23.8.2016 10:40

Τα χωριά της στασιμότητας

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

Διανύουμε το  δεύτερο μισό του 2016 και μόλις ολοκληρώνονται στα έργα του τεχνικού προγράμματος στης προηγούμενης χρονιάς στα χωριά μας. Αυτό από μόνο του είναι ένα σοβαρό δείγμα της ... αμεσότητας της ανταπόκρισης κι επίλυσης των τοπικών ζητημάτων στα χωριά από το υδροκέφαλο Καποδιστριακό σύστημα.

Από τη μία η σημερινή οργάνωση των Δήμων, από την άλλη τα πενιχρά έως ανύπαρκτα οικονομικά των κοινοτήτων, τις μετατρέπουν σε φτωχούς συγγενείς του μητροπολιτικού Δήμου και ζητιάνους συνεργείων, πιστώσεων και εργατών για την αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων που προκύπτουν.

Οι πρόεδροι των χωριών έχουν μετατραπεί σε υπαλλήλους και «παιδιά» για όλες τις δουλειές επιστρατεύοντας κάθε μέσο και βάζοντας πολλές φορές το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών και στα δικαιολογημένα παράπονα τους. "Μιλούν στα καφενεία κι αναφέρουν διάφορα ζητήματα για τα οποία έχουμε επικοινωνήσει αμέτρητες φορές με τους υπαλλήλους στην πόλη. Για μια και μόνο πινακίδα περιμένουμε δυο ολόκληρους μήνες" αναφέρει πρόεδρος κοινότητας δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων αντιμετωπίζουν.

Τα παράπονα στον δήμαρχο

Στον δήμαρχο για την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων του τεχνικού προγράμματος, σκοπεύει να απευθυνθεί ο πρόεδρος της Λαγκάδας, Στ. Τσίγκος. «Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι άλλοι, αν θέλουν μπορούν να έρθουν μαζί, εγώ πάντως θα ζητήσω συνάντηση με τον δήμαρχο. Από το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα καθυστερούν κάποια πράγματα. Υπάρχει πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των  χειμάρρων. Ο δήμος λέει ότι είναι υπόθεση της περιφέρειας, οι της περιφέρειας δείχνουν τον Δήμο κι άκρη δεν βγάζουμε. Πρέπει να γίνουν ανασχετικά έργα να καθαριστεί, να γίνει διάνοιξη στον Γλυφό, αλλά δεν προχωρά τίποτα. Μόλις τώρα τελειώσαμε τα έργα του τεχνικού προγράμματος του 2015», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Στα Μεστά όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Ηλ. Αυγουστίδης το Τεχνικό Πρόγραμμα μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά χωρίς να υλοποιούνται πολλά πράγματα. «Υπάρχουν δεδομένα προβλήματα», αρκείται να δηλώσει, ζητώντας χρόνο για να μελετήσει τι δεν έχει γίνει και τι έχει γίνει από όσα περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό του 2015 και του 2016.

Όλα βαίνουν καλώς

Μια διαφορετική εικόνα περιγράφει η Ασπασία Στείρου Μηνά για τα Νένητα. Όπως τόνισε στον «π», «ότι έχουμε προγραμματίσει έχει πάρει τον δρόμο του και γίνεται. Έχουν προχωρήσει τα έργα αγροτικής και εσωτερικής οδοποιίας ενώ το μεγάλο μας έργο που έγινε είναι η κατεδάφιση των Αγ. Αναργύρων και  μένει η αξιοποίηση του χώρου που σύμφωνα με τη μελέτη  προβλέπεται να γίνει μια μικρή πλατεία», δηλώνει η ίδια, εμφανώς ικανοποιημένη.

Άδεια τα ταμεία

«Οι κοινότητες έχουν καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό. Έχω 15.000 από ΣΑΤΑ κι αυτές πρέπει να δούμε πως θα τις αξιοποιήσουμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την απομάκρυνση μιας κολώνας της ΔΕΗ από το παρκινγκ του χωριού χρειάζονται 1.000 ευρώ. Τι να πρωτοκάνεις και πού», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Καλλιμασιάς Γ. Γιαννούμης.

Να σημειωθεί ότι κατά μέσω όρο για έργα που αφορούν οδοποιία, διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων κι επισκευές κτιρίων στα χωριά, σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 υπάρχει πρόβλεψη για 160.000 ευρώ περίπου για Αμανή και Καρδάμυλα, Ιωνία και Μαστιχοχώρια και Καμπόχωρα άγ. Μηνά και Ομηρούπολη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ