Οικονομία

21/6/18 14:50

τελ. ενημ.: 21/6/18 14:55

BINTEO | Η Ε.Μ.Χ. αλλάζει σελίδα επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες παραγωγής μαστίχας

Σειρά καινοτόμων δράσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μία νέα σελίδα που σηματοδοτεί  την προσπάθεια εκμετάλλευσης της γνώσης δεκαετιών πάνω στην παραγωγή μαστίχας και μετουσίωσής της σε πολύτιμο εργαλείο προς όφελος του παραγωγού εγκαινίασε το πρωί της Πέμπτης η διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η συγκεκριμένη συνεργασία έρχεται να τονώσει την αλυσίδα αξίας που δημιουργεί η μαστίχα ως μοναδικά παγκόσμιο προϊόν στην πορεία της από το χωράφι μέχρι τα ράφια των καταστημάτων.

Τα βήματα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο πρώτος στόχος είναι η εγκατάσταση νέου μηχανήματος ελέγχου και κατάταξης της μαστίχας ανάλογα με την ποιότητά της, το οποίο θα ενσωματώσει όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν γίνει στην επεξεργασία εικόνας τα τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα θα μπορεί να κάνει μία αξιόπιστη εκτίμηση της ποιότητας του προϊόντος ώστε όλοι να μένουν ικανοποιημένοι ενώ θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Το νέο μηχάνημα θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της Ε.Μ.Χ. από την επόμενη σοδειά και αρχικά θα λειτουργεί παράλληλα με το παλιό μηχάνημα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συλλογή και η επεξεργασία στοιχείων για να δουν οι επιστήμονες τα στάδια της μαστίχας, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι. «Πρόκειται για μία διαδικασία που θα διαρκέσει για περίπου ένα χρόνο. Στο ενδιάμεσο θα τυπωθεί ένας οδηγός για τους Μαστιχοπαραγωγούς που θα τυπωθεί και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή», εξήγησε ο κ. Τούμπος και προσέθεσε: «Ο στόχος μέσα από όλες αυτές τις κινήσεις είναι να δούμε αρχικά τα στάδια της καλλιέργειας και στη συνέχεια της μεταποίησης και της εμπορία. Έτσι ευελπιστούμε ότι δίνοντας τα κατάλληλα εργαλεία στους παραγωγούς θα μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στο χωράφι, αφού οι ανάγκες για μαστίχα είναι αυξημένες».