Οικονομία

21/4/17 10:17

τελ. ενημ.: 24/4/17 9:17

3 + 1 σενάρια στο τραπέζι για την απαίτηση επιστροφής των διαγραφέντων χρεών από την ΕΜΧ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την άκρη του νήματος θα αναζητήσουν στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, τα στελέχη της ΕΜΧ αναφορικά με το μείζον θέμα της επιστροφής στην Ε.Ε. των διαγραφέντων χρεών του 1,4 εκ. ευρώ.

Στο διοικητικό συμβούλιο της Τετάρτης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναίνεσης και σύνεσης, ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γ. Τούμπος ενημέρωσε τα μέλη για το πρόβλημα το οποίο έχει παρουσιαστεί και αφορά την ΕΜΧ και άλλους 130 συνεταιρισμούς στην Ελλάδα από τους οποίους ζητούνται υπερδιπλάσια ποσά από εκείνα της Ένωσης.

Τα δεδομένα

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα, το δεδικασμένο που υπάρχει από την Ιταλία και το συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί από τους συνεταιρισμούς της Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας, που απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΧ κατέληξε ότι υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια για τα οποία η Ένωση οφείλει να είναι έτοιμη.

  1. Η αποπληρωμή να γίνει σε χρονικό ορίζοντα 25ετίας.
  2. Η αποπληρωμή να γίνει στα επόμενα δεκατέσσερα χρόνια.
  3. Αποκλεισμός της εφάπαξ καταβολής του ποσού.
  4. Πιθανότητα (έστω και μικρή) να μην ζητηθεί η επιστροφή των διαγραφέντων χρεών από την ΕΜΧ.

Σε όλες τις περιπτώσεις ζητούμενο για την ΕΜΧ είναι η εξασφάλιση άλλων αντιμέτρων, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα φέρουν έσοδα στην ΕΜΧ με σκοπό να μην επηρεαστεί η πορεία της Ένωσης από τα απόνερα του 1,4 εκ. ευρώ. 

Η διαρροή

Κι αν η εκροή του 1,4 εκ ευρώ ήταν το μείζων θέμα, η διαρροή στον «π» του υπηρεσιακού εγγράφου, με το οποίο ζητούνταν η επιστροφή του 1,4 εκ. ευρώ, ήταν το άλλο κυρίως θέμα, που απασχόλησε επί μακρόν τη συζήτηση, χωρίς ευτυχώς να την αποπροσανατολίσει.

Στον υπουργό

Τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τα στελέχη της ΕΜΧ θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα τεθεί το ζήτημα μαζί με την πιστοποίηση της σύστασης του Κέντρου Έρευνας που θα ιδρύσει η ΕΜΧ δίπλα στις εγκαταστάσεις της Mediterra.

«Το θέμα δεν έχει προκύψει τώρα. Έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, σε επίπεδο μάλιστα διακομματικής επιτροπής, από το 2015. Γίνεται εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι θέμα αποκλειστικά ενός συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι θα ευοδωθεί η προσπάθεια με τους καλύτερους όρους για τους συνεταιρισμούς.», δήλωσε ο Γ. Τούμπος.