4.7.2016 17:50

Ξεμείναμε από θέσεις πρόσδεσης

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΙΟΥ – ΤΣΕΣΜΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ

Ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν υφίσταντο, αντιμετωπίζει πλέον το λιμάνι της Χίου και αφορά στα σημεία πρόσδεσης των πλοίων που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Χίου- Τσεσμέ.

Η ξαφνική αύξηση του ενδιαφέροντος Τούρκων επιχειρηματιών και η πρόθεσή τους να δρομολογήσουν πλοία στη συγκεκριμένη γραμμή δημιούργησε νέα δεδομένα, τα οποία δεν είχαν υπολογίσει Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο και Τελωνείο.  

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 πλοία της Turyol, 2 πλοία της Erturk, 1 πλοίο της εταιρίας Sunrise και αναμένουμε ακόμα 2 πλοία του Δήμου Σμύρνης. Συνεπώς δεν υπάρχει χώρος για να δέσουν όλα τα πλοία. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια για να βρεθεί μία σωστή λύση», εξηγούν στον «π» οι Τελωνειακοί τονίζοντας ότι η πρόταση για διαφορά μισής ώρας στα δρομολόγια των πλοίων απορρίφθηκε από Έλληνες και Τούρκους πράκτορες που επικαλέστηκαν λόγους ανταγωνισμού.

Ομπρέλες αντί τέντας

Σε γόρδιο δεσμό από την άλλη, μετατρέπεται για μία ακόμη φορά η παροχή ανθρώπινων συνθηκών αναμονής για όσους Τούρκους αποφασίζουν να επισκεφθούν τη Χίο.

Τουρίστες ταλαιπωρημένοι, να περιμένουν την σειρά τους υπομονετικά κάτω από τον καυτό ήλιο, άλλοι όρθιοι και άλλοι καθιστοί πάνω στις αποσκευές τους, χωρίς κανείς να μπορεί να τους προσφέρει ούτε ένα ποτήρι νερό, συνέθεσαν την τριτοκοσμική εικόνα που εμφάνισε το Τελωνείο της Χίου για μία ακόμη φορά το Σαββατοκύριακο.

Παρότι όλοι γνώριζαν εδώ και μήνες ότι ιδιαίτερα κατά το Μπαϊράμι εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες θα έρθουν στη Χίο, παρότι αντιπροσωπεία των φορέων επισκέφθηκε τη Σμύρνη για να προσελκύσει κόσμο, κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να πράξει τα αυτονόητα.

Αποτέλεσμα του πρόχειρου σχεδιασμού ήταν για μία ακόμη φορά η μία και μοναδική πύλη εισόδου τουριστών από την Τουρκία να συνδεθεί με εικόνες απογοητευτικές, τριτοκοσμικές μα το κυριότερο απαράδεκτες όχι μόνο για τους επισκέπτες που σχηματίζουν άποψη, αλλά και για μας που επιθυμούμε να θεωρούμαστε ευρωπαϊκό κράτος.

Η υπόθεση με την «περγοτέντα» είναι γνωστή στους υπευθύνους αρκετό καιρό. Εδώ και περίπου 8 μήνες μετά την καταστροφή της κανείς δεν φρόντισε να την επισκευάσει με αποτέλεσμα στο μέσο του καλοκαιριού οι επισκέπτες από την Τουρκία να φθάνουν ένα βήμα πριν τη λιποθυμία εξαιτίας της ζέστης και της πολύωρης αναμονής.

«Μαζεύουμε κόσμο κάθε Σαββατοκύριακο. Ποιος αντέχει τόση ώρα όρθιος κάτω από τον καυτό ήλιο;» διερωτούνται οι Τελωνειακοί που ζητούν άμεσα την παρέμβαση των αρμοδίων. Σε μία μάλιστα απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή ο Δήμος αγόρασε ομπρέλες (!) προκειμένου να της τοποθετήσει στον υπαίθριο χώρο του Τελωνείου, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό αφού με αυτόν τον τρόπο θα έκλεινε ο ελάχιστος χώρος που απομένει για την κίνηση των οχημάτων. Έτσι για μία ακόμη φορά, οι 3.500 Τούρκοι που φθάνουν στο νησί μας αναγκάζονται να κάνουν… ηλιοθεραπεία.

 

Χωρίς ψυκτικά μηχανήματα

Σημαντικό επίσης πρόβλημα, που μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί είναι το ζήτημα του κλιματισμού στην αίθουσα. Όπως εξηγούν οι Τελωνειακοί στον «π» το μηχάνημα των ακτίνων «χ» πρέπει να είναι σε σταθερή θερμοκρασία και να μην υπερβαίνει τους 22 βαθμούς κελσίου. Όμως τα κλιματιστικά μηχανήματα που βρίσκονται στον χώρο είναι χαλασμένα με αποτέλεσμα ένα μηχάνημα που κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ να κινδυνεύει να αχρηστευθεί.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Παρά τις εκκλήσεις των Τελωνειακών για τοποθέτηση δύο ψυκτών στο κτίριο, κανείς δεν έχει φιλοτιμηθεί να ανταποκριθεί.

«Έρχονται οι άνθρωποι και ζητάνε ένα ποτήρι νερό. Δεν υπάρχει κανείς να τους το δώσει. Σε ποια χώρα τα είδαμε ξανά αυτά;», διερωτούνται με εκνευρισμό οι ίδιοι.

Τα θετικά βήματα

Παρά πάντως τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τελωνείο, οι υπάλληλοι δεν ξεχνούν να αναφέρουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα όπως το βάψιμο του κτιρίου, η αποκατάσταση της οροφής αλλά και ο ευπρεπισμός των τουαλετών. Μάλιστα στις προθέσεις του Δήμου είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα, τόσο η επισκευή της περγοτέντας όσο και η κατασκευή στεγάστρου αναμονής επιβατών στη νότια πλευρά του Τελωνείου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ