14.11.2016 15:50

Γ. Μουζάλας: "Από τη Συμφωνία εξαρτάται η επιβίωση των νησιών"

ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο δύσκολο και άχαρο ρόλο που διαδραματίζει επί μακρόν το υπουργείο Μετανανστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην συνέντευξη του στα Μέσα Ενημέρωσης της Χίου ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, θεωρώντας ότι χωρίς την συγκατάθεση της χιακής κοινωνίας, κάθε βελτίωση του προβλήματος όπως το βιώνουμε θα είναι σχεδόν… απίθανη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ότι μεταφορά του συνόλου των προσφύγων από την Χίο προς την ηπειρωτική Ελλάδα θα σημάνει ταυτόχρονα κατάργηση της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο δεν εξετάζει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφορικά με τις προτάσεις που πρόσφατα παρουσίασε στην σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, ο κ. Μουζάλας μίλησε για αναγκαιότητα μέτρων σε δύο κατευθύνσεις: αποσυμφόρηση του ντόπιου πληθυσμού και αποσυμφόρηση της έντασης.

Για το πρώτο δόθηκαν διευκρινήσεις. «Ποτέ δεν είπα ψέματα στους Χιώτες. Δεν έπραξα τίποτα το διαφορετικό από όσα είπα. Οι συνθήκες μας πρόλαβαν και δημιούργησαν ένα κλίμα ασφυκτικό για τη Χίο. Εκεί έπρεπε να αλλάξουμε κατεύθυνση. Ήρθε η Συμφωνία της Ε.Ε. – Τουρκίας και τα πράγματα μπήκαν σε μια πορεία που αυτή τη στιγμή κρίνεται ικανοποιητικά. Δεν ξέρω στο μέλλον τι θα γίνει. Μη με βάζετε στη διαδικασία να σας πω αν θα είναι έτσι ή αν θα είναι διαφορετικά. Εργαζόμαστε καθημερινά για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», υπογράμμισε ο υπουργός και αναφέρθηκε και στο ζήτημα των προτάσεων που παρουσίασε το υπουργείο.

«Είναι προς το συμφέρον του νησιού να κλείσει η Σούδα. Να μην υπάρχει τριβή της κοινωνίας με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η πρότασή του Δήμου να δημιουργηθεί στο ΧΑΔΑ ένας νέος χώρος δυναμικής 1000+ μεταναστών, είναι για μας αναγκαία καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τα χρήματα (3,7εκ. ευρώ) από την Ύπατη Αρμοστεία που δεν θα μας περιμένουν για πολύ. Ο χώρος αυτός θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και άρα μικρότερη ένταση. Είναι προς το συμφέρον του νησιού να γίνει γιατί θα κλείσει η Σούδα και θα ηρεμήσει η ΒΙΑΛ.», ανέφερε.

Παράλληλα, επεσήμανθηκε και το ζήτημα που έχει προκύψει με το Κλειστό Κέντρο Κράτησης που η κυβέρνηση επιθυμεί στο Μερσινίδι.

Στο θέμα μάλιστα αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας που επίσης παραβρέθηκε στην συνάντηση. «Το Κέντρο Κράτησης είναι για να φιλοξενηθούν οι παραβατικοί πρόσφυγες, όσοι δηλαδή σήμερα δημιουργούν μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα. Θα εγγυηθεί η Αστυνομία για αυτό. Θα φυλάσσεται ισχυρά και δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα γιατί θα είναι κλειστό. Μιλάμε για φρούρηση. Όμως αν συνεχίσουν να προβάλουν οι εκκλησιαστικοί φορείς αντιδράσεις, ξεσηκώνοντας και τους κατοίκους, το Κέντρο δεν θα γίνει και δεν θέλουμε να το κάνουμε με ΜΑΤ και αντιδράσεις. Θέλουμε να πειστεί η κοινωνία», ανέφερε ο κ. Τόσκας, χαρακτηρίζοντας κάθε άλλη λύση αδύνατη.

«Δεν μπορεί κανείς καλύτερα από εμάς»

Ο Γιάννης Μουζάλας κλήθηκε να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις, ακόμη και τέτοιες που προκάλεσαν μικρή ένταση. «Ο τουρισμός που λέτε ότι πλήττεται θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα αν καταρρεύσει η Συμφωνία. Σήμερα είναι 2.000 πρόσφυγες, αύριο χωρίς Συμφωνία μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Η Χίος προσφέρει υπηρεσίες στην Ελλάδα με την εγκράτεια, την υπομονή και την βούληση που δείχνει η κοινωνία να βρεθεί λύση όχι όμως μέσα από ακραίες αντιδράσεις. Οι λύσεις υπάρχουν. Πρέπει να πείσετε και εσείς την κοινωνία», υπογράμμισε ο υπουργός.

Καμία αναφορά ωστόσο δεν έγινε από πλευράς του, το χαρακτήρισε θέμα της κυβέρνησης, τις όποιες ελαφρύνσεις ζητά η τοπική κοινωνία σε διάφορα θέματα, κυρίως σε ότι αφορά στην κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. Μουζάλας, Τόσκας και Μπαλάφας που παρευρίσκονταν στην συνέντευξη, παρέπεμψαν τέτοιου είδους θέματα... στην κυβέρνηση....

«Διαστρεβλώνονται οι θέσεις μας που είναι για το τοπικό καλό, για το καλό των Χιωτών και του νησιού. Ακούω και διαβάζω πράγματα που δεν υφίστανται, δεν ισχύουν. Ας καταλάβει ο κόσμος ότι το πρόβλημα είναι δεδομένο και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι εντός Συφωνίας», κατέληξε ο υπουργός. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ