1.4.2015 9:48

Ξεμένουμε από παραλίες

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Φωτιές θα ανάψει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Χίο η απόφαση του ΣτΕ για τις παραχωρήσεις αιγιαλών από τους ΟΤΑ που σε πρώτη φάση κρίνονται παράνομοι με απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου.

Το Ε΄ Τμήμα με την υπ΄ αριθμ. 646/2015 απόφασή του έκρινε ότι η απευθείας παραχώρηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού των παραλιών, προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κ.λπ., αλλά και η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους, δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία υπουργική απόφαση.

Οι επιπτώσεις

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εφαρμογή της απόφασης προμηνύει προβλήματα καθαριότητας, ναυαγοσωστικής κάλυψης, διαχείρισης των παραλιών ακόμα και απόκτησης γαλάζιων σημαιών, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό καθώς το δικαίωμα χρήσης κι εκμετάλλευσης αφαιρείται από τους Δήμους κι επανέρχεται στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ήδη στον Δήμο Χίου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός καθώς η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των παραλιών ελλοχεύει τον κίνδυνο μη αξιοποίησής τους. Εκτός αυτού το ασαφές πλέον νέο πλαίσιο λειτουργίας τους δημιουργεί σύγχυση τους ενδιαφερόμενους καθώς δεν ξέρουν που θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις καθώς και τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την απόφαση του Σ.τ.Ε..

Σε τοπικό επίπεδο

Στη Χίο σε σύνολο 91 παραλιών που υπάρχουν στο νησί το 2014 ενοικιάστηκαν συνολικά 22 παραλίες με τα μικτά έσοδα να φθάνουν στο ύψος των 120.000 ευρώ.

Από την εκμετάλλευση και συνεπώς από τα χρήματα που εισέπραξε ο Δήμος, καλύφθηκαν τα έξοδα των παραλιών κι εν προκειμένω οι ντουζιέρες, οι αλλαξιέρες, οι μισθοί των ναυαγοσωστών και των ναυαγοσωστικών πύργων, η καθαριότητα, τα wc καθώς και οι ράμπες ΑΜΕΑ κ.α..

Επιπλέον η Μονομετοχική Ακινήτων του Δήμου στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η εκμετάλλευση των παραλιών έκανε αίτηση υποψηφιότητας για Γαλάζια Σημαία σε 4 ακτές για τις οποίες το κόστος υπολογίστηκε σε ποσό άνω των 45.000 ευρώ.

Δεν έχει λόγο ύπαρξης

Η αφαίρεση του δικαιώματος από τους Δήμους της εκμετάλλευσης των παραλιών δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα για τη Μονομετοχική Ακινήτων καθώς αποτελεί την κύρια δραστηριότητά της.

«Χάνει ουσιαστικά το κύριο κομμάτι δραστηριοποίησής της και δεν έχει λόγο ύπαρξης», εκτιμούν στελέχη της δημοτικής αρχής που σημειώνουν ότι η επανεξέταση του θέματος από την επταμελή σύνθεση του Σ.τ.Ε, τον Ιούνιο σημαίνει ότι όλο ο σχεδιασμός τινάζεται στον αέρα.

«Πρόκειται για μία απόφαση που ουσιαστικά παγώνει τις οποιεσδήποτε δραστηριότητές μας. Ποιος ιδιώτης θα αποφασίσει να υπογράψει συμβόλαιο με τον Δήμο όταν έχει παρέλθει ο Ιούνιος; Εκτός αυτού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δεν πρόκειται να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από τις 120.000 ευρώ που διέθεσε ο Δήμος για να προετοιμάσει τις παραλίες. Η Μονομετοχική για το έτος 2015 έχει προβεί σε καθαρισμό αρκετών παραλιών από σκουπίδια και φερτές ύλες όπως επίσης και στο κλάδεμα αλμυρικιών στην περιοχή γύρω από το ΝΟΧ.

Η φροντίδα της εταιρείας επεκτείνεται και στις άλλες παραλίες του νησιού συντονίζοντας την συντήρηση του εξοπλισμού και την οργάνωση τους. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι θα βρεθεί άλλος φορέας για να εκτελέσει όλες αυτές τις εργασίες», ανέφεραν οι ίδιοι. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ