9.12.2016 9:38

Θεματικό Μουσείου Ναυτικής και Ναυπηγικής Τέχνης φτιάχνει η Σάμος

4ΕΚ. ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Στον δρόμο των θεματικών μουσείων με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» μπαίνει δυναμικά και η Σάμος, καθώς πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε από το παραπάνω πρόγραμμα η δεύτερη φάση χρηματοδότησης του έργου της κατασκευής θεματικού μουσείου με θέμα τη Ναυτική και Ναυπηγική παράδοση των νησιών του Αιγαίου.

 

Το έργο κατασκευάζεται ήδη στο Ηραίο της Σάμου και σύμφωνα με τις προσδοκίες των Σαμιωτών θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και της οικονομίας του νησιού. Το έργο περιλαμβάνει:

  1. Κατασκευή κτιρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου
  2. Κατασκευές Μουσειακών Σκαφών
  3. Κατασκευές ομοιωμάτων σκαφών
  4. Προμήθεια τριών σκαφών (που έχουν αποσυρθεί) και θα ενταχθούν στη δυναμική του μουσείου
  5. Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για το μουσείο και την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σχετικά, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τα σκάφη- εκθέματα, να παρακολουθήσει τη ναυτική παράδοση και να συμμετάσχει βιωματικά στην κατασκευή σκαφών.

 

Αλλού η ναυτική ιστορία, αλλού τα μουσεία

Αναπόφευκτα η είδηση προκαλεί συνειρμούς με τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά το παρελθόν και προφανώς εγκαταλείφθηκαν από τις τρέχουσες διοικήσεις για τη δημιουργία Ναυτικού Κέντρο στο Θόλος, που θα συνεισέφερε στην ανάδειξη του ναυτικού κόσμου του νησιού, της ιστορίας του και των προοπτικών του.

Οι Σαμιώτες χτύπησαν «φλέβα» με την επιλογή ενός τέτοιου μουσείου, που σε διαφορετική περίπτωση θα ταίριαζε αδιαμφισβήτητα στο προφίλ της Χίου ως τόπος που γέννησε και θρέφει την ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ