18.1.2016 15:39

Τους τιμά με ονοματοδοσίες

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΣΟΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΙΑΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Την οφειλόμενη τιμή απέναντι σε πρόσωπα που σημάδεψαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη ιστορία της Χίου, αποφάσισε να απονείμει η επιτροπή ονοματοθεσίας του Δήμου, έπειτα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Γ. Παπαδόπουλου, σε πρόσφατη συνεδρίασή της. Εστιάζοντας σε προσωπικότητες που είτε δεν τιμήθηκαν δεόντως στο παρελθόν είτε απεβίωσαν πρόσφατα από τη ζωή, η Επιτροπή προχώρησε είτε στην αλλαγή οδών του κέντρου, είτε στην ονομασία ανώνυμων οδών.

Οδός Ανδρέα Αξιωτάκη

Η πρώτη μεγάλη ονοματοδοσία αφορά στον αείμνηστο Ανδρέα Αξιωτάκη. Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ονομαστεί η ανώνυμη οδός στον εμπρόσθιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου σε οδό Ανδρέα Αξιωτάκη, προκειμένου να τιμηθεί επάξια η μνήμη του εκλιπόντος ο οποίος τίμησε τον τόπο με το πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό του έργο και ανέδειξε τον Ελληνισμό της Μικρός Ασίας μέσα από τις εκδόσεις και την Ίδρυση του «Φάρου Βαρβασίου». Επίσης, ο Ίδιος πρωτοστάτησε και συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση του Ιερού Ναού Αγ. Χαραλάμπους Βαρβασίου.

Οδός Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Λιαδή

Η είδηση της εκδημίας του μακαριστού π. Γεώργιου Λιαδή βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία, οδηγώντας τους περισσότερους στο συμπέρασμα ότι το κενό που άφησε πίσω του ίσως να μην αναπληρωθεί ποτέ. Η Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να ονομαστεί η ανώνυμη οδός που ενώνει τις οδούς Ναυάρχου Νικοδήμου και Φώτη Αγγουλέ (εντός του Φρουρίου και πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου) σε οδό Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Λιαδή, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του εκλιπόντος ο οποίος ιεράτευσε επί 40 και πλέον έτη στην ενορία του Φρουρίου, υπήρξε εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Χίου, Δρ. Θεολογίας, συγγραφέας, κατηχητής και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, ενώ γαλούχησε χιλιάδες παιδιά και νέους στον δρόμο του Χριστού και της Ορθοδοξίας και κληροδότησε ένα τεράστιο πνευματικό έργο.

Οδός Κοσμά Αβραμίδη

Από την επιτροπή δεν διέφυγε και η πολυετής προσφορά του αυτοδιοικητικού Κοσμά Αβραμίδη, ο οποίος απεβίωσε το 2006 και υπήρξε για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος, πραγματοποιώντας πολλά έργα στον Κάμπο. Έτσι ο Δήμος αποφάσισε να ονομαστεί η ανώνυμη αδιέξοδη οδός που ενώνει τις οδούς Μηταράκη και Χαλκούση στην περιοχή του Κάμπου σε οδό Κοσμά Αβραμίδη.

Οδός Παναγιώτη Καρασούλη

Τέλος η Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει τον άνθρωπο που αγωνίστηκε για την ελευθερία του νησιού, τον άνθρωπο που αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους γνήσιους αντιστασιακούς, τον Παναγιώτη Καρασούλη. Έτσι μετονόμασε την ανώνυμη οδό που τέμνει την οδό Μαμούκα, πλησίον της οδού Χατζέλη, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας - Ασυρμάτου σε οδό Παναγιώτη Καρασούλη με το σκεπτικό ότι υπήρξε γενναίος πατριώτης, κοινωνικός σκαπανέας και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Ε.Α.Μ στενός συνεργάτης του γενναίου ήρωα Ιάσονα Καλαμπάκα, Υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού, κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ