17.11.2017 10:37

Είναι κάπως αργά για δάκρυα Αττική

Στις καταπατήσεις και τα μπαζώματα χειμάρρων, ρεμάτων και ποταμών αποδίδει το σύνολο της χώρας την τραγική κατάληξη των 16 – και μακάρι να μην διευρυνθεί κι άλλο ο αριθμός – θυμάτων στην Αττική από την έντονη βροχόπτωση. Η εύκολη διάγνωση για να σκεπάσει τα πραγματικά αίτια.

Η χώρα ακολούθησε μεταπολεμικά το πιο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Αδύναμη να υλοποιήσει σειρά απαραίτητων υποδομών στα αμέτρητα χωριά της επαρχίας της, για να αποφεύγει τη βροχή των ανάλογων αιτημάτων μυθοποίησε τη ζωή στα αστικά κέντρα. Το όνειρο μετακίνησης στην Αθήνα μεγάλωσε γενιές και γενιές και φτάσαμε πια στο σημείο οι νεότερες ηλικίες να απαντούν στο ερώτημα από πού κατάγεσαι «απ’ την Αθήνα», θεωρώντας κιόλας υποτιμητικό αν στραφούν στις ρίζες του οικογενειακού γενεαλογικού δέντρου.

Τη συνέπεια της μετακόμισης στα εδαφικά όρια του νομού Αττικής σχεδόν του μισού ελληνικού πληθυσμού την πληρώνουμε σήμερα με τα αμέτρητα θύματα στην πρώτη κακοκαιρία. Τα 5 εκατομμύρια πληθυσμού για να στεγαστούν ή να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην ευρύτερη Αττική δεν είχαν πολλές επιλογές. Και τα ρέματα θα μπάζωναν και τις φυσικές νεροδιαβασιές θα έκλειναν. Το αθηναϊκό περιβάλλον αλλοιώθηκε προκειμένου να χωρέσει πληθυσμό υπεράριθμό, αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

Το πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι αρνείται να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου την πηγή του προβλήματος. Ακόμα και σήμερα σε αδρές γραμμές ακολουθεί πιστά την ίδια στρατηγική. Νεκρώνει την ύπαιθρο, γιγαντώνει τους αστικούς πόλους της.

Στη Χίο, ως μικρογραφία του ελληνικού συστήματος, βιώνουμε μια αντίστοιχη κατάσταση. Η περιφέρεια ερημώνει και ολοένα διογκώνεται οικιστικά και πληθυσμιακά το ευρύτερο κέντρο από το Βροντάδο ως τα Θυμιανά. Μια αδιέξοδη στρατηγική, γενεσιουργός αιτία όλων των σύγχρονων της προβλημάτων. Κατ’ αντιστοιχία με τις εθνικές κυβερνήσεις, ούτε οι τοπικές αρχές τολμούν να παρέμβουν δραστικά στην αντιμετώπιση του κινδύνου. Προφανώς δεν μπορούν με απαγορευτικές διατάξεις να αποτρέψουν την εσωτερική πληθυσμιακή μετακίνηση. Μπορούν όμως να σχεδιάσουν πολιτικές τόνωσης της υπαίθρου, τουλάχιστον σε 5 – 6 κομβικά σημεία, γύρω από τα οποία θα συγκρατηθούν οι πληθυσμοί. Μια συζήτηση που, δυστυχώς, δεν ανοίγει. Το παράδειγμα της Αττικής θα το υπερβούμε με τις μεσίστιες σημαίες… 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ