7.7.2015 15:14

Ο λαός δεν εξουσιοδότησε κανέναν να υπογράψει νέα επώδυνα μνημόνια

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η επόμενη μέρα σηματοδοτεί νέες αρνητικές εξελίξεις για το λαό. Το δημοψήφισμα αξιοποιείται σε ρόλο «καταλύτη» για νέες προσαρμογές στην οικονομία και την πολιτική, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Τέτοιες είναι οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, τόσο σε ό,τι αφορά την ανασύνθεση της κυβέρνησης, όσο και τις αλλαγές σε κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στη ΝΔ.

Στην οικονομία, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί για να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς. Έτσι, αξιοποιεί την ασφυκτική πίεση από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, για να εκβιάσει το λαό και να επιταχύνει τις εξελίξεις. Αξιοποιεί, επίσης, τη συναίνεση που της προσφέρουν τα άλλα αστικά κόμματα, ενώ ανάλογα ερμηνεύει και την ψήφο της πλειοψηφίας του λαού στο δημοψήφισμα.

Η συμφωνία με τους λεγόμενους «θεσμούς», θα τσακίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Βάση μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι η σύνθεση των δύο σχεδίων, που βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πριν από το δημοψήφισμα, και τα οποία «γεφύρωσε» ο Αλ. Τσίπρας με την τελευταία του επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, αποδεχόμενος το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον μέτρων που ζητούσαν ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων η συγκυβέρνηση αποδέχεται τα εξής:

-- Μείωση των δαπανών στις συντάξεις κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016.

-- Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.

-- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους μέχρι το 2022.

-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% (σ.σ. οδηγεί σε μείωση των κύριων συντάξεων).

-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6% (σήμερα δεν υπάρχει καθόλου τέτοια εισφορά).

-- Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για την Υγεία από το 4% στο 5% (σ.σ. οδηγεί στη μείωση των μισθών).

-- Διατήρηση του χαρατσιού της «εισφοράς αλληλεγγύης» και ενσωμάτωσή της στη φορολογία εισοδήματος.

-- Διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με βάση το «μνημονιακό» νόμο 4172/2013.

-- Επανεξέταση το φθινόπωρο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (σ.σ. θα οδηγήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων).

-- Παραμονή του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι και το 2016.

-- Αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% σε βασικά είδη διατροφής της λαϊκής οικογένειας με τη μεταφορά τους στο συντελεστή 23%.

-- Φόρος 26% από το πρώτο ευρώ στους αγρότες και κατάργηση μειωμένου συντελεστή στο πετρέλαιο.

-- Ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, υποδομών, ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

-- Αναθεώρηση τιμολογίων ΔΕΗ.

-- Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

-- Ιδρυση Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα κόβει αυτόματα δημόσιες δαπάνες στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους αρχικούς στόχους. Αυτό θα επιφέρει μειώσεις σε συντάξεις, μισθούς, κρατική χρηματοδότηση σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους και περιφέρειες.

Αυτό που παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι βέβαια τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, ή τα Δημοσιονομικά, για τα οποία άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, αλλά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πάνω εκεί κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ, από τη μια, και τους «θεσμούς» της ΕΕ, από την άλλη.

Η κυβέρνηση, για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, παίρνει ανοιχτά το μέρος του ΔΝΤ, που ζητάει αναδιάρθρωση του χρέους σε βάρος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα σε βάρος της Γερμανίας.

Αυτό, όμως, που κρύβει η συγκυβέρνηση είναι ότι το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του, συνδέει την αναδιάρθρωση του χρέους με την κλιμάκωση των «αναδιαρθρώσεων» σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Δημοσιονομικά.

Σε κάθε περίπτωση, όποια συμφωνία γίνει που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, θα συνοδεύεται από βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και δεσμεύσεις για αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο ενδεχόμενο που στην παρούσα φάση δεν υπάρξει συμβιβασμός με συμφωνία, οι αρνητικές εξελίξεις θα φορτωθούν και πάλι στο λαό, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επικρατήσει (χρεοκοπία, διπλό νόμισμα, έξοδος από την Ευρωζώνη).

Αυτά είναι τα δεδομένα που έχει μπροστά του ο λαός την επόμενη μέρα και πρέπει να σταθμίσει καλά τη στάση του.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ψήφισαν ΟΧΙ, πιστεύοντας ότι έτσι απορρίπτουν τη λιτότητα, αλλά και αυτοί που επέλεξαν το ΝΑΙ, κάτω από την πίεση των εκβιασμών, της εργοδοσίας, το φόβο της χρεοκοπίας, πρέπει γρήγορα να συνειδητοποιήσουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις είναι μπροστά τους.

Οι εξελίξεις απαιτούν κανέναν εφησυχασμό, καμιά ανοχή, καμιά συναίνεση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση και τη λαϊκή χρεοκοπία. Με τις παρεμβάσεις μας, την αλληλεγγύη μας καθώς και την υλική βοήθειά μας, να αποτρέψουμε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα, φάρμακα, παιδικές τροφές, να οργανώνουμε την παρουσία μας παντού! α

Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος, η παραίτηση κάτω από το βάρος των δυσκολιών

Ο Γιώργης Αμπαζής είναι μέλος της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ