20.10.2017 18:20

Διατηρώντας αναμμένη τη φλόγα του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό

Οι Έλληνες, από τη φύση τους, είναι ταξιδιώτες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που χρονολογείται από τον Οδυσσέα και τον Ηρακλή, των οποίων η περιέργεια και το περιπετειώδες πνεύμα τους οδήγησε να επισκεφθούν ξένες χώρες. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια θέση στη Γη που οι Έλληνες δεν έχουν εξερευνήσει ή εγκατασταθεί. Και όπου κι αν πηγαίνουν, φέρνουν τον πολιτισμό τους μαζί τους, κρατώντας τα φιλοσοφικά ιδεώδη τους και φωτίζοντας τους γύρω τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Έλληνες που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μοναδικοί ανάμεσα στις υπόλοιπες μεταναστευτικές ομάδες, οι Έλληνες της Αμερικής δημιούργησαν κοινοτικές οργανώσεις, εκκλησίες και, κυρίως, σχολεία για να διδάξουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα και ιστορία.

Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία, η Νέα Υόρκη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, με πληθυσμό περίπου 200 χιλιάδων Ελλήνων. Έτσι, η Νέα Υόρκη διαθέτει μεγάλο αριθμό ελληνικών σχολείων και ακαδημιών. Το πιο σημαντικό από όλα είναι το ημερήσιο σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Εκπαιδεύοντας τους φοιτητές από το νηπιαγωγείο ως τη δευτέρα γυμνασίου, προσφέρει στα Ελληνόπουλα της Αμερικής μια ευκαιρία να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, να μελετήσουν την ελληνική ιστορία και φιλοσοφία και να κάνουν μάθημα θρησκευτικών. Πριν από αρκετά χρόνια αποφοίτησακαι εγώ από αυτό το σχολείο και με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι βοήθησε να μου ενσταλάξει μια βαθιά αγάπη και εκτίμηση για την πατρίδα μου, την Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες, είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να ξαναεπισκεφθώ το σχολείο και να μιλήσω με τους μαθητές. Καθώς περπατούσα στους διαδρόμους και στις αίθουσες διδασκαλίας, διάβασα αφίσες που έγραφαν «Γνώθι σ’ αυτόν» και «Ό ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ», καταγράφοντας τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Ένας επισκέπτης καταλαβαίνει αμέσως ότι αυτό είναι ένα σπίτι γνώσης, ένας τόπος όπου ο ελληνικός πολιτισμός ζει και αναπνέει. Ακόμη περισσότερο, είναι ένας τόπος αγάπης. Οι Έλληνες δάσκαλοι εκεί πραγματικά αγαπούν τους μαθητές τους και τους αντιμετωπίζουν όλους σαν να είναι τα δικά τους τέκνα. Η διευθύντρια, Αθηνά Κρομμύδα, η οποία είναι επίσης από τη Χίο, αναφέρεται συνεχώς στους μαθητές ως «παιδιά μου». Ομοίως, οι άλλοι Έλληνες δάσκαλοι, μεταξύ των οποίων η κα. Αναστάσα, η κα. Kέηπους, η κα. Βολίκα και ο κ. Παπαθεοδώρου, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτούς τους μαθητές και έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλλιεργήσουν ένα βαθύ ελληνικό πνεύμα μέσα σε κάθε ένα από αυτά.

Συγκεκριμένα, μας δίδαξαν τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, κάτι που έχει σχεδόν ξεχαστεί στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό, μας δίδαξαν ότι όλοι πρέπει να προσφέρουμε κάτι στην πατρίδα μας, όποτε και αν μπορούμε. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου, είχα τη χαρά να συναντηθώ και να μιλήσω με μαθητές όπως τον Ματθαίο, την Άννα και τον Απόλλωνα. Παρόλο που απέχουν 8 χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μεγαλώσουν και θα γίνουν έξυπνοι άνθρωποι, που θα προσφέρουν την βοήθεια τους στην πατρίδα μας, όταν θα την έχει ανάγκη. Έτσι, η φλόγα του ελληνικού πολιτισμού συνεχίζει να καίει έντονα, αν και σε μακρινή γη.

Στους δασκάλους μου: σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ