11.2.2016 11:54

Ισχύει ακόμη η θετική σας ψήφος στη σύμβαση για hotspot στη ΒΙΑΛ;

Σε άρθρο του στα ΜΜΕ της Χίου που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015, με τίτλο «Τι συμβαίνει με τη ΒΙΑΛ», ο δήμαρχος Χίου κύριος Μανώλης Βουρνούς διαβεβαίωνε την κοινωνία του νησιού για πολλοστή φορά ότι η ΒΙΑΛ θα γίνει ένα ανοιχτό κέντρο καταγραφής στο οποίο οι πρόσφυγες θα μένουν το πολύ 72 ώρες, δηλαδή 3 ημέρες. «Εξ’ άλλου», πρόσθετε, «ο μέγιστος χρόνος παραμονής που ορίζεται σε 72 ώρες για τα hotspot των νησιών προβλέπεται από το σχέδιο δράσης της Ελλάδας που έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μόνο που στο νομοσχέδιο που έθεσε στη συνέχεια σε διαβούλευση η κυβέρνηση ο μέγιστος χρόνος παραμονής δεν είναι 3 αλλά 25 ημέρες και αφορά κλειστά στρατόπεδα. Στο Άρθρο 12.2 αποσαφηνίζεται ότι ο διοικητής τους «μπορεί να αποφασίζει την παράταση του περιορισμού της ελευθερίας των ανωτέρω προσώπων έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις εικοσιπέντε μέρες». Θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι είχαν δίκιο όσες κι όσοι προειδοποιούσαν με κάθε ευκαιρία το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να μην εμπλακούν σε σύμβαση χωρίς να δουν το νομοσχέδιο. Δυστυχώς δεν ακούστηκαν.

Ας θυμηθούμε εδώ ότι μόνο στη βάση της δέσμευσης περί μέγιστης παραμονής 3 ημερών ξεπέρασε το δημοτικό συμβούλιο το δισταγμό του και έδωσε θετική ψήφο στη σύμβαση δήμου-κυβέρνησης για hotspot τη ΒΙΑΛ, υπό την άμεση πίεση του δημάρχου και την έμμεση της κυβέρνησης. Τώρα που δεν ισχύει η δέσμευση μιας και το νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά σε μέγιστη παραμονή 25 ημερών, μήπως τίθεται θέμα ισχύος της ψήφου του Δημοτικού Συμβουλίου; Και μήπως πρέπει να τεθεί θέμα ισχύος της ψήφου από τη στιγμή που, αμέσως μόλις αυτή αποσπάσθηκε, η κυβέρνηση αντικατέστησε στον πρωταγωνιστικό ρόλο το υπουργείο μετανάστευσης με το υπουργείο άμυνας; Δεν ξέρω αν είναι κωμικό η τραγικό, αλλά υποτίθεται ότι η σύμβαση για hotspot στη ΒΙΑΛ είχε προταθεί από τον δήμαρχο Χίου ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του στρατού, ώστε να μην καταλήξουμε να κάνει κουμάντο ο στρατός στο ζήτημα του hotspot (υπάρχουν και γι αυτό δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου). Κάτι ακόμη, ενδεικτικό του προβλήματος στο οποίο δεν έπρεπε να εμπλακεί η δημοτική αρχή, εμπλέκοντας και το δημοτικό συμβούλιο: ενώ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναφέρεται ρητά σε μέγιστη παραμονή μέχρι και 25 ημέρες ήταν ήδη σε διαβούλευση, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας δήλωνε σε συνέντευξη τύπου ότι η μέγιστη παραμονή θα είναι 8 ημέρες.

Μήπως έστω και τώρα, την ενδεκάτη ώρα, πρέπει να αλλάξει η αδιέξοδη πολιτική της δημοτικής αρχής ώστε να εστιαστεί στην διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων από το νησί με βάση τις αρχές της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αλλά και να εστιαστεί στην απόκρουση των σχεδιασμών για στρατόπεδο στέρησης της ελευθερίας για ανεξέλεγκτο χρόνο, η οποία θα οδηγήσει ενδεχομένως σε καταστάσεις απάνθρωπες για τους πρόσφυγες και καταστροφικές για την ταυτότητα του νησιού (από τώρα και για πολλά χρόνια). Είχαμε μια χρυσή ευκαιρία να γίνει το νησί πασίγνωστο ως τόπος μιας υποδειγματικά αλληλέγγυας κοινωνίας, ένας ιδανικός προορισμός για τους καλύτερους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Μπορεί να έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να μη στιγματιστεί στην ιστορία λόγω ύπαρξης ενός στρατοπέδου στέρησης της ελευθερίας. Και μάλιστα με την ψήφο του δημοτικού του συμβουλίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ