30.9.2014 10:33

Ξεμένει από χρήματα και χρονοδιάγραμμα

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ NA ΜΕΙΝΕΙ ΗΜΙΤΕΛΗΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΦΙΚΤΩΝ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Σε έναν απλό δρόμο του επαρχιακού οδικού δικτύου χωρίς καμία απολύτως σκοπιμότητα κινδυνεύει να μετατραπεί ο περιφερειακός δρόμος της πόλης με τη Δημοτική Αρχή Βουρνού να καλείται να δράσει άμεσα τουλάχιστον ως προς το πρώτο τμήμα του δρόμου, αυτού που ενώνει το Βαρβάσι με τη Λεωφόρο ενώσεως.

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε πρώτη η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου που σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή με υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου σημείωσε ότι το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 31/12/2015, δηλαδή σε 15 μήνες από σήμερα, όταν αφενός το χρονοδιάγραμμα του εργολάβου ανέρχεται σε 24 μήνες, συμπεριλαμβανομένων δύο καλοκαιριών, αφετέρου η κρητική εταιρία δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί.

«Η ευθύνη στον Δήμο»

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου Γ. Πλακωτάρη, ο Δήμος Χίου είναι αυτός που πλέον θα πρέπει να λάβει την απόφαση και να εξετάσει όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στο έργο.

«Μέχρι 31/12/2015 το έργο είναι επιλέξιμο στο ΕΣΠΑ και συνεπώς πληρώνεται από κοινοτικά κονδύλια. Από εκεί και μετά η συνέχιση των εργασιών είναι θέμα του Δήμου που είτε θα πρέπει να εντάξει το υπόλοιπο των έργο στη νέα προγραμματική περίοδο, είτε να το εντάξει στους εθνικούς πόρους (που σημειωτέον δεν υπάρχουν), είτε να το χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους με κόστος εξαιρετικά δυσβάσταχτο για τον προϋπολογισμό του», είπε ο κ. Πλακωτάρης. 

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Την κρισιμότητα του εγχειρήματος αλλά και το σχετικό ρίσκο που συνεπάγεται η έναρξη των εργασιών αν προηγουμένως δεν έχουν αναλυθεί όλες οι πτυχές της χρηματοδότησης του έργου επιβεβαίωσε στον «π» και ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης.

Όπως είπε, η διαδικασία των ενστάσεων κατά την ανακήρυξη του αναδόχου, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα τώρα, οι 15 μήνες που απομένουν ως τη λήξη του ΕΣΠΑ να κρίνονται ως ανεπαρκείς από τον εργολάβο που ζητάει και τους 24 μήνες του χρονοδιαγράμματος για να ολοκληρώσει το έργο.

«Ο εργολάβος αρνείται να μειώσει πλέον το χρονοδιάγραμμα. Μας είπε ότι αν η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι τότε θα προλάβαινε σε 15 μήνες, αλλά τώρα ζητάει και τους 24. Αυτό που προσπαθούμε πλέον είναι να κατοχυρωθούν οι εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης και να μας δοθεί από τον εργολάβο ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης», κατέληξε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά πάντως στο 4ο κομμάτι του δρόμου που καταλήγει στον ποταμό Αρμένη του Βροντάδου, και για το οποίο εκκρεμεί απόφαση του Σ.τ.Ε., ο κ. Γδύσης δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της εκδίκασης λέγοντας ότι αν τελικά είναι θετικό για τον δήμο τότε οι εργασίες θα εκκινήσουν άμεσα. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ