19.12.2023 22:26

Το Γυμνάσιο Βροντάδου αναβιώνει το έθιμο της Ειρεσιώνης

Στο πλαίσιο του eTwinning ευρωπαϊκού έργου «Christmas cards exchange» και της συνδιδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και των Εικαστικών οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης του σχολείου μας αναβίωσαν το έθιμο της Ειρεσιώνης, τουβ“χριστουγεννιάτικου δέντρου” της αρχαιότητας  τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023.

Η εικαστικός κα Νικολέττα Γεωργιάδου και η φιλόλογος κα Μελίνα Κωστίδη σχεδίασαν και υλοποίησαν τη βιωματική δράση.

Η Ειρεσιώνη (από τη λέξη εἶρος που σημαίνει μαλλί προβάτου) ήταν ένα κλαδί ελιάς (κότινος) ή δάφνης στολισμένο με κορδελάκια από λευκό και κόκκινο μαλλί, καρπούς του Φθινοπώρου, όπως σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, ρόδια, κυδώνια, σταφύλια, μικρά μπουκαλάκια γεμάτα κρασί, μέλι και λάδι ή ακόμη και μικρές σφαίρες από μέταλλο, που παρίσταναν τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Το κλαδί κρατούσαν αγόρια που περιέφεραν στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, λέγοντας ευχές και παινέματα για τον νοικοκύρη προσπαθώντας να επιτύχουν ένα γενναιόδωρο κέρασμα.

Το κλαδί στολίζονταν με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και πάνω τους κρεμούσαν τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς, ιδίως ρόδια, κυδώνια, σύκα, και σταφύλια και μικρά αγγεία με λάδι και μέλι.

Ήταν δηλαδή σύμβολο αφθονίας των καρπών και ευφορίας της γης.

Όταν έμπαινε σ’ ένα σπίτι, έφερνε μαζί του ευχές για δύναμη, υγεία, πλούτο και ευλογία. Την Ειρεσιώνη τη στόλιζαν στην Αθήνα και σε άλλες αρχαίες πόλεις δυο φορές το χρόνο στις γιορτές Πυανέψια και Θαργήλια.

Την περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι παιδιά, τα οποία είχαν και τους δυο γονείς τους στη ζωή.

Τα κλαδιά έμεναν μετά την περιφορά τους έξω από το ναό του Απόλλωνα ή έξω από τα σπίτια ως την επόμενη γιορτή.

Τα παιδιά τραγουδούσαν τα δικά τους κάλαντα, που μοιάζουν με τα δικά μας, τα παραδοσιακά.

Τα κάλαντα αυτά, σύμφωνα με αρχαίο κείμενο, τα τραγουδούσε ο Όμηρος στη Σάμο μαζί με τα παιδιά για να κερδίσει το φίλεμα από τον νοικοκύρη ή την κυρά του σπιτιού και να επιβιώσει.

Τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου έμαθαν την όμορφη ιστορία του εθίμου και  στη συνέχεια έφτιαξαν υπέροχα στεφάνια αγριελιάς με καρπούς του 
φθινοπώρου και μαλλί.

Άκουσαν τα κάλαντα που τραγούδησαν οι μαθητές της Ελληνικής Αγωγής.

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Αγωγή για τους στίχους και τις παρτιτούρες των τραγουδιών!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ