20.12.2016 12:26

Ύπατη αρμοστεία: «Δεν πρόκειται να πληρώσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ για τη Σούδα»

Σε τροχιά σύγκρουσης με τον Δήμο Χίου βρίσκεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σχετικά με την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος για τη ρευματοδότηση του καταυλισμού μεταναστών της Σούδας.

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «π» ότι οι πρόσφυγες παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό για πάνω από 10 ημέρες και παρότι οι εμπλεκόμενοι φορείς αρχικά το αρνήθηκαν, η Ύπατη Αρμοστεία έστειλε τη δική της απάντηση στο politischios.gr με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σούδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επισημαίνει ότι ο Δήμος ανακάλεσε αναίτια την άδεια επαύξησης ισχύος του ρεύματος στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέοι θερμαντήρες τους οποίους τοποθέτησε η ίδια στις σκηνές και στους οικίσκους της Σούδας. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η οργάνωση δεν έχει συμφωνήσει ουδέποτε με το Δήμο για την πληρωμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού και ούτε θα το πράξει καθώς δεν είναι ο ρόλος της αυτός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στο δημοτικό καμπ της Σούδας στη Χίο, αφήνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και φως. Επιπλέον, οι αντλίες λυμάτων και νερού στα καζανάκια τουαλετών που έχουν πρόβλημα προκαλούν προβλήματα υγιεινής. Η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα πρώτης προτεραιότητας.

 Η Ύπατη Αρμοστεία, μέσω ενός συνεργάτη ΜΚΟ, έχει συνδέσει όλες τις σκηνές και τις μονάδες στέγασης των προσφύγων, καθώς και τις δύο αίθουσες με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι θερμαντήρες  που ο οργανισμός έχει αγοράσει για τους  διαμένοντες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αύξηση της τάσης δεν έχει αντιμετωπιστεί από το Δήμο, καθώς προς έκπληξή μας, ανακάλεσε την άδεια του για αυτό το σημαντικό έργο.

Όσον αφορά κάποια σύγχυση από τις δηλώσεις στο κοινό, η Ύπατη Αρμοστεία διευκρινίζει ότι η οργάνωση δεν έχει πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για Σούδα, ούτε έχει συμφωνήσει να το πράξει, καθώς αυτός δεν είναι ο ρόλος της».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ