18.3.2014 15:26

Τζούρα και… κατοσταριές τα πρόστιμα

Το Επιμελητήριο ενημερώνει τα μέλη του για την εφαρμογή και τις συνέπειες παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου

Τασάκια με υποπόδια, εσωτερικούς χώρους με αίθρια, φουαγιέ, μπαλκόνια, ταράτσες και άλλους χώρους που είναι κλειστοί περιμετρικά αλλά με ανοικτή οροφή  έχουν επιστρατεύσει οι ιδιοκτήτες καταστημάτων για να μειώσουν νόμιμα όσο είναι δυνατόν τις απώλειες τους από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Τα 500 και 600 ευρώ των προστίμων για επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιοχές κάτω ή άνω των 2.000 κατοίκων ή τα 50 ευρώ για τους πελάτες δεν περισσεύουν αυτή την περίοδο.

Ο διπλασιασμός του προστίμου σε περίπτωση υποτροπής  κάνει τους πάντες ακόμη πιο προσεκτικούς. Η μείωση του κατά 50% αν πληρωθεί μέσα σε 15 μέρες είναι σημαντική, αλλά ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει.

 Η Επιστολή

Το Επιμελητήριο δεν έμεινε άπραγο για την υπόθεση. Με ενημερωτική επιστολή και σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα, συνιστά στα μέλη του – και ειδικότερα στις επιχειρήσεις εστίασης που πλήττονται περισσότερο - να εναρμονιστούν με το νόμο και να τον εφαρμόσουν σωστά για να αποφύγουν τις οδυνηρές συνέπειες.

Στην επιστολή παρουσιάζεται αναλυτικά το νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους,  στα κέντρα διασκέδασης και στα καζίνο που  δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ.

Στον όρο των «δημόσιων χώρων» περιλαμβάνονται και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Απαγορεύεται
 

Στους χώρους απαγόρευσης εμπίπτουν ενδεικτικά:
-Το αίθριο των κτιρίων και των καταστημάτων με κλειστή ή συρόμενη οροφή, όλες οι  ισόγειες, υπόγειες, υπέργειες στοές και οι σκεπαστοί εξωτερικοί χώροι των κτιρίων και των καταστημάτων που είναι κλεισμένοι περιμετρικά με οποιοδήποτε τρόπο (τζαμαρία, μουσαμά, νάιλον, διαχωριστικά).

Επιτρέπεται

Το  κάπνισμα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους  των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, που είναι ανοιχτοί περιμετρικά από δυο τουλάχιστον πλευρές, στους  εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και των κτιρίων που έχουν ομπρέλες ή σκίαστρα τέντες, στα μπαλκόνια και στις  ταράτσες των κτιρίων. Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι επιτρέπεται και σε περιμετρικά κλειστούς χώρους και αίθρια με ανοικτή οροφή.

Πρόστιμα

Μέσα σε δέκα μέρες από την επιβολή του προστίμου, ο ελεγχόμενος έχει δικαίωμα να διατυπώσει γραπτώς τις ενστάσεις του στον προϊστάμενο της υπηρεσίας που ανήκει το ελεγκτικό όργανο που διαπίστωσε την παράβαση.
Γενικά το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσηλευτικά ιδρύματα (και στον υπαίθριο χώρο), σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων, κλπ., σε κλειστούς χώρους αναμονής, αεροδρόμια (εκτός χώρων καπνιστών), σταθμούς μεταφορικών μέσων, επιβατικών σταθμών λιμανιών, παντός είδους κυλικεία και  παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ