7.7.2015 10:00

Στάση αναμονής από το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι η κ. Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν, δεν θα λάβουν μέρος στο σημερινό Eurogroup, όπως έκαναν πάντα τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Το ΔΝΤ», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, «σημείωσε το χθεσινό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν μας το ζητήσει».

Σύμφωνα με πηγή στην Ουάσιγκτον οι τελευταίες τέσσερις λέξεις αποτελούν μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τους Ευρωπαίους, ότι το ΔΝΤ «είναι εδώ, αλλά δεν θα κάνει το πρώτο βήμα».

Η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε επίσης τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ ότι δεν θα θέσει ενώπιόν τους πρόταση που δεν θα είναι αξιόπιστη. Βασικά, τόνισε η πηγή, απαιτεί επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, το Ταμείο αποφάσισε ότι δεν είναι βιώσιμο, και έκθεση στη βάση επιθεώρησης, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα και στα υπουργεία.

Στην κ. Λαγκάρντ τηλεφώνησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της κρίσης επί της χώρας του, αλλά και της Ευρώπης. «Ναι συνομίλησαν», τόνισε πηγή στο «Εθνος», η οποία πρόσθεσε ότι «τον ενδιέφερε να συζητήσει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το ''ελληνικό πρόβλημα'' για τη Ρωσία».

Επίσης είπε στη γενική διευθύντρια ότι πρέπει να συνεχιστεί η αναζήτηση της καλύτερης λύσης για το ελληνικό χρέος, αφού ληφθούν υπ' όψιν τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, δήλωσε πως και μετά το δημοψήφισμα η κατάσταση παραμένει η ίδια στην Ελλάδα, άρα δεν αλλάζει και η θέση του Λευκού Οίκου.

Αφού αναγνώρισε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια αρκετά ξεκάθαρη έκφραση του ελληνικού λαού που ζητά μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες, πρόσθεσε:

«Είναι οπωσδήποτε κατανοητό με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα για αρκετά χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι πιστωτές που κάθονται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζουν ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε προηγουμένως».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ότι «όλες οι χώρες έχουν δημόσια δώσει ενδείξεις ότι επιθυμούν να επιλυθεί η κατάσταση κατά τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης κι ο μόνος τρόπος για να συμβεί είναι μέσω της συμφωνίας ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας».

Συνομιλίες
Ο κ. Ερνεστ δεν απέκλεισε να υπάρξουν τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με Ευρωπαίους ηγέτες. Σημειώνουμε ότι, ενώ ο κ. Ομπάμα συνομιλεί με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, τα τηλεφωνήματα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα γίνονται από τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η λύση αυτή είναι η μοναδική, η οποία είναι προς το συλλογικό συμφέρον όλων των εμπλεκομένων στην Ευρώπη.

Ο κ. Ερνεστ πρόσθεσε και τα εξής:

«Το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε, όμως η άποψή μας στο Λευκό Οίκο παραμένει η ίδια. Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, έδωσε ενδείξεις ότι επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης κι ότι επιθυμεί να εργαστεί σε μία συμφωνία που θα του επιτρέψει να το πράξει. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών εθνών που είναι στην Ευρωζώνη έδωσαν επίσης ενδείξεις πως θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθεί ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν ξανά την Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους. Επομένως, ο στόχος για τους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένει ο ίδιος».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ