22.8.2020 9:22

Ματθαίος Γ. Μουντές: Η τιμή που του οφείλει η Χίος

Για τον Βρονταδούση Θεολόγο καθηγητή (Σχολή Μωραϊτη), λογοτέχνη-ποιητή, στιχουργό και ραδιοφωνικό παραγωγό Ματθαίο Γ. Μουντέ, μπορεί να γραφούν άπειρες σελίδες. Και μαζί άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για την, εν γένει, προσφορά του.

  Τούτο το, πολλαπλά, δύσκολο καλοκαίρι, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι (20) χρόνων από το θάνατό του (2000), (σε ηλικία μόλις εξηνταπέντε (65) ετών) , μνημιακές εκδηλώσεις διοργάνωσαν, αρχικά η ΠΕΚΕΒ στον Όρμο Λω και, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Αυγούστου ε.ε., το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου σε συνεργασία με την Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής (ΕΒΑΤ) στην Πλατεία Παναγίας Ερειθιανής όπου και η “φτωχή” προτομή του Ερειθιανούση ποιητή.

  Αφορμή για τούτο το κείμενο, αποτέλεσε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη (Τάκη) Κάρμαντζη τον οποίον ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου και αναπληρωτής Δημάρχου, συμπολίτης κ. Χαράλαμπος (Χάρης) Μπουρνιάς. Χαροποίησε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους (περίπου 260 άτομα), η αναφορά του κ. Δημάρχου στην πρόθεσή του να ανταποκριθεί θετικά σε σχετική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, προκειμένου, με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να τοποθετηθεί εντός του Δημοτικού Κήπου, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες προτομές, και αυτή του αείμνηστου Ματθαίου Μουντέ, κάτι που είχε προταθεί (δεν θυμάμαι από ποιόν) και παλαιότερα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, η πρόθεση του κ. Δημάρχου, που τον τιμά ιδιαίτερα, θα τύχει της ομόφωνης αποδοχής εκ μέρους του Δημοτικού μας Συμβουλίου όταν, ως πρόταση, τεθεί υπό την κρίση και έγκρισή του.

  Για τον Ματθαίο Μουντέ, ως προσωπικότητα καθώς και για την προσφορά του σε πολλούς τομείς, έχουν λεχθεί και γραφεί ουκ ολίγα από επιφανείς διανοούμενους, καλλιτέχνες και κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες της Πατρίδας μας. Όλα τους ήταν εγκωμιαστικά. Και ειλικρινή. Επιλέγω να αναδημοσιεύσω ένα μικρό απόσπασμα από άρθρο (μεταθανάτιο), που αφιέρωσε στον Ματθαίο ο Θεολόγος και έγκριτος μουσικολόγος κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ιδρυτής των ιστολογίων “ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ” και “ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ” το οποίο καλύπτει ενημερωτικά τα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδού το απόσπασμα :

“..... Ο Ματθαίος Μουντές ήταν ο ποιητής της αγιότητας. Υπήρξε δάσκαλος και διαπρύσιος κήρυξ της όντως παιδείας : του Παπαδιαμάντη, του Αγίου Όρους, του Αιγαίου, των δια Χριστόν σαλών, της Αγιά-Σοφιάς, του Μακρυγιάννη, της Αγίας Μελάνης, της Ουρανούπολης. Ο Ματθαίος Μουντές υπήρξε ποιητής Ουρανοπολίτης...”

  Στα παραπάνω, μιας και το καλεί η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε, ας μου επιτραπεί να θυμίσω και να υπογραμμίσω ότι, ο Ματθαίος, επί δέκα (10) χρόνια (1982-1991), υπήρξε Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΜΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΣ μέσω της, παγκοσμίως, γνωστής Ραδιοφωνικής εκπομπής του στην ΕΡΤ “Το Αιγαίο-ρίζα και διάρκεια”. Βέβαια, ο Ματθαίος Μουντές, είχε γίνει ήδη γνωστός ανά το Πανελλήνιο, με άλλες, ποιοτικές ραδιοφωνικές εκπομπές του, από το 1959, μέσω του Δεύτερου Προγράμματος της Κρατικής Ραδιοφωνίας.

  Με πέντε (5) σπουδαίες ποιητικές συλλογές (εκδόθηκαν από το 1957 έως το 1993), έτυχε του Βραβείου της “Ομάδας των Δώδεκα” το έτος 1963. Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, αξίζει να αναφερθεί ότι, ως στιχουργός, ο Μουντές, ευτύχησε να ακουστούν επτά (7) ποιοτικά τραγούδια του σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, εκτελεσμένα από τις ανεπανάληπτες φωνές των Νίκου Ξυλούρη, Δήμητρας Γαλάνη και Γιάννη Πάριου.

  Πέρα των ανωτέρω, ο Ματθαίος Μουντές, ως παιδί ναυτικού (που πέθανε και τάφηκε στα “ξένα”), αλλά κυρίως ως “γέννημα θρέμα” της ναυτομάνας Χίου και του Βροντάδου, ύμνησε τους ναυτικούς και τη θάλασσά μας όσο λίγοι ποιητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ηλικία μόλις 23 ετών, έγραψε το συγκλονιστικό ποίημα “Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ” το οποίο, με σπαρακτική φωνή απήγγειλε η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Έλσα Βεργή την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του “ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ” Βροντάδου (17 Αυγούστου 1958).

  Με το ποίημα αυτό (κατά την ορθογραφία και γραφή της εποχής), κλείνω το σημερινό σημείωμά μου συγχαίροντας όσους Φορείς θυμήθηκαν και τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Ματθαίου Μουντέ, τον κ. Δήμαρχο για την δηλωθείσα πρόθεσή του (που πιστεύω ότι θα μετουσιωθεί σε απόφαση Δ.Σ.) και, ταυτόχρονα, εκφράζω την ελπίδα ότι, με την ενεργό στήριξη όλων μας (εντός και εκτός Χίου), δεν θα βραδύνει η μέρα που η προτομή του (ασφαλώς μαρμάρινη), θα κοσμεί, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες, τον Δημοτικό Κήπο του νησιού μας. Είναι η ελάχιστη τιμή που οφείλει η Χίος σε ένα πανάξιο τέκνο της που τη λάτρεψε όσο λίγοι και την προέβαλε παντού με τρόπο μοναδικό.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ