Άποψη

12/10/17 13:02

τελ. ενημ.: 12/10/17 13:02

Για να μην διαμαρτύρονται τα χωριά μας

Γεύση δεν είχα πάρει από το χθεσινό θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο ενόσω τα πλήκτρα του πληκτρολογίου χάρασσαν αυτές τις αράδες, η διαίσθηση όμως με οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν μια δύσκολη η χθεσινή βραδιά για τη δημοτική αρχή. Στην ψηφοφορία ενδεχομένως να τη … σκαπούλαρε, η πηγή του προβλήματος θα ήταν η ανταρσία σχεδόν του συνόλου των παρέδρων. Θα την έφερνε αντιμέτωπη με την κάκιστη εικόνα της στην περιφέρεια, αποτέλεσμα της επίδειξης μηδαμινού ενδιαφέροντος για τη βιωσιμότητα των χωριών μας. Κοντοζυγώνει πια χρονολογιακά το έτος που θα αρχίσει να σκάει η βόμβα της οριστικής εγκατάλειψης οικισμών απ’ τους κατοίκους τους, ιδιαίτερα στη βόρεια Χίο. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, ένα αναπάντεχο γεγονός.

Απάντηση στο ερώτημα «υπάρχει ζωή έξω από το κέντρο;» ούτε η προηγούμενη, ούτε πολύ περισσότερο η υφιστάμενη δημοτική εξουσία έχει δώσει. Φορτώνει διαρκώς όλες τις υποδομές από Δασκαλόπετρα μέχρι Θυμιανά, διευρύνει την ήδη χαοτική διαφορά που υφίσταται ανάμεσα στο υπερκέντρο και τα άκρα του νησιού.

Λεφτά σίγουρα δεν υπάρχουν για να εφαρμόσει έναν σχεδιασμό, όπως ενδεχομένως να τον ήθελε. Το ζητούμενο όμως είναι τον θέλει; Οι κινήσεις της μέχρι τώρα άλλα μαρτυρούν. Διαμόρφωσε το κατ’ εξοχήν στοχευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου, το Leader, σε πρόσθετο αναπτυξιακό εργαλείο της πρωτεύουσας. Τοκίζει κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία της μόνο στα όρια του υπερκέντρου. Στριμώχνει ακόμα και έργα που εξόφθαλμα ανήκουν στην «ακραία ύπαιθρο», όπως η χάραξη περιπατητικών διαδρομών, εντός της ευρύτερης κορεσμένης πληθυσμιακά και οικιστικά ζώνης.

Δεν έχει λοιπόν δοκιμαστεί αν μπορεί η δημοτική αρχή να σχεδιάσει πολιτικές στήριξης της υπαίθρου. Προς το παρόν δεν θέλει. Αν πραγματικά ήθελε υπήρχαν οι λύσεις με χαμηλότερο κόστος. Η περιφέρεια του νησιού χρειάζεται πυλώνες για να σταθεί στα πόδια της. Τέσσερις – πέντε ισχυρούς πληθυσμιακά οικισμούς, που δεν θα τρίζουν όποτε το κράτος κάνει οικονομίες σε σχολικές μονάδες ή μονάδες υγείας. Για να τους διαμορφώσει τα seatrack ή τα επαναφορτιζόμενα οχήματα δεν πρέπει να τα τοποθετεί πια στην πρωτεύουσα αλλά στα χωριά επιλογής. Και κυρίως να τα ενισχύσει με αιρετό και υπαλληλικό προσωπικό έτοιμο να δράσει στο πλαίσιο μιας μητροπολιτικής λειτουργίας του νομού. Τότε τα χωριά θα δουν από κάπου να μπαίνει φως και θα κατεβάσουν την ταχύτητα των αντιδράσεων τους.