Άποψη

14/11/17 10:38

τελ. ενημ.: 14/11/17 10:38

«Από Δευτέρα… σε Δευτέρα»

Ήμουν υποψήφιος διδάκτορας, θυμάμαι, όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το θλιβερό σύνδρομο που διακατέχει ορισμένους ανθρώπους, το γνωστό «από Δευτέρα».

Είχαμε τότε, έναν εξαιρετικό καθηγητή, με υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής κατάρτισης, με τον οποίο όλοι μας –τότε- στην ερευνητική του ομάδα, είχαμε αναπτύξει άριστες σχέσεις. Πολλές φορές αναζητούσαμε την ευκαιρία, τόσο εγώ, όσο και οι άλλοι συνάδελφοι, να προχωρήσουμε την έρευνα μας και τις δημοσιεύσεις μας σε νέα πεδία. Ο μέντοράς μας όμως διακατέχονταν από την αρχή «τόσο – όσο» και για αυτό όποτε συζητούσαμε μαζί του την προοπτική της επέκτασης των ερευνητικών μας δραστηριοτήτων, μας έδινε τη μεγάλη υπόσχεση: «για το θέμα αυτό θα τα πούμε τη Δευτέρα, στο γραφείο μου». Καμία όμως Δευτέρα δεν ήταν στο γραφείο του. Συναντιόμασταν σχεδόν καθημερινά οπουδήποτε αλλού, αλλά για το θέμα αυτό μας παρέπεμπε με την ίδια πάντοτε σιγουριά «τη Δευτέρα» στο γραφείο του, που όμως, ποτέ δεν βρισκόταν.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Διότι έχουν περάσει ήδη τέσσερεις πλέον Δευτέρες από τότε που ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, υποσχέθηκε, όπως είπε, «από Δευτέρα» την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Πρωθυπουργό για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά μας». Πρωτοβουλιών, που ο ίδιος μάλιστα δεν γνώριζε.

Τότε, θεώρησα τη συμπεριφορά αυτή του κ. Μιχαηλίδη άκρως προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών της Χίου. Κι αυτό διότι παρουσίαζε το αυτονόητο, ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ως επίτευγμα, ξεχνώντας ότι η «αθλιότητα» και η «ασφυκτική κατάσταση» στα νησιά -όπως είχε πει- έχει την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Σήμερα, δε θεωρώ ότι είναι μόνο προσβλητική. Η συμπεριφορά του είναι άκρως απαξιωτική και συνάμα ανεύθυνη. Μερικές φορές δεν έχουμε τη δύναμη ή/και την εξουσία να τηρούμε τις υποσχέσεις μας, όμως πάντα μπορούμε να μην τις δίνουμε.

Τα κοινά που είχε ο καθηγητής μου με τον εν λόγω βουλευτή είναι προφανή. Ούτε με τον εν λόγω καθηγητή πραγματοποιήσαμε την έρευνα, ούτε ο πρωθυπουργός βέβαια ανέλαβε την παραμικρή πρωτοβουλία, ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη, ούτε την τρίτη αλλά ούτε και την τέταρτη «Δευτέρα» και δυστυχώς να είστε σίγουροι θα περάσουν πολλές ακόμη «Δευτέρες» για την Κυβέρνηση του «δε βαριέσαι», της «χαρωπής και ξέγνοιαστης διακυβέρνησης» που θα μεταθέτει τα προβλήματα στο μέλλον, αδιαφορώντας για το κόστος τους στο σήμερα.

Πριν αρχίσουν οι δικαιολογίες, ξεκαθαρίζω: Δύο πράγματα είναι αχώριστα από το ψέμα, οι πολλές υποσχέσεις και οι πολλές δικαιολογίες.

Επιτρέψτε μου να πω, πως για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας τελείωσαν οι «Δευτέρες». Δεν μπορούν να περιμένουν άλλες «Δευτέρες». Τα προβλήματα είναι τώρα, σήμερα, και χρειάζονται δράση άμεσα.