Στην επισήμανση πως η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση σημειώνεται πως μετά τη μεγάλη ύφεση κατά 8,2% το 2020, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% και 3,4% σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 αντίστοιχα, λόγω των επενδύσεων και της συσσώρευσης αποθεμάτων.
Ωστόσο, στην έκθεση παραμένει αμετάβλητη η ενδιάμεση πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη κατά 4,3% το 2021 και 6% το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τη δημοσιονομική ώθηση από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
«Η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζει ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της πανδημίας παραμένει υψηλή, ιδίως σε σχέση με την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων το καλοκαίρι λόγω της εξάπλωσης των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού», σημειώνεται στην έκθεση.
Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων σημειώνεται πως η υλοποίηση τους συνεχίστηκε με καλό ρυθμό σε διάφορους τομείς πολιτικής. Όπως σημειώνεται:
Κατά την έκθεση της Κομισιόν η πρόοδος συνεχίστηκε και σε άλλους τομείς που καλύπτονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι αρχές προχώρησαν και σε μια σειρά ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ορισμένους τομείς, η πρόοδος ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη. Όπως αναφέρει:
Σε σχέση με την 12η αξιολόγηση της Ελλάδος που διενεργείται αυτήν την περίοδο η έκθεση αναφέρει πως οι αρχές ανέφεραν πως προχωρεί η ολοκλήρωση μιας σειράς δεσμεύσεων. Πιο συγκεκριμένα:
«Συνολικά, αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία. Οι αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της φορολογικής διοίκησης, ενώ προχώρησαν σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίους», σημειώνεσαι στην έκθεση.
Θετικά αποτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Σε σχετική του δήλωση ο υπουργός ανέφερε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.
Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Και για την 6η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.
Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.
Μάλιστα, κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.
Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
Παράλληλα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.
Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με “αιχμή” την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα “Γέφυρα” –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες.
Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες.
Προκλήσεις και δυσκολίες τις οποίες όμως θα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ενότητα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις προοπτικές της χώρας, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».
Πηγή: cnn.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.