7.6.2016 13:55

Τους φέσωσε η ΔΕΠΑΝΟΜ και τους απειλούν με διακοπή ρεύματος

• ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΗ

Το ενδεχόμενο να μείνει χωρίς ρεύμα το «Σκυλίτσειο» επαναφέρει στο προσκήνιο η χθεσινή απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, σε ερώτηση του βουλευτή Χίου της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, για τη ρύθμιση των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος του Νοσοκομείου που αγγίζουν το 1 εκ. ευρώ.

Η απάντηση

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Π. Σκουρλέτη, «προϋπόθεση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Νοσοκομείο είναι η υποβολή αιτήματος από το  «Σκυλίτσειο» για τη ρύθμιση των οφειλών του». Ωστόσο το Υπουργείο αλλά και η Διοίκηση της ΔΕΗ «προσπερνούν» δύο σημαντικές παραμέτρους.

Πρώτον ότι μεγάλο βάρος των παλαιότερων οφειλών, περί τις 350.000 ευρώ, βαραίνουν τη ΔΕΠΑΝΟΜ, από τον καιρό που πραγματοποιούσε εργασίας στην υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του «Σκυλίτσειου» και δεύτερον ότι το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ δηλώνει αναρμόδιο για τον διακανονισμό ενός τόσο μεγάλου ποσού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερώτηση του Ν. Μηταράκη για τα χρέη του Νοσοκομείου απευθυνόταν και στον Υπουργό Υγείας Π. Κουρουπλή, ωστόσο η ηγεσία του, παρά το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται, δεν απάντησε.

«Εκμετάλλευση» από το «Σκυλίτσειο» βλέπει η ΔΕΗ

Την ώρα πάντως που το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών φθάνει σε επίπεδο ερωτήσεων στη Βουλή, η ΔΕΗ εντοπίζει «εκμετάλλευση» από την πλευρά του Νοσοκομείου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του καταστήματος Χίου για αποπληρωμή των οφειλομένων και υποβολή αιτήματος ρύθμισης, ουδέποτε ανταποκρίθηκαν, αμφισβητώντας τις παλαιότερες οφειλές. Παράλληλα όμως δεν εξοφλούσαν ούτε τους τρέχοντες λογαριασμούς, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Επιχείρηση  στα νοσηλευτικά ιδρύματα, λόγω της φύσης τους, δεν προβαίνει σε διακοπή ρεύματος των εγκαταστάσεων λόγω χρέους».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το συνολικό ποσό των οφειλών ανέρχεται σε 981.844 ευρώ, από τα οποία οι 283.866,52 ευρώ αφορούν σε παλαιότερες οφειλές ενώ το ποσό των 697.977,48 ευρώ αφορά λογαριασμούς της τελευταίας διετίας μετά την επαύξηση ισχύος που πραγματοποιήθηκε το 2014.

Η ΔΕΗ μάλιστα σημειώνει ότι σε περίπτωση που το Νοσοκομείο Χίου δεν ανταποκριθεί άμεσα, τότε θα προβεί σε όλα τα νόμιμα μέσα που απορρέουν από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με το «Σκυλίτσειο».

Στην Αθήνα εκτάκτως η Ελένη Βουτιέρου

Όπως αναμένονταν η αναζωπύρωση του θέματος σήμανε συναγερμό στη διοίκηση του Νοσοκομείου με την προσωρινή διοικήτρια Ελένη Βουτιέρου να μεταβαίνει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει στελέχη του Υπουργείου.

«Από τη στιγμή που ανέλαβα τη διοίκηση, με δικηγόρο εμφανιστήκαμε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Χίο προκειμένου να διακανονίσουμε τις οφειλές μας. Οι αρμόδιοι στη Χίο μας απάντησαν ότι δεν δύναται να προχωρήσουν σε διακανονισμό ενός τόσο μεγάλου ποσού, ενώ δεν απάντησαν στο βασικό μας ερώτημα πως θα πληρώσουμε το ρεύμα που κατανάλωσε η ΔΕΠΑΝΟΜ (εταιρία του Υπ. Υγείας) όσο πραγματοποιούσε εργασίες στη νέα πτέρυγα. Προσπαθήσαμε να το πληρώσουμε όμως δεν ενέκρινε το ένταλμα η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου», δήλωσε σχετικά με το θέμα η Ελένη Βουτιέρου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ