14.11.2012 12:15

Κολοβά δυο πολύ σημαντικά έργα

- ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΜΕΣΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΗΛΘΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ

Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο εμφανίζεται στα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, με τις αρρυθμίες στο σχεδιασμό να γίνονται αισθητές ολοένα και πιο συχνά.
Τα έργα οδηγούνται σε επαναξιολογήσεις, περικόπτονται στο σχεδιασμό τους, ενώ αναγκαίες είναι και νέες συμφωνίες για τις απαλλοτριώσεις,  όπου απαιτούνται, μακριά από όμως τα Δικαστήρια.
 
Οι άρσεις Γιακαλή
Αίσθηση προκάλεσε χθες η δημοσιοποίηση στον «π» δυο αποφάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τις οποίες υπογράφει ο Ν. Γιακαλής και αφορούν, η μεν πρώτη στην άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το έργο «Βελτίωση εγκαταστάσεων Λιμένα Μεστών»  η δε δεύτερη στην ανάκληση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το έργο «Βελτιώσεις της Εθνικής οδού Χίου- Καλλιμασιάς».
Πιο συγκεκριμένα, στο μεν έργο της παράκαμψης της Καλλιμασιάς θεωρείται απίθανο να εξευρεθούν περίπου 5εκ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή βάση της απόφασης που εξέδωσε το Πρωτοδικείο της Χίου, ενώ στην περίπτωση του Λιμένα Μεστών έχει ήδη παρέλθει 18μηνο από την απόφαση του Πρωτοδικείου και η απαλλοτρίωση των οικοπέδων που είναι απαραίτητες για τη χερσαία ζώνη λιμένος δεν έχει ακόμη πληρωθεί στους δικαιούχους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να  θεωρείται άκυρη.
 
Επίσημη αιτία η αδυναμία πληρωμής
Πίσω από τα προβλήματα που καταγράφονται, ως κυριότερη αιτία παρουσιάζεται η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Από την άλλη όμως, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου είχε στη διάθεσή της όλο τον απαιτούμενο χρόνο για να πιέσει κεντρικά και σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μην απαιτηθεί επαναξιολόγηση στα έργα.
Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας εξάλλου έχει χτυπήσει καμπανάκι προ πολλού για μια σειρά από ζητήματα που θεωρούνται «προτεραιότητες,» χωρίς όμως οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας να τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.
Έτσι, οδηγούμαστε σε λύσεις ανάγκης, που ενδεχομένως να αποδώσουν, ενδεχομένως όμως να μην καταφέρουν να πετύχουν τίποτα.
 
Παράκαμψη χωρίς κόμβο
Ήδη στο θέμα της παράκαμψης της Καλλιμασιάς η Περιφέρεια προσανατολίζεται στον επανασχεδιασμό του έργου και στην εκ νέου κατάθεσή του για χρηματοδότηση, αυτή τη φορά όμως χωρίς τον κόμβο από τον Αγ. Μηνά και μέχρι την Αγ. Φωτεινή που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. «Το έργο μπορεί να προχωρήσει πλέον με μερική απαλλοτρίωση, καθώς οι τιμές που εκδίκασαν τα Δικαστήρια είναι απαγορευτικές. Θα το υποβάλλουμε για χρηματοδότηση ξανά και ελπίζω να βρεθούν περίπου 4,5 με 5εκ. ευρώ για να προχωρήσει», αναφέρει στον «π» ο Κ. Γανιάρης προσθέτοντας ότι «γνωρίζω πως κάποιοι Καλλιμασιώτες θα δυσαρεστηθούν από την εξέλιξη, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο».
 
Συμφωνία στα Μεστά
Με μεγαλύτερη αισιοδοξία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει προκύψει στο έργο των χερσαίων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για ολοκληρωθεί το έργο του λιμένα των Μεστών. Αν και έχει παρέλθει το 18μηνο που προβλέπονταν να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν πληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, η Περιφέρεια αδυνατούσε να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα εκδίκαση των τιμών. Ωστόσο, με επαφές που έγιναν με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιθυμούν να δώσουν τα ακίνητά τους για το έργο, φαίνεται να επιτυγχάνεται συμφωνία εξαγοράς, εξωδικαστική, και η Περιφέρεια να μπορέσει στο τέλος να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού στα Μεστά, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω χρήση του λιμένα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ