30.11.2015 9:52

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (Η Τσουκνίδα)

Έχουμε μιλήσει και άλλες φορές για τη συμβολή των αντιοξειδωτικών στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Πλούσια επίσης σε αντιοξειδωτικά είναι και τα βότανα. Σε αυτά, αλλά και σε άλλα συστατικά τους, οφείλονται οι ποικίλες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα περιέχουν ισχυρά συστατικά, που αν χρησιμοποιούνται κατάλληλα μπορούν να θεραπεύσουν τον οργανισμό. Αυτά τα συστατικά, μπορούν να δράσουν ρυθμιστικά, συνεργατικά ή ως αντισταθμιστικές ουσίες.

Η τσουκνίδα  είναι ένα εξαιρετικό βότανο, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης, οι οποίοι την ανακάλυψαν, τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών. Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό, ενώ ο Γαληνός στο βιβλίο του “De Simplicibus Medicamentis ad Paternainum (espurio)” συνιστά την τσουκνίδα ως διουρητικό και καθαρτικό. Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την τσουκνίδα για την θεραπεία της ακμής, της διάρροιας και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες στη Βόρεια Αμερική, κατά την διάρκεια του τοκετού, μασούσαν κλωναράκια τσουκνίδας και έπιναν το αφέψημά της, επειδή είχαν παρατηρήσει ότι βοηθάει στην αύξηση του γάλακτος. Στην Αρχαία Αίγυπτο  η τσουκνίδα χρησιμοποιήθηκε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες στην ανακούφιση από τους πόνους της αρθρίτιδας και της οσφυαλγίας. Οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι τριβόντουσαν με τσουκνίδα για να αντιμετωπίσουν, πέρα από το ψύχος, την κόπωση και να τονώσουν την αιματική κυκλοφορία στα πόδια. Αργότερα, με τον τρόπο αυτό συνήθιζαν να αντιμετωπίζουν τους πόνους των ρευματισμών. Το 10ο αιώνα ο ιατρός, βοτανολόγος και αστρολόγος Nicholas Culpeper συνιστούσε γαργάρες με τσάι τσουκνίδας με μέλι για τη θεραπεία των στοματικών λοιμώξεων.

Τον 16ο αιώνα ο βοτανολόγος John Gerard χρησιμοποίησε την τσουκνίδα ως αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις. Τον 19ο αιώνα ο Henry Phelps Brown, τη συνιστούσε για τη θεραπείας της δυσεντερίας, των αιμορροΐδων, των λίθων στα νεφρά, της βρεφικής διάρροιας, του εκζέματος και στην αντιμετώπιση του πυρετού.

 Περιέχει βιταμίνες A, C, E, Κ ,Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Χλωροφύλλη, Ακετυλχολίνη, Σεροτονίνη, Γλυκοκινόνες, Φυλλικό οξύ, Ασβέστιο, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή),

φυτικό σίδηρο και πολλά ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο). Ακόμα φυτοχημικά στοιχεία (λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη) και καλά λιπαρά οξέα. Η μεγάλη περιεκτικότητα της τσουκνίδας σε βιταμίνη C βοηθά ακόμα περισσότερο στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων στο φυτό βοηθά στην απορρόφηση ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα της τσουκνίδας σε σεκρετίνη διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης. Η ισταμίνη που περιέχει προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα που προέρχονται από το φυτό αυτό και είναι ικανή να ανακουφίσει από τα συμπτώματα των φλεγμονών.

Η τσουκνίδα είναι ένα βότανο ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διατήρηση της καλής υγείας και της ευεξίας σε καθημερινή βάση. Γι αυτό την επόμενη φορά θα μιλήσουμε αναλυτικά για τις περιπτώσεις που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ