώνης Καλαγκιάς και-σε μια συνεδρίαση-ο Μάρκος Σκούφαλος.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό της αδιάφορης στάσης των αιρετών μας είναι το γεγονός ότι, από άλλους  οκτώ(8) που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Βροντάδο, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θεάθηκε στο Συνέδριο έστω για λίγο.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε συνέδρους ότι, ΚΑΝΕΝΑΣ από τους υπεύθυνους του Δήμου για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Χωροταξίας και Υποδομών, Ύδρευσης, Καθαριότητας και Τουρισμού, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παρακολουθήσει έστω μόνο τις αντίστοιχες εισηγήσεις, που μπορεί μεν να αφορούσαν τον Βροντάδο, όμως, ας μη διαφεύγει ΚΑΝΕΝΟΣ το γεγονός ότι, σ΄αυτόν (τον Βροντάδο) κατοικεί το 10% του πληθυσμού της Χίου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και εκλογικά......όταν έλθει (σε εννέα μήνες) η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ.

Αυτά, ως μια πρώτη προσέγγιση και αδρή ανάλυση των διαπιστώσεων και αποτελεσμάτων του Συνεδρίου για τα ΚΕΡΔΗ και τις ΖΗΜΙΕΣ του οποίου, είναι βέβαιο ότι θα γραφούν και άλλα στο προσεχές μέλλον.

Υ.Γ.  Η προσβολή εκ της απουσίας τόσων αιρετών, δεν αντανακλά μόνο και κυρίως στον Θεσμό που-με την ψήφο μας-κλήθηκαν να υπηρετήσουν, ούτε μόνο στην κοινωνία του Βροντάδου. Αποτελεί και προσβολή προς τον Δήμαρχο κ. Βουρνού (που ήταν σχεδόν συνεχώς παρών), ο οποίος μαζί με τον Τοπικό Αντιδήμαρχο κ. Ματθαίο Φαφαλιό και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου κ. Μάρκο Κοσμά, ήταν οι προσκαλούντες στο Συνέδριο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ