Παραπολιτικά

11/8/17 11:47

τελ. ενημ.: 24/8/17 14:22

Η εύκολη παρεξήγηση των αριθμών

 

Κάπως έτσι ξεκινά το πάρτι της παρεξήγησης. Θέλει να το παινευτεί η Fraportγια τα καμώματα της το πρώτο 7μήνο λειτουργείας εκ μέρους της των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και βγαίνουν αβίαστα τα συμπεράσματα. 58% άνοδος στους επιβάτες εξωτερικού στη Λέσβο. Το διαβάζει ο άλλος και θαμπώνεται. Δεν βρίσκει κλίνη να γύρει το κεφάλι του, υποθέτει.

Το διαβάζει κι ο συντονιστής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και αυτομαστιγώνει τη Χίο. Είδατε στη Μυτιλήνη; Δικό μας είναι το πρόβλημα, όχι κυβερνητικό, όπως νομίζουμε.

Ξέρετε πόση αύξηση πιθανά θα έχει η Χίος του χρόνου; 200% χωρίς τη Fraport… Λογικά ευοδώνονται οι επαφές των επαγγελματιών του τουρισμού σε Πολωνία και Ολλανδία κι ίσως το μισό εφετινό charterαπό τη Σλοβενία γίνει 1,5. Από 11 τουρίστες ημερησίως τον Ιούλιο θα έχουμε κάπου 33. 200% αύξηση! Κάτι αντίστοιχο συνέβη φέτος και στη γειτονική Μυτιλήνη. Πάτωσε πέρσι σε προσελκύσεις πτήσεων εξωτερικού, επανέκαμψαν μια – δυο φέτος, εύκολο το 58% ως νούμερο σε τόπους με πολύ χαμηλούς τουριστικούς δείκτες.

Στην ανάγνωση των αριθμών είναι μέγα λάθος να μας παρασύρει η τάση μας για πανηγύρια. Η αριθμητική προσφέρεται ως το καλύτερο εργαλείο ανάπτυξης στρατηγικής. Αρκεί ως τέτοιο να έχεις διάθεση να το προσεγγίσεις κι όχι ως πρόσκαιρη ευκαιρία να βγάλεις τα απωθημένα σου.