21.11.2013 13:02

Θέλουν παράθυρο με θέα στη θάλασσα

ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ, ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΑΛΛΑ ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Πώς να ξεφύγει απ’ τις δαγκάνες της ατέλειωτης κρίσης αυτή η χώρα, όταν οι λειτουργοί της συνεχίζουν να της βγάζουν τα μάτια; Η λήξη του συμβολαίου μίσθωσης της καφετέριας που στεγάζεται στο διατηρητέο Μπούρτζι δίνει την αφορμή στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να … βάλει στο μάτι το ακίνητο και να ονειρεύεται δική της μεταστέγαση σ’ αυτό.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου

Η φιλοδοξία προέκυψε με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία ο ίδιος ο υπουργός υποχρεώνει τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου να μεταστεγαστούν σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα από τα ενοίκια. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Κτηματική μισθώνει γραφεία πάνω από τα «Goody’s» στην παραλία. 

Έτσι προτείνει τη μεταστέγαση της στο Μπούρτζι, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, η χρήση του ωστόσο έχει παραχωρηθεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του έχει προχωρήσει σε εκμίσθωση του σε ιδιώτη και κερδίζει περίπου 20.000 ετησίως.

Το αίτημα

 «Λάβαμε έγγραφο από την Κτηματική, στην οποία ανήκει το κτίριο, που μας υποδεικνύει να μην προχωρήσουμε σε νέα μίσθωση του χώρου, με δεδομένο ότι προτίθεται να τον χρησιμοποιήσει η ίδια», εξηγεί ο Π. Λαμπρινούδης.

Το Δημόσιο δηλαδή κρίνει ότι θα εξοικονομήσει πόρους, στερώντας τους από μια άλλη του μορφή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Κυρίως, βέβαια, ενοχλεί ο συμβολισμός της κίνησης. Το Ελληνικό Δημόσιο κρίνει ότι το κτίριο – φιλέτο πάνω στο κεντρικό λιμάνι της Χίου, αντί να του αποδίδει έσοδα στην όποια του μορφή, ως προίκα στο Λιμενικό Ταμείο ή απευθείας στο κράτος, θα πρέπει να στεγάζει μια υπηρεσία του, η οποία θα μπορούσε να στεγαστεί σε οποιοδήποτε διαφορετικό ακίνητο με σαφώς λιγότερες απαιτήσεις ενοικίου. Και φυσικά αδιαφορεί από το αν η ενέργεια του αυτή υπονομεύει τη βιωσιμότητα μιας ιδιωτικής επιχείρησης που σήμερα δραστηριοποιείται σε αυτό.

Η αντιπρόταση

Ο δήμαρχος Χίου, κρίνοντας παράλογο το αίτημα, αντιπροτείνει  τη μετεγκατάσταση της Κτηματικής, χωρίς καταβολή μισθωμάτων, σε ένα από τα κενά δημαρχεία Αγίου Μηνά και Καμποχώρων, ακίνητα που θα έχουν σαφώς μικρότερη αξία μισθώματος, αν προκηρυχθούν διαγωνισμοί. Κάποιοι θα αντιτείνουν ότι τα ακίνητα αυτά είναι εκτός του κέντρου. Ως πότε όμως αυτή η επιχειρηματολογία θα εκτινάσσει στα ύψη τις απαιτήσεις στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών, θα είναι το άλλοθι για να αποφεύγεται κάθε κίνηση αποκέντρωσης και θα αντιστρατεύεται κάθε οικονομική θεωρεία βασισμένη στους νόμους της ελεύθερης αγοράς; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ